REKLAMA

Ile kalorii ma kebab?

Pewnie nie jesz kebaba na śniadanie, ale już w sobotnią noc czasem masz na niego ochotę. Nie warto, bo nie dość, że to danie wyjątkowo niezdrowe, to jeszcze bardzo kaloryczne. Zobacz, ile kalorii ma kebab. 

| Data aktualizacji: 2020-06-17
kebab ma nawet 800 kcal fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Jest 3 nad ranem. Ty w stanie lekko wskazującym własnie kończysz imprezę i wracasz do domu. Nim jednak zadzwonisz po taksówkę, czujesz, że wrzuciłabyś coś jeszcze na ząb. O tej porze znajdujesz jedynie otwartą 24/7 budkę z kebabami. Mamy w sobie dużo wyrozumiałości dla uczucia głodu, które dopada człowieka w nocy z soboty na niedzielę, dlatego zamiast prawic Ci morały, pokażemy, ile kalorii kryje się w tym fast foodzie.

Ile kalorii ma kebab?

Odpowiedź: 100 g kebabu to ok. 200 kcal

Niby nie jest tak źle, prawda? Problem w tym, że 100-gramowy kebab to zjawisko tak realne jak różowe jednorożce i wygodniejsze od adidasów szpilki. Średnia porcja, którą serwuje się w barach waży 450 g. Spożywając więc jednego kebaba dostarczamy organizmowi aż 850 kcal.

  • kebab z mięsem wołowym (100 g) = 200 kcal
  • kebab z mięsem z kurczaka (100 g) = 151 kcal
  • bułka pita to 219 kcal
  • keczup (1 łyżka) to 15 kcal
  • sos czosnkowy (1 łyżka) to 45 kcal
  • sos majonezowo-czosnkowy (1 łyżeczka) to 52 kcal
  • majonez (1 łyżka) to 166 kcal

Przepis na zdrowy kebab 

Jeśli masz ochotę na kebaba w zdrowszej i mniej kalorycznej wersji, przygotuj go w domu. Pszenną bułę zastąp pełnoziarnistą pitą lub tortillą. 

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • przyprawa kebab-gyros
  • 1 ogórek zielony
  • 1 pomidor
  • 1 mała czerwona cebula
  • kilka liści sałaty lodowej
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • oliwa do smażenia
  • 2 pełnoziarniste pity lub tortille

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój w kostkę i dopraw przyprawą do gyrosa.
  2. Mięso usmaż na rozgrzanej oliwie.
  3. Pomidora i ogórka pokrój w plastry lub większą kostkę, a cebulę w piórka.
  4. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą oraz pieprzem. Możesz dodać również nieco majonezu.
  5. Pity lub tortille podgrzej na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Do gotowego pieczywa nałóż wszystkie składniki, polej sosem, a na koniec posyp odrobiną posiekanej natki pietruszki. Gotowe.

Gwarantujemy, że będzie o niebo smaczniejszy i zdrowszy od tego z budki.

To podstawowa wersja, którą możesz dowolnie modyfikować zgodnie ze swoimi upodobaniami. Jeśli do podanej wyżej kompozycji pasuje Ci kukurydza, papryka lub inny sos - śmiało poeksperymentuj. Możesz również wymienić kurczaka na inny rodzaj mięsa. W tradycyjnym przepisie używa się baraniny, ale równie dobrze możesz spróbować przyrządzić danie z wołowiną lub indykiem. 

Przepis na domową pitę do kebaba

Dobrym pomysłem jest również przygotowanie domowego pieczywa, w które opakowane są wszystkie smakowite składniki. Są zdrowsze, zawierają minimalną ilość składników i właściwie robią się same.

Składniki na 4 sztuki:

  • 250 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • 150-160 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. Z drożdży przygotuj rozczyn. Rozetrzyj je z cukrem, dodaj 1 łyżkę mąki i 50-60 ml ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsyp pozostałą mąkę, sól, wlej oliwę i przygotowany wcześniej rozczyn. Wymieszaj wszystko i stopniowo wlewaj pozostałe 100 ml wody.
  3. Wyrabiaj ciasto do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą i stworzą gładką i elastyczna masę. 
  4. Gotowe ciasto odłóż w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.
  5. Na dość wysokim gazie rozgrzej suchą patelnię.
  6. Ciasto podziel na 4 równe części i każdy placek rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Układaj je na rozgrzanej patelni i smaż obracając je co jakiś czas na drugą stronę, by uniknąć przypalenia. Placki napęcznieją i dzięki temu stworzą kieszonkę, do której będziesz mogła wpakować mięso oraz warzywa.

ZOBACZ TEŻ: Co lepsze: cheat meal, czy cheat day?

Skąd pochodzi kebab?

Już wiesz, ile kalorii ma kebab. A czy zastanawiałaś się kiedyś jaka jest jego historia?

Kebab to najstarszy fast food na świecie - za jego ojczyznę uznaje się Starożytną Persję. Słowo "kebab" w języku perskim oznaczało "opiekane mięso", którym najczęściej zajadali się mieszczanie. Jego sława szybko obiegła pozostałe kraje bliskiego wschodu, a z czasem rozprzestrzeniła się po Europie, m.in w Grecji, gdzie powstał później nowy rodzaj kebaba - gyros.

Dziś za naród, który opanował sztukę robienia kebaba do perfekcji, uznaje się Turków. To ich wersję tej potrawy - döner kebab, czyli cienkie plastry mięsa podawane z warzywami w bułce lub tortilli - można kupić w prawie każdym polskim mieście.

Tradycyjna receptura mówi, że kebab powinien składać się z mięsa baraniego, podanego z surówką warzywną i owczym serem. Gusta Polaków (i nie tylko, w końcu kebabem zajadają się na całym świecie) spowodowały jednak, że najłatwiej jest u nas znaleźć kebab z mięsem drobiowym lub wołowiną. 

Kebab - najpopularniejsze odmiany

Do najpopularniejszych tureckich odmian kebabu (jest ich ok. 200) zalicza się:

Iskender kebab

Podaje się go na specjalnym, tureckim pieczywie posmarowanym jogurtem. Mięso i dodatki polewa się sosem pomidorowym i masłem. Serwowany jest najczęściej z grillowanymi warzywami.

Patlican kebab 

Kulki z mięsa wołowego, pieczone razem z kawałkami bakłażana. Całość podaje się w formie szaszłyka.

Shish kebab

Są to szaszłyki z mięsa mielonego (najczęściej jagnięcego), które nadziewa się na metalowe szpady i piecze na otwartym ogniu. W oryginalnym przepisie danie składa się tylko z mięsa i przypraw. 

ZOBACZ TEŻ: Dlaczego warto dołożyć indyka do diety?

Komentarze

 (3)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA