REKLAMA

Ile kalorii ma pomidor?

Trudno wyobrazić sobie kuchnię polską bez zupy pomidorowej czy włoską bez pizzy z dodatkiem sosu pomidorowego. Chociaż początkowo nie miał dobrej reputacji, dziś pomidor jest najpopularniejszym warzywem na świecie. Zobacz, ile ma kalorii i dlaczego powinien na stałe zagościć w Twoim jadłospisie.

| Data aktualizacji: 2020-06-09
pomidory fot. shutterstock.com

Ile kalorii ma pomidor?

  • 100 g = 18 kcal
  • jeden średni pomidor ma 170 g = 29 kcal
  • plaster ruszonego pomidora (20 g) = 43 kcal
  • szklanka soku pomidorowego (230 g) = 32 kcal
  • łyżka ketchupu (15 g) = 15 kcal
  • łyżka koncentratu pomidorowego (25 g) = 23 kcal

Sprawdź: Kuchnie świata: sos pomidorowy po włosku

Historia pomidora

Początkowo pomidory nie cieszyły się popularnością. Chociaż Krzysztof Kolumb przywiózł je do Europy już pod koniec XV wieku, przez długi czas sądzono, że są trujące i uprawiano je jedynie w celach dekoracyjnych. Przełomu dokonali Włosi, którzy jako pierwsi na Starym Kontynencie docenili walory smakowe warzywa. Aprobatę reszty Europejczyków pomidory zyskały jednak dopiero w XIX wieku, gdy za Oceanem rozpoczęto przemysłową produkcję przetworów pomidorowych.

Pomidory: wartości zdrowotne

Dziś pomidory są najczęściej jedzonym warzywem na świecie. Szczególnie warto sięgać po nie latem, bo mają wówczas najwięcej smaku, wartości odżywczych oraz witamin. Zawierają wzmacniającą odporność witaminę C i obniżające poziom cholesterolu pektyny. Mają także dużo potasu, który pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację. 

ZOBACZ TEŻ: 10 przepisów na dania z pomidorem w roli głównej

Zawarty w pomidorach likopen dba o kondycję cery, chroni przed nowotworami i zmniejsza ryzyko chorób serca. Co ciekawe, pomidory poddane obróbce termicznej mają go więcej niż te świeże. Aby uzyskać maksymalnie dużo dobrze przyswajalnego likopenu, warto zatem włączyć do swojej diety również sok i przecier pomidorowy własnej produkcji. Dodając do gotowanych pomidorów nieco tłuszczu (np. oliwy z oliwek), ułatwisz wchłanianie tego przeciwutleniacza. 

Jeśli nie chcesz narazić pomidorów na przedwczesne mięknięcie, uszkodzenie skórki, brązowienie nasion i zmniejszyć ich podatność na pleśnienie, przechowuj je w temperaturze powyżej 7°C.

Pomidory a odchudzanie

Pomidory są produktem niskokalorycznym, dlatego warto włączyć je do codziennego menu. Najlepiej sprawdzą się na surowo, jako dodatek do sałatki lub po prostu na kanapce. 

Na bazie pomidorów można przygotować całą masę niskokalorycznych dań na ciepło. Od sosów, przez treściwe zupy po różnego rodzaju gulasze mięsne i warzywne. Do takich kulinarnych eksperymentów świetnie sprawdzą się pomidory z puszki - krojone lub w całości - oraz passata pomidorowa. Wystarczy podsmażyć w garnuszku dowolne warzywa, np. cukinię, cebulę, pieczarki i paprykę, doprawić je czosnkiem, solą, pieprzem, papryką ostrą i ulubionymi ziołami, a następnie zalać passatą pomidorową. To mega szybka opcja obiadowa, którą możesz serwować np. z kaszą, ryżem lub pełnoziarnistym makaronem.

Pomidory mają też drugie, mniej zdrowe oblicze. Wytwarzany z nich ketchup zalicza się do kalorycznych przetworów pomidorowych. Producenci najczęściej mocno je dosładzają, co mocno wpływa na kaloryczność tego sosu.

Wniosek jest prosty: im pomidory mniej przetworzony, tym mniej kaloryczne.

Dieta pomidorowa

Opracowano nawet 10-dniową dietę pomidorową, podczas której, zgodnie z obietnicami twórców, można schudnąć 1,5-2 kg. Jest to dieta niskokaloryczna, podczas której dostarcza się organizmowi ok. 1000 kcal. Nic więc dziwnego, że w krótkim czasie można zrzucić kilka kilogramów. Nie wynika to w żadnym wypadku z faktu, że w menu królują pomidory. Spadek wagi jest skutkiem ujemnego bilansu kalorycznego. Równie dobrze można by oprzeć dietę na każdym innym produkcie z zachowaniem odpowiedniej kaloryczności. Wielokrotnie przekonywaliśmy na łamach naszego czasopisma, że tego typu "diety" nie są zdrowe, a ich efekty niestety nie są długotrwałe.

ZOBACZ: Ile kalorii ma ziemniak?

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA