Ile kalorii ma ogórek kiszony?

Ogórki kiszone są niskokaloryczne i świetnie sprawdzają się w dietach odchudzających. Jednak trzeba wiedzieć jak i z czym jeść ogórki kiszone, żeby mogły spełniać swoje dietetyczne i zdrowotne funkcje. 

ogórki kiszone fot. Shutterstock.com

Spis treści:

  1. Ile kalorii ma ogórek kiszony?
  2. Ogórek kiszony – właściwości odchudzające.
  3. Czy ogórek kiszony ma tyle witaminy C co kapusta kiszona?
  4. Czy kiszony i kwaszony oznacza to samo?
  5. Czy ogórek kiszony można łączyć z pomidorem?
  6. Twarde ogórki kiszone – sprawdzony przepis.
  7. Jak jeść ogórki kiszone?
  8. Czy picie wody spod ogórków jest zdrowe?

Ile kalorii ma ogórek kiszony?

100 g ogórka kiszonego to 12 kcal. Ogórek o długości 10 cm i średnicy pięciozłotówki waży średnio 60 g, więc ma 7 kcal. Podobną energetyczność wykazuje woda spod ogórków kiszonych – 100 g to 11 kcal, zatem szklanka ma 28 kcal. Jednak niska kaloryczność to nie jedyna zaleta kiszonych ogórków stosowanych w diecie odchudzającej. 

ZOBACZ: Jedzenie kiszonek – zalety + inne ciekawostki dietetyczne

Ogórek kiszony – właściwości odchudzające. 

Ogórki kiszone zwiększają wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu trawienie przyspiesza. Powstające w trakcie fermentacji bakterie probiotyczne wpływają bardzo korzystnie na florę bakteryjną jelit – przemiana materii się poprawia, toksyny z organizmu są usuwane sprawniej. Podczas procesu fermentacji dochodzi do syntezy acetylocholiny, która zmniejsza zaparcia. Ogórki kiszone zmniejszają wchłanianie tłuszczów i obniżają poziom złego cholesterolu. Są bogate w błonnik i dają uczucie sytości. Mimo sporej zawartości soli ogórki kiszone pomagają usuwać nadmiar wody z organizmu i zmniejszają obrzęki. 

 

Czy ogórek kiszony ma tyle witaminy C co kapusta kiszona?

Nie, nie wszystkie kiszonki mają taką samą ilość witaminy C. W 100 g kapusty kiszonej znajduje się 14,7 mg witaminy C, a w 100 g ogórków kiszonych 4 mg. To i tak lepiej niż ogórki konserwowe, które w 100 g mają zaledwie 1 mg witaminy C. Ogórki kiszone są bogatym źródłem witamin z grupy B, a także magnezu, żelaza, potasu i wapnia. Ogórki zawierają również kukurbitacyny, czyli związki, które mają właściwości przeciwnowotworowe. Z badań opublikowanych w prestiżowym magazynie „The Lancet” wynika, że kukurbitacyny przeciwdziałają zwłaszcza nowotworom prostaty i tarczycy. 

 

Czy kiszony i kwaszony oznacza to samo?

Tak, kiszenie i kwaszenie to dwie nazwy tego samego procesu fermentacji mlekowej, w wyniku której powstają probiotyki działające bardzo korzystnie na naszą florę bakteryjną w jelitach. Czym innym jest konserwowanie ogórków. W ogórkach konserwowych, korniszonach lub piklach jest ocet spirytusowy, który nie ma żadnych właściwości zdrowotnych, a nawet może podrażniać ściany żołądka. Oczywiście, ogórki konserwowe jedzone z umiarem nikomu nie zaszkodzą, ale zjadanie słoika dziennie to już nie najlepszy pomysł. Zatem ogórki kiszone jemy dla zdrowia, a ogórki konserwowe, w niewielkich ilościach, dla smaku.

 

Czy ogórek kiszony można łączyć z pomidorem?

