Ile kalorii ma pączek
- 100 g pączka = 415 kcal
- średni pączek z lukrem i dżemem ma 70 g = 290 kcal
- pączek z lukrem, marmoladą i skórką pomarańczową (100 g) = 350 kcal
- donut w polewie czekoladowej (60g) = 250 kcal
- pączek hiszpański (gniazdko) 100 g = 400 kcal
ZOBACZ TEŻ: Teoria odchudzania. Jak bieganiem spalić tłuszcz?
Sama widzisz, że kalorii w pączku nie brakuje. Na nasze nieszczęście są to kalorie najgorszczego sortu: pączek to bowiem mix węglowodanów i tłuszczów. Zresztą do podobnych produktów zaliczają się wszelkiej maści bułki drożdżowe. Nie jedz ich więc w nadmiarze, a już na pewno nie na śniadanie. To naprawdę zły pomysł. Zresztą sama sprawdź, jakie produkty szkodzą Twojej skórze.
Ile pączków można zjeść?
Powiedzmy to sobie szczerze: pączek to puste kalorie. Niezdrowe cholerstwo, które nie ma w sobie nic dobrego (oprócz smaku, oczywiście). Ale jeśli raz w roku w trakcie Tłustego Czwartku pozwolisz sobie na pączka, nic Ci się nie stanie. Ziemia się nie rozstąpi, nie przytyjesz 5 kilogramów, a Twoje uda i brzuch nie przykryje warstwa tłuszczu. Zjedz, rozkoszuj się jego smakiem, a następnego dnia do kawy zjedz raczej fit deser. A najlepiej odpuść go sobie całkowicie.
Rada: Kupując pączka, zwróć uwagę, czy jest lekko zapadnięty i czy ma jasną obwódkę dookoła. Te cechy świadczą o tym, że masz przed sobą pączka idealnego – wypieczonego na świeżym oleju.
Jak szybko i skutecznie spalić kalorie z pączka?
Spalenie jednego pączka będzie Cię kosztować trochę wysiłku.
Jak spalić cheat meal? Najlepiej zafunduj sobie intensywną sesję kardio w siłowni. Jeśli nie przepadasz za klasycznym bieganiem na bieżni, wypróbuj ten trening na szybkie spalanie. Możesz również postawić na tabatę. Ona nigdy nie zawodzi.
Pączki - zdrowsza alternatywa
Jeśli sumienie nie pozwala Ci na przełknięcie nawet jednego tradycyjnego pączka, sięgnij po zdrowszą alternatywę. Pieczone pączki są niemniej smaczne, a proces ich przygotowania nie uwzględnia kąpieli w tłuszczu i lukrze. Wypróbuj ten przepis i ciesz się Tłustym Czwartkiem w wersji light.
Pączki - skąd pochodzą?
Jeśli myślisz, że pączki to nasz rodzimy wymysł, to jesteś w błędzie. Danie to znane było już w starożytności. Starożytni rzymianie objadali się jednak pączkami w wersji na słono.
W Polsce pączkami nadziewanymi słoniną, mięsem lub kapustą zajadano się natomiast w czasie ostatków. Około XVI wieku słone nadzienie zastąpiła marmolada. W XVIII wieku do ich wypieku zaczęto używać drożdży, dzięki czemu ciasto stało się bardziej puszyste i zyskało kulisty kształt. Tyle historii, teraz czas przejść do meritum.
ZOBACZ TEŻ: Batony białkowe - legalny cheat meal [przepis]
Komentarze