[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Ile kalorii ma pomidor

Trudno wyobrazić sobie kuchnię polską bez zupy pomidorowej czy włoską bez pizzy z dodatkiem sosu pomidorowego. Chociaż początkowo nie miał dobrej reputacji, dziś pomidor jest najpopularniejszym warzywem na świecie. Zobacz, ile ma kalorii i dlaczego powinien na stałe zagościć w Twoim jadłospisie.

pomidory fot. shutterstock.com

Początkowo pomidory nie cieszyły się popularnością. Chociaż Krzysztof Kolumb przywiózł je do Europy już pod koniec XV wieku, przez długi czas sądzono, że są trujące i uprawiano je jedynie w celach dekoracyjnych. Przełomu dokonali Włosi, którzy jako pierwsi na Starym Kontynencie docenili walory smakowe warzywa. Aprobatę reszty Europejczyków pomidory zyskały jednak dopiero w XIX wieku, gdy za Oceanem rozpoczęto przemysłową produkcję przetworów pomidorowych.

Dziś pomidory są najczęściej jedzonym warzywem na świecie. Szczególnie warto sięgać po nie latem, bo mają wówczas najwięcej smaku, wartości odżywczych oraz witamin. Zawierają wzmacniającą odporność witaminę C i obniżające poziom cholesterolu pektyny. Mają także dużo potasu, który pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację. 

REKLAMA

Zawarty w pomidorach likopen dba o kondycję cery, chroni przed nowotworami i zmniejsza ryzyko chorób serca. Co ciekawe, pomidory poddane obróbce termicznej mają go więcej niż te świeże. Aby uzyskać maksymalnie dużo dobrze przyswajalnego likopenu, warto zatem włączyć do swojej diety również sok i przecier pomidorowy własnej produkcji. Dodając do gotowanych pomidorów nieco tłuszczu (np. oliwy z oliwek), ułatwisz wchłanianie tego przeciwutleniacza. 

Jeśli nie chcesz narazić pomidorów na przedwczesne mięknięcie, uszkodzenie skórki, brązowienie nasion i zmniejszyć ich podatność na pleśnienie, przechowuj je w temperaturze powyżej 7°C.

Ile kalorii ma pomidor?

  • 100 g = 18 kcal
  • jeden średni pomidor ma 170 g = 29 kcal
  • plaster ruszonego pomidora (20 g) = 43 kcal
  • szklanka soku pomidorowego (230 g) = 32 kcal
  • łyżka ketchupu (15 g) = 15 kcal
  • łyżka koncentratu pomidorowego (25 g) = 23 kcal

Wypróbuj także 10 przepisów na dania z pomidorem w roli głównej.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij