Herbaty zimowe - 4 przepisy

Kiedy powieje zimowym chłodem, do naszych szaf szybko wracają swetry, czapki i szaliki. Jednak warto zadbać nie tylko o ciepłe okrycie wierzchnie, ale także o odpowiednie rozgrzanie organizmu od środka, a w tym doskonale sprawdzają się kurkuma, kardamon, czy imbir, które w towarzystwie miodu i cytryny wzmacniają także odporność. Te i inne składanki znajdziesz w naszych przepisach na jesienno-zimowe herbaty. Zapraszamy do lektury.

Herbaty zimowe fot. shutterstock.com

Przepisy na zimowe herbaty

  1. Korzenna herbata z pomarańczą i goździkami
  2. Zimowa herbata z rozmarynem
  3. Rozgrzewająca herbata z wiśnią
  4. Zimowa herbata na lepszą odporność

Baza do zimowych herbat

Zimowe napoje możesz przygotować na bazie ulubionej herbaty, ziół, czy owocowego naparu. Najbardziej uniwersalną podstawą rozgrzewającego napoju na zimowe wieczory będzie zwykła czarna herbata lub ta z dodatkiem bergamotki, czyli Earl Grey. Fantastycznie sprawdzi się także delikatna herbata białaodpowiednio zaparzona zielona, a także bajkowa Butterfly Pea Tea. W naszych przepisach przedstawiamy zimowe napary przygotowane na bazie czarnej herbaty, ale Ty możesz wybierać dowolnie – to kwestia smakowych gustów.

REKLAMA

Czarna herbata liściasta – jak parzyć?

Mogłoby się wydawać, że parzenie herbaty to pestka, bo przecież potrafi przygotować ją nawet dziecko. Jednak okazuje się, że nie każdy robi to prawidłowo. Czy kiedykolwiek sprawdzałaś temperaturę wody lub odmierzałaś czas parzenia czarnej herbaty? Zwykle robimy to po prostu na tzw. oko, a gotowość herbaty oceniamy po zabarwieniu wody na ciemny kolor. Tutaj pojawia się już pierwszy błąd, czyli zbyt długi czas parzenia herbaty. Czarną herbatę powinno parzyć się przez około 1 – 1,5 minuty. Po tym czasie napój zaczyna robić się gorzki i bardzo intensywny, a z tego powodu częściej sięgamy po cukier. Herbatę czarną, w przeciwieństwie do zielonej, należy parzyć w wysokiej temperaturze (95 – 100 stopni Celsjusza), dlatego wodę trzeba doprowadzić do wrzenia. Jeżeli temperatura wody będzie za niska, herbata może się nie zaparzyć. Poza tym do parzenia herbaty warto używać wody z dzbanka filtrującego, który sprawi, że woda będzie neutralna zarówno w smaku, jak i zapachu. Zarówno czarną herbatę liściastą, jak i ekspresową parzy się w ten sam sposób (zalewając wrzątkiem), choć czasem liściasta potrzebuje trochę więcej czasu do pełnego zaparzenia, gdyż liście muszą odpowiednio namoknąć.

Czarną herbatę najlepiej parzyć w ceramicznych, porcelanowych lub żeliwnych imbrykach, ponieważ te najlepiej utrzymają ciepło napoju. Jeśli przygotowujesz czarną herbatę liściastą, wybierz czajniczek, który będzie wyposażony w sitko lub wykorzystaj osobny zaparzacz. Żeby w pełni wykorzystać możliwości imbryka, przed zaparzeniem herbaty, ogrzej naczynie poprzez wypłukanie go wrzącą wodą. Dzięki temu herbata nie będzie od razu stygła.

Dziewczyny, bez obaw! Nie zależy nam na tym, żeby namieszać Wam w głowach i z tak prostej czynności, jaką jest parzenie czarnej herbaty, zrobić teraz skomplikowane, kilkuetapowe zadanie. Chcemy Wam tylko pokazać, że warto znać kilka podstawowych zasad, żeby móc w pełni wykorzystać smak i właściwości czarnej herbaty.

SPRAWDŹ: Kawa po turecku – jak parzyć?

