Ile kalorii ma jabłko

Jabłka zawierają wiele niezbędnych składników odżywczych, wpływają na skuteczne odchudzanie i świetnie sprawdzają się w roli naturalnego kosmetyku. Sprawdź, ile kalorii ma jabłko i dowiedz się więcej o jego właściwościach.

| Data aktualizacji: 2020-06-09
jabłka w koszyku fot. shutterstock.com
Zobacz, ile kalorii ma jabłko

Ile kalorii ma jabłko

  • jabłko 100 g = 50 kcal
  • jedno średnie jabłko ma 180 g = 90 kcal
  • jabłko pieczone = 99 kcal
  • jabłko suszone (100 g) = 240 kcal

ZOBACZ TEŻ: Płatki owsiane z marchwią i jabłkiem

Jabłka - właściwości zdrowotne

Warto jeść jabłka nie tylko z uwagi na ich smak i niską kaloryczność. Są świetnym źródłem witamin C (odporność), A (wzrok), K (krzepliwość krwi) oraz kwasu foliowego (szczególnie ważny dla kobiet w ciąży). Jabłka wpływają pozytywnie na pracę serca i pomagają ustabilizować ciśnienie krwi. Więcej? W jabłkach nie brakuje magnezu (nerwy), fosforu (zęby) oraz wapnia (kości).

Jabłka a odchudzanie

Niewątpliwym atutem jabłek jest ich pozytywny wpływ na efekty odchudzania. Badania opublikowane w magazynie „Apetite” wykazały, że jedząc jabłko 15-20 minut przed głównym posiłkiem, zjesz podczas tego drugiego o 15 % kalorii mniej. Powód? Średniej wielkości jabłko zawiera od 4 do 5 g błonnika (1/5 dziennego zapotrzebowania), dzięki czemu dłużej nie czujesz głodu.

Czy można jeść jabłka na diecie?

Jak najbardziej. Jabłka są niskokaloryczne, przyspieszają metabolizm (duża zawartość błonnika), a znajdująca się w nich wolna fruktoza jest ważnym składnikiem energetycznym.

Owoce (w czystej, "nieprzetworzonej" postaci) powinny być nierozłącznym elementem zdrowej, zrównoważonej diety. Według Instytutu Żywności i Żywienia powinno się ich jeść co najmniej 400 gramów dziennie.  

Dieta jabłkowa

To jedna z tych "cudownych" diet, które krążą po sieci. O co w niej chodzi?

Dieta jabłkowa polega na jedzeniu jabłek przez kilka dni z rzędu. Tak, tylko i wyłącznie jabłek. Jej autorzy twierdzą, że to łatwy sposób na zrzucenie nadmiaru kilogramów i oczyszczenie organizmu, jednak według nas (i nie tylko) taki eksperyment może przynieść więcej strat niż pożytku.

Wady diety jabłkowej

  • Po pierwsze, jedząc tylko jeden składnik narażasz swój organizm na solidne braki. Jabłka zawierają bardzo małą ilość białka, węglowodanów złożonych oraz tłuszczów. Taka dieta, w skrajnym przypadku, może przejechać Ci po zdrowiu - zarówno fizycznym, jak i psychicznym.
  • Po drugie, drastyczna zmiana sposobu odżywiania się może być szokiem dla organizmu. To prawda, że dzięki diecie jabłkowej da się schudnąć. Jednak trzeba pamiętać o tym, że po zakończeniu detoksu organizm będzie domagał się szybkiego powrotu do normy. Efekt? Jojo.

Jabłka są zdrowe, to fakt, ale najlepiej traktuj je jako jeden z wielu elementów zrównoważonej diety. 

Jabłka w kosmetykach

Jabłko świetnie sprawdza się także w roli kosmetyku. Stosowane w postaci toniku na twarz zatroszczy się o kondycję Twojej cery. Kwasy zawarte w owocu odtłuszczają, nie wysuszając przy tym skóry. Kwas octowy działa ściągająco i antyseptycznie, więc utrzymuje pory w czystości, zaś kwas jabłkowy jest antyoksydantem chroniącym skórę przed szkodliwym wpływem środowiska. Z kolei złuszczający enzym, amylaza, pomaga dodatkowo usuwać martwe komórki i brud z powierzchni naskórka.

Jabłka - skąd pochodzą?

Historia jabłka sięga 6500 lat p.n.e. Pierwsze jabłonie pojawiły się w Azji Środkowej i stamtąd jabłka przywędrowały do Europy. W Polsce zaczęto je uprawiać w XVII wieku. Dziś jabłko to nasz narodowy owoc - zajmuje pierwsze miejsce wśród najczęściej jedzonych przez Polaków. Nadwiślańskie jabłka chrupią na potęgę także za granicą – co piąte jabłko na europejskim stole pochodzi z polskich sadów.

ZOBACZ TEŻ: Pieczone jabłka z granolą

REKLAMA