Ile kalorii ma jabłko
- jabłko 100 g = 50 kcal
- jedno średnie jabłko ma 180 g = 90 kcal
- jabłko pieczone = 99 kcal
- jabłko suszone (100 g) = 240 kcal
ZOBACZ TEŻ: Płatki owsiane z marchwią i jabłkiem
Jabłka - właściwości zdrowotne
Warto jeść jabłka nie tylko z uwagi na ich smak i niską kaloryczność. Są świetnym źródłem witamin C (odporność), A (wzrok), K (krzepliwość krwi) oraz kwasu foliowego (szczególnie ważny dla kobiet w ciąży). Jabłka wpływają pozytywnie na pracę serca i pomagają ustabilizować ciśnienie krwi. Więcej? W jabłkach nie brakuje magnezu (nerwy), fosforu (zęby) oraz wapnia (kości).
Jabłka a odchudzanie
Niewątpliwym atutem jabłek jest ich pozytywny wpływ na efekty odchudzania. Badania opublikowane w magazynie „Apetite” wykazały, że jedząc jabłko 15-20 minut przed głównym posiłkiem, zjesz podczas tego drugiego o 15 % kalorii mniej. Powód? Średniej wielkości jabłko zawiera od 4 do 5 g błonnika (1/5 dziennego zapotrzebowania), dzięki czemu dłużej nie czujesz głodu.
Czy można jeść jabłka na diecie?
Jak najbardziej. Jabłka są niskokaloryczne, przyspieszają metabolizm (duża zawartość błonnika), a znajdująca się w nich wolna fruktoza jest ważnym składnikiem energetycznym.
Owoce (w czystej, "nieprzetworzonej" postaci) powinny być nierozłącznym elementem zdrowej, zrównoważonej diety. Według Instytutu Żywności i Żywienia powinno się ich jeść co najmniej 400 gramów dziennie.
Dieta jabłkowa
To jedna z tych "cudownych" diet, które krążą po sieci. O co w niej chodzi?
Dieta jabłkowa polega na jedzeniu jabłek przez kilka dni z rzędu. Tak, tylko i wyłącznie jabłek. Jej autorzy twierdzą, że to łatwy sposób na zrzucenie nadmiaru kilogramów i oczyszczenie organizmu, jednak według nas (i nie tylko) taki eksperyment może przynieść więcej strat niż pożytku.
Wady diety jabłkowej
- Po pierwsze, jedząc tylko jeden składnik narażasz swój organizm na solidne braki. Jabłka zawierają bardzo małą ilość białka, węglowodanów złożonych oraz tłuszczów. Taka dieta, w skrajnym przypadku, może przejechać Ci po zdrowiu - zarówno fizycznym, jak i psychicznym.
- Po drugie, drastyczna zmiana sposobu odżywiania się może być szokiem dla organizmu. To prawda, że dzięki diecie jabłkowej da się schudnąć. Jednak trzeba pamiętać o tym, że po zakończeniu detoksu organizm będzie domagał się szybkiego powrotu do normy. Efekt? Jojo.
Jabłka są zdrowe, to fakt, ale najlepiej traktuj je jako jeden z wielu elementów zrównoważonej diety.
Jabłka w kosmetykach
Jabłko świetnie sprawdza się także w roli kosmetyku. Stosowane w postaci toniku na twarz zatroszczy się o kondycję Twojej cery. Kwasy zawarte w owocu odtłuszczają, nie wysuszając przy tym skóry. Kwas octowy działa ściągająco i antyseptycznie, więc utrzymuje pory w czystości, zaś kwas jabłkowy jest antyoksydantem chroniącym skórę przed szkodliwym wpływem środowiska. Z kolei złuszczający enzym, amylaza, pomaga dodatkowo usuwać martwe komórki i brud z powierzchni naskórka.
Jabłka - skąd pochodzą?
Historia jabłka sięga 6500 lat p.n.e. Pierwsze jabłonie pojawiły się w Azji Środkowej i stamtąd jabłka przywędrowały do Europy. W Polsce zaczęto je uprawiać w XVII wieku. Dziś jabłko to nasz narodowy owoc - zajmuje pierwsze miejsce wśród najczęściej jedzonych przez Polaków. Nadwiślańskie jabłka chrupią na potęgę także za granicą – co piąte jabłko na europejskim stole pochodzi z polskich sadów.
ZOBACZ TEŻ: Pieczone jabłka z granolą