Sriram Aylur jest szefem kuchni Quilon Restaurant w Londynie, wyróżnionej prestiżową gwiazdkę Michelina. Specjalnie dla Czytelniczek WH przygotował słynne hinduskie curry na dwa sposoby: dla kobiet, które pragną pozbyć się kilku centymetrów z talii, oraz dla tych, które chcą zbudować mięśnie.
Hinduskie curry – przepis w wersji niskokalorycznej
Przygotowanie: 60 minut
Gotowanie: 60 minut
Porcje: 4
Kaloryczność: 471 kcal
W jednej porcji: 51 g białka • 19,6 g węglowodanów • 20 g tłuszczy (4,1 g nasyconych) • 3,2 g błonnika
Potrzebujesz:
- 600 g piersi z kurczaka, pokrojone w kostki,
- 600 g cebuli,
- 300 g pomidorów,
- 2 łyżki oleju,
- 50 g orzechów nerkowca,
- 15 g chili w proszku,
- 10 g garam masala,
- 10 g kolendry w proszku,
- 6 g kurkumy,
- 3 g szafranu,
- 350 ml bulionu drobiowego,
- 10 g pasty imbirowej i czosnkowej,
- garść liści kolendry,
- sól.
Jak przygotować:
1. Wymieszaj ze sobą w misce trochę chili, kurkumy i soli. Wrzuć kostki mięsa, zamieszaj i odstaw na godzinę.
2. Na patelni zezłoć pokrojoną cebulę, dodaj posiekane orzechy i pasty: imbirową i czosnkową. Podsmażaj 2 minuty na małym ogniu, mieszając.
3. Dorzuć posiekane pomidory i resztę kolendry, chili i kurkumy w proszku. Gotuj 30 minut.
4. Gdy wystygnie, zmiksuj na purée.
5. W garnku rozgrzej olej na małym ogniu, wrzuć kurczaka, sos i wlej bulion. Gotuj, aż mięso zmięknie. Na koniec dodaj garam masala i szafran w proszku.
6. Na talerzu posyp posiekaną kolendrą.
Dlaczego to działa?
To curry jest dużo mniej kaloryczne niż typowe curry, mające około 1000 kcal, ale równie sycące. Długo nie poczujesz głodu. W dodatku ma pełno witaminy C, która pomoże rozłożyć tłuszcze. Tych zresztą nie ma się co bać: większość to jednonienasycone kwasy tłuszczowe z orzechów. Czyli dobre. Więcej o orzechach i ich prozdrowotnych właściwościach przeczytasz w artykule "Orzechy: Twoja recepta na długowieczność".