REKLAMA

Ile kalorii ma pączek

Nie zjeść pączka w Tłusty Czwartek to trochę tak, jak nie zjeść latem truskawek, a podczas Wigilii nie skosztować karpia. Żeby jednak tradycja nie wyszła Ci bokiem (a raczej boczkami), zobacz, ile kalorii ma pączek i dowiedz się, na ilu poprzestać.

| Data aktualizacji: 2020-06-10
pączki, słodycze fot. shutterstock.com

Ile kalorii ma pączek

  • 100 g pączka = 415 kcal
  • średni pączek z lukrem i dżemem ma 70 g = 290 kcal
  • pączek z lukrem, marmoladą i skórką pomarańczową (100 g) = 350 kcal
  • donut w polewie czekoladowej (60g) = 250 kcal
  • pączek hiszpański (gniazdko) 100 g = 400 kcal

ZOBACZ TEŻ: Teoria odchudzania. Jak bieganiem spalić tłuszcz?

Sama widzisz, że kalorii w pączku nie brakuje. Na nasze nieszczęście są to kalorie najgorszczego sortu: pączek to bowiem mix węglowodanów i tłuszczów. Zresztą do podobnych produktów zaliczają się wszelkiej maści bułki drożdżowe. Nie jedz ich więc w nadmiarze, a już na pewno nie na śniadanie. To naprawdę zły pomysł. Zresztą sama sprawdź, jakie produkty szkodzą Twojej skórze.

Ile pączków można zjeść?

Powiedzmy to sobie szczerze: pączek to puste kalorie. Niezdrowe cholerstwo, które nie ma w sobie nic dobrego (oprócz smaku, oczywiście). Ale jeśli raz w roku w trakcie Tłustego Czwartku pozwolisz sobie na pączka, nic Ci się nie stanie. Ziemia się nie rozstąpi, nie przytyjesz 5 kilogramów, a Twoje uda i brzuch nie przykryje warstwa tłuszczu. Zjedz, rozkoszuj się jego smakiem, a następnego dnia do kawy zjedz raczej fit deser. A najlepiej odpuść go sobie całkowicie.

Rada: Kupując pączka, zwróć uwagę, czy jest lekko zapadnięty i czy ma jasną obwódkę dookoła. Te cechy świadczą o tym, że masz przed sobą pączka idealnego – wypieczonego na świeżym oleju.

Jak szybko i skutecznie spalić kalorie z pączka?

Spalenie jednego pączka będzie Cię kosztować trochę wysiłku.

Jak spalić cheat meal? Najlepiej zafunduj sobie intensywną sesję kardio w siłowni. Jeśli nie przepadasz za klasycznym bieganiem na bieżni, wypróbuj ten trening na szybkie spalanie. Możesz również postawić na tabatę. Ona nigdy nie zawodzi.

Pączki - zdrowsza alternatywa

Jeśli sumienie nie pozwala Ci na przełknięcie nawet jednego tradycyjnego pączka, sięgnij po zdrowszą alternatywę. Pieczone pączki są niemniej smaczne, a proces ich przygotowania nie uwzględnia kąpieli w tłuszczu i lukrze. Wypróbuj ten przepis i ciesz się Tłustym Czwartkiem w wersji light.

Pączki - skąd pochodzą?

Jeśli myślisz, że pączki to nasz rodzimy wymysł, to jesteś w błędzie. Danie to znane było już w starożytności. Starożytni rzymianie objadali się jednak pączkami w wersji na słono.

W Polsce pączkami nadziewanymi słoniną, mięsem lub kapustą zajadano się natomiast w czasie ostatków. Około XVI wieku słone nadzienie zastąpiła marmolada. W XVIII wieku do ich wypieku zaczęto używać drożdży, dzięki czemu ciasto stało się bardziej puszyste i zyskało kulisty kształt. Tyle historii, teraz czas przejść do meritum.

ZOBACZ TEŻ: Batony białkowe - legalny cheat meal [przepis]

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA