Ile jajek można jeść?

Jajka nie mają dobrej prasy: wciąż obawiamy się zawartego w nich cholesterolu i tłuszczu. Jednak warto je jeść: są  bogatym źródłem białka, luteiny, lecytyny i fosfolipidów. Pytanie brzmi: ile tygodniowo?

fot. tommaso lizzul 2014/shutterstock.com fot. tommaso lizzul 2014/shutterstock.com
fot. tommaso lizzul 2014/shutterstock.com

Jajka pomagają Ci utrzymywać formę, dbając o Twój wzrok, mózg, przemianę materii i mięśnie. Świetnie wpływają na pamięć - warto przyrządzać je na miękko, bo w cieknącym żółtku jest najlepiej przyswajalna lecytyna.

Ile jajek jeść, żeby nie cierpieć na niedobór, ale i nie przesadzić?

 

Mniej niż 2 na tydzień  za mało

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dopuszcza jedzenie do 10 jajek tygodniowo. Wszystkich. Czyli również tych, które dostarczasz wraz z makaronami, ciastami czy sosami. Kto miałby czas skrupulatnie to policzyć?! By uniknąć zbędnej i mało efektywnej kalkulacji, obniżyliśmy ilość całych jajek do 6, co oznacza, że jedno dziennie jest akurat. Trzy jajka tygodniowo – według uczonych z University of Surrey w USA – dzięki związkowi o nazwie luteina zapobiegają kłopotom ze wzrokiem. Ponadto 1 jajko ma więcej witaminy B12 niż Twoje dzienne zapotrzebowanie, a jej brak może wywołać bóle głowy i bladość skóry.

Do 6 na tydzień – w sam raz

Jeśli potrawa tego nie wymaga, jak najczęściej staraj się jeść jajka na miękko. Ze względu na lecytynę – kolejny związek, który odgrywa niezwykle istotną rolę. Lecytyna jest niezbędna w pracy mózgu i serca. „Z jajek gotowanych krótko jest ona najlepiej przyswajana przez organizm” – mówi dietetyk WH dr Marek Szołtysik.

Z wyjątkiem witaminy C, w jajkach znajdziemy wszystkie inne witaminy, a także: cynk, wapń, fosfor, żelazo, aminokwasy i fosfolipidy, które są składnikiem błony komórkowej i odgrywają ważną rolę w procesie trawienia tłuszczu. Cholesterol, który kiedyś nieźle wszystkich przestraszył i kazał przeorganizować dietę, oczywiście też znajdziesz. Jednak jeśli nie masz kłopotów z sercem, 6 całych jaj tygodniowo nie zaszkodzi Twojemu zdrowiu.

Ponad 6 na tydzień – za dużo

Jeśli zjesz więcej jajek niż zwykle, zaburzysz stosunek kwasów omega-3 i omega-6. Wyrównasz go, zjadając w tym dniu bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe pestki dyni lub orzechy włoskie – garść wystarczy. Jeśli Twoja dieta jest bogata w jajka, sięgaj po te pochodzące ze specjalnych programów hodowlanych, które wymagają, by kury karmić specjalnymi paszami. Jajka z takiej hodowli mają zwiększoną ilość kwasów omega-3 i obniżoną zawartość złego cholesterolu. Informacje znajdziesz na opakowaniu.

WH 03/2013

REKLAMA