Ile kalorii ma banan?
- 100 gramów banana = 95 kcal
Banany należą do bardziej kalorycznych owoców. Średniej wielkości banan bez skórki, ważący 120 g, ma 114 kcal i składa się z 1,2 g białka, 0,36 g tłuszczu i aż 28,2 g węglowodanów. Dlatego z czystym sumieniem możesz zjeść 1-2 banany dziennie. Wystrzegaj się natomiast tych suszonych, bo w 100 g mają aż 346 kcal.
Banany a odchudzanie
Banany sprzyjają chudnięciu. Zawierają dużo błonnika (ok. 3 g/100 g), który pozwala utrzymać uczucie sytości na dłużej. Jedz je regularnie (w ilości wskazanej powyżej), a nie będziesz czuła potrzeby ciągłego zaglądania do lodówki.
Banany po treningu
Ze względu na stosunkowo wysoką zawartość węglowodanów, banany są uznawane za świetną przekąskę po treningu. Już jeden owoc pomoże Ci odzyskać energię po intensywnym kardio i odbudować zasoby glikogenu mięśniowego. Możesz również wrzucić banana do szejkera z koktajlem białkowym.
SPRAWDŹ: Szybkie przepisy na koktajle białkowe
Banany - właściwości zdrowotne
Poza świetnym smakiem, banany mają też liczne walory zdrowotne. Dzięki wysokiemu stężeniu tryptofanu, budulca serotoniny (hormonu szczęścia) słyną z uspokajającego i antydepresyjnego działania. Pomagają także wzmacniać układ odpornościowy i układ nerwowy, bo są bogatym źródłem magnezu. Już jeden banan zjedzony po treningu dostarczy Twoim mięśniom solidnej porcji węglowodanów i pomoże w ich regeneracji. Jeden banan uzupełni też dzienne zapotrzebowanie na potas, który obniża poziom cholesterolu i korzystnie wpływa na pracę mózgu. Kolejną zaletą bananów (szczególnie tych bardzo dojrzałych) jest czyszczenie organizmu z wolnych rodników za sprawą zawartych w nich przeciwutleniaczy. Owoce mają także dużo żelaza, które przeciwdziała anemii.
Banany - indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny to taki wskaźnik, który określa poziom wzrostu glukozy we krwi po zjedzeniu/wypiciu danego produktu. Dojrzałe banany mają IG na poziomie 60, co sprawia, że są zaliczane do produktów wysokoglikemicznych. Pomimo wielu zalet, dojrzałych bananów powinny unikać osoby cierpiące na cukrzycę typu 2.
Sprawdź, jakie są typowe objawy cukrzycy.
Banany - skąd pochodzą?
Banan to jeden z najstarszych owoców na świecie. Pojawił się już 4 tys. lat p.n.e w Azji. W VII wieku zaczęto uprawiać go także w Afryce, a w XVI wieku w Ameryce Południowej. Podróż banan na nasz kontynent była znacznie dłuższa, bo w Europie pojawił się dopiero 150 lat temu. Jednak Europejczycy szybko docenili jego walory smakowe. Jak pokazują statystyki, banany zajmują w Unii Europejskiej trzecie miejsce wśród najpopularniejszych owoców, a pierwsze wśród świeżych owoców importowanych spoza Europy.
Rodzaje bananów
Istnieje kilkadziesiąt odmian bananów. W Polsce najczęściej spotykaną jest Cavendish, ale na zagranicznych straganach możesz znaleźć między innymi:
- banany czerwone - mniejsze, o różowym miąższu i słodkim smaku
- nieco kwaskowate banany jabłkowe
- banany skrobiowe, które przed jedzeniem trzeba ugotować albo upiec
ZOBACZ TEŻ: Przepis na owsiankę z bananem