Ile kalorii ma jajko?
100 g = 150 kcal
Jedno średnie jajko ma 50 g = 75 kcal
Jajo gotowane = 78 kcal
Jajko smażone = 127 kcal
Porcja pieczeni rzymskiej z jajkiem (100 g) = 145 kcal
Łyżka kupnej pasty jajecznej = 105 kcal
Jajka nie miały dobrej prasy. W latach 70. ubiegłego stulecia naukowcy wywołali antyjajeczną panikę, oskarżając żółtko o dostarczanie organizmowi złego cholesterolu, co z kolei miało przyczyniać się do rozwoju miażdżycy. W końcu jednak okazało się, że zawartość cholesterolu w jajkach jest niższa niż pierwotnie przypuszczano, a poziom cholesterolu w krwi nie jest związany jedynie z ich jedzeniem (większym winowajcą są złe tłuszcze, uwarunkowania genetyczne czy styl życia odbiegający od standardów, które promujemy w WH). Teoria o niezdrowych jajkach przeszła do lamusa, naukowcy odszczekali swoje słowa, a my możemy już bez żadnych „ale” opowiadać o zdrowotnych właściwościach jajek.
ZOBACZ TEŻ: 4 proste przepisy z jajkiem [na śniadanie i na obiad]
Jajka - właściwości zdrowotne
Jajka to również bogate źródło witamin i składników mineralnych. Pod skorupką skrywa się 12 z 13 witamin (m.in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12), minerały (fosfor, potas, wapno, żelazo, cynk i magnez, selen i jod) oraz spora dawka zwalczających wolne rodniki antyoksydantów. W jajkach znajdziesz także lecytynę – związek, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu i serca – oraz dbającą o Twój wzrok luteinę. Najlepiej jedz jajka gotowane na miękko, bo poddane zbyt długo obróbce termicznej tracą swoje drogocenne właściwości.
Gdy zdarzy Ci się przeholować z jajkami (np. w trakcie Wielkanocy), możesz zaburzyć stosunek kwasów omega-3 i omega-6. Zjedz wtedy garść pestek dyni lub orzechów włoskich.
SPRAWDŹ: 5 powodów, dla których warto jeść jajka
Jajko a odchudzanie
Białko, które znajdziesz w jajku, to produkt z najwyższej klasy, takie Ferrari wśród białek. Dlatego też Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała białko jaj za wzorcowe (jest wykorzystywane jako wzór do pomiaru zawartości aminokwasów w innych produktach).
Kaloryczność jajek oraz ich indeks sytości sprawiają, że są one świetną opcją śniadaniową. Oczywiście pod warunkiem, że są serwowanie w towarzystwie świeżych warzyw i produktów z pełnych ziaren. Warto jednak pamiętać, że komponując zdrową i zbilansowaną dietę należy przede wszystkim kierować się umiarem. W tygodniowym rozrachunku nie powinno się przekraczać 10 jaj.
Ogromnym plusem jest również fakt, że jajka są niezwykle uniwersalnym produktem. Można przygotować z nich niezliczoną ilość różnych dań - jajecznicę, omlety, szakszukę, frittatę i wiele innych. Oczywiście zawsze lepszym wyborem będą jajka przyrządzone bez dodatku tłuszczu, ale odrobina oliwy raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi.
ZOBACZ TEŻ: Ile jajek dziennie można jeść?
Komentarze
~panijola, 2020-06-14 18:37:04
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?