1. Korzenna herbata z pomarańczą i goździkami

Składniki:

  • 1 szklanka czarnej herbaty (liściastej lub ekspresowej)
  • 1 plaster pomarańczy
  • 6 goździków
  • 1 plaster imbiru
  • 1 starte ziarno kardamonu
  • 1 łyżka syropu malinowego

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz około 300 ml czarnej herbaty.
  2. Wbij goździki do wyparzonego wcześniej plastra pomarańczy i włóż do kubka z herbatą.
  3. Dodaj cały lub starty plaster imbiru oraz jedno ziarno kardamonu.
  4. Na koniec dodaj łyżkę syropu malinowego.

REKLAMA

REKLAMA

2. Zimowa herbata z rozmarynem

Składniki:

  • 1 szklanka czarnej herbaty (liściastej lub ekspresowej)
  • 1 plaster grejpfruta lub limonki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • Szczypta czerwonego pieprzu
  • ½ łyżeczki miodu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz około 300 ml czarnej herbaty.
  2. Do szklanki z zimowym naparem dorzuć plaster grejpfruta lub limonki, jedną gałązkę rozmarynu i odrobinę czerwonego lub kolorowego pieprzu.
  3. Możesz osłodzić napój, dodając pół łyżeczki miodu, syropu z daktyli lub ksylitolu.

3. Rozgrzewająca herbata z wiśnią

Składniki:

  • 1 szklanka czarnej herbaty (liściastej lub ekspresowej)
  • 1 łyżeczka konfitury z wiśni
  • 1 suszona figa
  • 3-4 świeże, mrożone lub suszone maliny/jeżyny
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżowa

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz około 300 ml czarnej herbaty.
  2. Do herbaty wrzuć maliny lub jeżyny, suszoną figę oraz jedną laskę cynamonu i gwiazdkę anyżową.
  3. Konfiturę połóż na spodeczku obok kubka i dodawaj w trakcie picia herbaty.

4. Zimowa herbata na lepszą odporność

Składniki:

  • 1 szklanka czarnej herbaty (liściastej lub ekspresowej)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • odrobina soku z cytryny
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki startego kardamonu
  • 4 plasterki imbiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 plaster suszonej cytryny lub pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz około 300 ml czarnej herbaty.
  2. Dodaj do niej kurkumę, cynamon, starty kardamon, imbir, miód oraz sok z cytryny.
  3. Na wierzch połóż plaster suszonej limonki lub pomarańczy, pij ze smakiem i wzmacniaj odporność.

Dodatki do herbat zimowych

Skomponuj własny zimowy napar na bazie ulubionej herbaty i rozmaitych dodatków. Oto lista sprawdzonych produktów, które warto dodawać do rozgrzewających napojów na chłodne wieczory.

Przyprawy i zioła

  • Goździki
  • Anyż
  • Cynamon
  • Kardamon
  • Kurkuma
  • Imbir
  • Rozmaryn
  • Pieprz

Syropy

  • Malinowy
  • Pigwowy
  • Z czarnego bzu
  • Z dzikiej róży
  • Z aronii

Konfitury

  • Wiśniowa
  • Malinowa
  • Śliwkowa
  • Z czarnej porzeczki

Kwiaty

  • Hibiskus
  • Jaśmin
  • Lawenda
  • Róża
  • Nagietek
  • Lipa
  • Chaber (bławatek)

Świeże owoce

  • Cytryna
  • Pomarańcze
  • Grejpfrut
  • Limonka
  • Pomelo
  • Bergamotka
  • Jabłko
  • Gruszka
  • Maliny i owoce leśne
  • Wiśnie i czereśnie

Suszone owoce 

  • Żurawina
  • Figi
  • Śliwki
  • Maliny
  • Jeżyny

Inne

  • Miód 
  • Mleko
  • Syrop klonowy
  • Syrop daktylowy
  • Ksylitol
  • Stewia

ZOBACZ TEŻ: Wpływ zielonej herbaty na cerę i inne ciekawostki urodowe

Zobacz również:
Aleksandra Popławska każdy dzień zaczyna od jogi. Zaproponowana przez nią sesja to przyjemna i krótka praktyka na początek dnia, która rozciąga i rozgrzewa ciało. Zainteresowana?
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA