[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.6

Ile kalorii ma kebab?

Pewnie nie jesz kebaba na śniadanie, ale już w sobotnią noc czasem masz na niego ochotę. Nie warto, bo nie dość, że to danie wyjątkowo niezdrowe, to jeszcze bardzo kaloryczne. Zobacz, ile kalorii ma kebab. 

kebab ma nawet 800 kcal fot. shutterstock.com

Jest 3 nad ranem. Ty w stanie lekko wskazującym własnie kończysz imprezę i wracasz do domu. Nim jednak zadzwonisz po taksówkę, czujesz, że wrzuciłabyś coś jeszcze na ząb. O tej porze znajdujesz jedynie otwartą 24/7 budkę z kebabami. Mamy w sobie dużo wyrozumiałości dla uczucia głodu, które dopada człowieka w nocy z soboty na niedzielę, dlatego zamiast prawic Ci morały, pokażemy, ile kalorii kryje się w tym fast foodzie.

Ile kalorii ma kebab?

Odpowiedź: 100 g kebabu to ok. 200 kcal

Niby nie jest tak źle, prawda? Problem w tym, że 100-gramowy kebab to zjawisko tak realne jak różowe jednorożce i wygodniejsze od adidasów szpilki. Średnia porcja, którą serwuje się w barach waży 450 g. Spożywając więc jednego kebaba dostarczamy organizmowi aż 850 kcal.

  • kebab z mięsem wołowym (100 g) = 200 kcal
  • kebab z mięsem z kurczaka (100 g) = 151 kcal
  • bułka pita to 219 kcal
  • keczup (1 łyżka) to 15 kcal
  • sos czosnkowy (1 łyżka) to 45 kcal
  • sos majonezowo-czosnkowy (1 łyżeczka) to 52 kcal
  • majonez (1 łyżka) to 166 kcal

Przepis na zdrowy kebab 

Jeśli masz ochotę na kebaba w zdrowszej i mniej kalorycznej wersji, przygotuj go w domu. Pszenną bułę zastąp pełnoziarnista pita lub tortillą.

  1. Kup pierś z kurczaka i usmaż ją, posypując obficie przyprawa do gyrosa.
  2. Dodaj warzywa: pomidory, ogórki, sałatę, czerwoną cebulę.
  3. Przygotuj także jogurtowo-czosnkowy dressing.

Gwarantujemy, że będzie o niebo smaczniejszy niż ten z budki.

ZOBACZ TEŻ: Co lepsze: cheat meal, czy cheat day?

Skąd pochodzi kebab?

Już wiesz, ile kalorii ma kebab. A czy zastanawiałaś się kiedyś jaka jest jego historia?

Kebab to najstarszy fast food na świecie - za jego ojczyznę uznaje się Starożytną Persję. Słowo "kebab" w języku perskim oznaczało "opiekane mięso", którym najczęściej zajadali się mieszczanie. Jego sława szybko obiegła pozostałe kraje bliskiego wschodu, a z czasem rozprzestrzeniła się po Europie, m.in w Grecji, gdzie powstał później nowy rodzaj kebaba - gyros.

Dziś za naród, który opanował sztukę robienia kebaba do perfekcji, uznaje się Turków. To ich wersję tej potrawy - döner kebab, czyli cienkie plastry mięsa podawane z warzywami w bułce lub tortilli - można kupić w prawie każdym polskim mieście.

Tradycyjna receptura mówi, że kebab powinien składać się z mięsa baraniego, podanego z surówką warzywną i owczym serem. Gusta Polaków (i nie tylko, w końcu kebabem zajadają się na całym świecie) spowodowały jednak, że najłatwiej jest u nas znaleźć kebab z mięsem drobiowym lub wołowiną. 

Do najpopularniejszych, tureckich odmian kebabu (jest ich ok. 200) zalicza się:

Iskender kebab - podaje się go na specjalnym, tureckim pieczywie posmarowanym jogurtem. Mięso i dodatki polewa się sosem pomidorowym i masłem. Serwowany jest najczęściej z grillowanymi warzywami.

Patlican kebab - kulki z mięsa wołowego, pieczone razem z kawałkami bakłażana. Całość podaje się w formie szaszłyka.

Shish kebab - są to szaszłyki z mięsa mielonego (najczęściej jagnięcego), które nadziewa się na metalowe szpady i piecze na otwartym ogniu. W oryginalnym przepisie danie składa się tylko z mięsa i przypraw. 

ZOBACZ TEŻ: Dlaczego warto dołożyć indyka do diety?

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij