Jest 3 nad ranem. Ty w stanie lekko wskazującym własnie kończysz imprezę i wracasz do domu. Nim jednak zadzwonisz po taksówkę, czujesz, że wrzuciłabyś coś jeszcze na ząb. O tej porze znajdujesz jedynie otwartą 24/7 budkę z kebabami. Mamy w sobie dużo wyrozumiałości dla uczucia głodu, które dopada człowieka w nocy z soboty na niedzielę, dlatego zamiast prawic Ci morały, pokażemy, ile kalorii kryje się w tym fast foodzie.
Ile kalorii ma kebab?
Odpowiedź: 100 g kebabu to ok. 200 kcal
Niby nie jest tak źle, prawda? Problem w tym, że 100-gramowy kebab to zjawisko tak realne jak różowe jednorożce i wygodniejsze od adidasów szpilki. Średnia porcja, którą serwuje się w barach waży 450 g. Spożywając więc jednego kebaba dostarczamy organizmowi aż 850 kcal.
- kebab z mięsem wołowym (100 g) = 200 kcal
- kebab z mięsem z kurczaka (100 g) = 151 kcal
- bułka pita to 219 kcal
- keczup (1 łyżka) to 15 kcal
- sos czosnkowy (1 łyżka) to 45 kcal
- sos majonezowo-czosnkowy (1 łyżeczka) to 52 kcal
- majonez (1 łyżka) to 166 kcal
Przepis na zdrowy kebab
Jeśli masz ochotę na kebaba w zdrowszej i mniej kalorycznej wersji, przygotuj go w domu. Pszenną bułę zastąp pełnoziarnistą pitą lub tortillą.
Składniki na 2 porcje:
- 300 g piersi z kurczaka
- przyprawa kebab-gyros
- 1 ogórek zielony
- 1 pomidor
- 1 mała czerwona cebula
- kilka liści sałaty lodowej
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- oliwa do smażenia
- 2 pełnoziarniste pity lub tortille
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokrój w kostkę i dopraw przyprawą do gyrosa.
- Mięso usmaż na rozgrzanej oliwie.
- Pomidora i ogórka pokrój w plastry lub większą kostkę, a cebulę w piórka.
- Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą oraz pieprzem. Możesz dodać również nieco majonezu.
- Pity lub tortille podgrzej na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Do gotowego pieczywa nałóż wszystkie składniki, polej sosem, a na koniec posyp odrobiną posiekanej natki pietruszki. Gotowe.
Gwarantujemy, że będzie o niebo smaczniejszy i zdrowszy od tego z budki.
To podstawowa wersja, którą możesz dowolnie modyfikować zgodnie ze swoimi upodobaniami. Jeśli do podanej wyżej kompozycji pasuje Ci kukurydza, papryka lub inny sos - śmiało poeksperymentuj. Możesz również wymienić kurczaka na inny rodzaj mięsa. W tradycyjnym przepisie używa się baraniny, ale równie dobrze możesz spróbować przyrządzić danie z wołowiną lub indykiem.
Przepis na domową pitę do kebaba
Dobrym pomysłem jest również przygotowanie domowego pieczywa, w które opakowane są wszystkie smakowite składniki. Są zdrowsze, zawierają minimalną ilość składników i właściwie robią się same.
Składniki na 4 sztuki:
- 250 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
- 150-160 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania:
- Z drożdży przygotuj rozczyn. Rozetrzyj je z cukrem, dodaj 1 łyżkę mąki i 50-60 ml ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
- Do miski wsyp pozostałą mąkę, sól, wlej oliwę i przygotowany wcześniej rozczyn. Wymieszaj wszystko i stopniowo wlewaj pozostałe 100 ml wody.
- Wyrabiaj ciasto do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą i stworzą gładką i elastyczna masę.
- Gotowe ciasto odłóż w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.
- Na dość wysokim gazie rozgrzej suchą patelnię.
- Ciasto podziel na 4 równe części i każdy placek rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Układaj je na rozgrzanej patelni i smaż obracając je co jakiś czas na drugą stronę, by uniknąć przypalenia. Placki napęcznieją i dzięki temu stworzą kieszonkę, do której będziesz mogła wpakować mięso oraz warzywa.
ZOBACZ TEŻ: Co lepsze: cheat meal, czy cheat day?
Skąd pochodzi kebab?
Już wiesz, ile kalorii ma kebab. A czy zastanawiałaś się kiedyś jaka jest jego historia?
Kebab to najstarszy fast food na świecie - za jego ojczyznę uznaje się Starożytną Persję. Słowo "kebab" w języku perskim oznaczało "opiekane mięso", którym najczęściej zajadali się mieszczanie. Jego sława szybko obiegła pozostałe kraje bliskiego wschodu, a z czasem rozprzestrzeniła się po Europie, m.in w Grecji, gdzie powstał później nowy rodzaj kebaba - gyros.
Dziś za naród, który opanował sztukę robienia kebaba do perfekcji, uznaje się Turków. To ich wersję tej potrawy - döner kebab, czyli cienkie plastry mięsa podawane z warzywami w bułce lub tortilli - można kupić w prawie każdym polskim mieście.
Tradycyjna receptura mówi, że kebab powinien składać się z mięsa baraniego, podanego z surówką warzywną i owczym serem. Gusta Polaków (i nie tylko, w końcu kebabem zajadają się na całym świecie) spowodowały jednak, że najłatwiej jest u nas znaleźć kebab z mięsem drobiowym lub wołowiną.
Kebab - najpopularniejsze odmiany
Do najpopularniejszych tureckich odmian kebabu (jest ich ok. 200) zalicza się:
Iskender kebab
Podaje się go na specjalnym, tureckim pieczywie posmarowanym jogurtem. Mięso i dodatki polewa się sosem pomidorowym i masłem. Serwowany jest najczęściej z grillowanymi warzywami.
Patlican kebab
Kulki z mięsa wołowego, pieczone razem z kawałkami bakłażana. Całość podaje się w formie szaszłyka.
Shish kebab
Są to szaszłyki z mięsa mielonego (najczęściej jagnięcego), które nadziewa się na metalowe szpady i piecze na otwartym ogniu. W oryginalnym przepisie danie składa się tylko z mięsa i przypraw.
ZOBACZ TEŻ: Dlaczego warto dołożyć indyka do diety?