Istnieje powszechne przekonanie, że ogórków i pomidorów nie powinno się jeść razem. Przekonanie poparte naukowymi dowodami: w ogórkach znajduje się enzym zwany askorbinazą, który uwalnia się z komórek ogórka wtedy, gdy go obieramy lub kroimy. Askorbinaza rozkłada witaminę C nie tylko w pomidorach, ale we wszystkich innych warzywach i owocach – papryce, jarmużu, jabłku czy natce pietruszki. Jednak żeby do takiego rozkładu mogło dość, ogórek z pomidorem czy innym źródłem witaminy C musi trochę poleżeć. Gdy przygotowujemy kanapkę z ogórkiem i pomidorem lub sałatkę warzywną i natychmiast je zjemy, to witaminie C nic się nie stanie. Swoją drogą, aktywność askorbinazy maleje w kwaśnym środowisku (pH mniejsze niż 5), dlatego do sałatki warto dodać sos winegret.

A co z połączeniem pomidora z kiszonym ogórkiem? Jest całkowicie bezpieczne, podczas kiszenia askorbinaza zostaje dezaktywowana. Również ogórki konserwowe nie wpływają negatywnie na witaminę C w innych warzywach i owocach.

 

Twarde ogórki kiszone – sprawdzony przepis.

Kiszenie ogórków jest proste, ale na końcowy efekt ma wpływ wiele czynników. Przede wszystkim jakość ogórków. Do kiszenia nadają się ogórki gruntowe, które mają twardą skórkę i wystające brodawki. Takie ogórki, w przeciwieństwie do długich wężowych, mają grubą warstwę miąższu, a małą komorę nasienną. Warto kupować ogórki z gospodarstw, gdzie nie używa się dużo nawozów sztucznych, bo one zakłócają proces naturalnej fermentacji. Do kiszenia najlepiej nadają się ogórki zrywane rano, gdyż o tej porze dnia napięcie powierzchniowe błon komórkowych jest największe i ogórki najtwardsze. To mit, że im ciemniejszy ogórek tym lepszy; ciemna barwa skórki może wskazywać na przenawożenie ogórków azotem. Naprawdę warto się natrudzić, żeby znaleźć dobre źródło zakupu ogórków i potem cieszyć się domowymi kiszonkami przez cały rok. Sprawdzony przepis na twarde kiszone ogórki znajdziesz tu: 

Przepis na ogórki kiszone – sprawdzone patenty

Jak jeść ogórki kiszone?

Ogórki najlepiej jeść prosto ze słoika, bez obierania i bez spłukiwania białego nalotu. Biały nalot na ogórkach to bardzo cenne bakterie probiotyczne. Równie istotna jest skórka, bo to właśnie na niej rozwijają się bakterie – gdy obieramy ogórki, tracimy wiele z ich cennych właściwości. Bakterie są wrażliwe na temperaturę, giną powyżej 40 stopni Celsjusza, dlatego zupa ogórkowa już nie jest taka zdrowa jak nie poddawane obróbce termicznej ogórki. Choć ogórki kiszone odchudzają, to woda spod ogórków pobudza apetyt – poleca się ją niejadkom, zwłaszcza ludziom starszym. Jednak tzw. ogórczankę można pić bezpiecznie wtedy, gdy samemu kisi się ogórki, wówczas można kontrolować ilość soli i mieć pewność, że w słoiku nie ma żadnych środków konserwujących, ani poprawiaczy smaku.

 

Czy picie wody spod ogórków jest zdrowe?

Tak! Woda spod ogórków kiszonych wzmacnia odporność organizmu i chroni przed grzybicą. Picie ¼ szklanki soku spod ogórków wymieszanego z niewielką ilością wody jest znane w medycynie ludowej jako dobry środek na wzmocnienie. Woda spod ogórków zalecana jest na bóle głowy, dlatego niektórzy leczą nią kaca. Pita z dodatkiem miodu łagodzi objawy zgagi. Trenerzy personalni traktują wodę spod ogórków jako naturalny izotonik.  

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: 7 fermentowanych produktów dobrych dla jelit

REKLAMA