[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Herbata zamiast wina: jak łączyć ją z przekąskami, by było zdrowo [WH News]

Jak łączyć przekąski z herbatą, by czerpać maksimum korzyści zdrowotnych? Jak szybko oddzielić białka od żółtek? Jaki wpływ na organizm ma cynk? Czy warto jeść liczi? Rzuć okiem na smakowitą porcję dietetycznych ciekawostek.

herbata

Zamiast wina

Herbatę i korzenne ciasteczka zostaw na podwieczorek z Kate Middleton, a teraz rzuć się na najnowsze trendy smakoszów i wypróbuj. Niekoniecznie o 17.

Biała herbata + Zielona sałata

Zwana eliksirem młodości, ma dwa razy więcej polifenoli niż zielona. Pasuje do rukoli, winogron lub dressingu z greckim jogurtem.

Czarna herbata + Kurczak z grilla

Zawiera fluor chroniący zęby przed próchnicą oraz dużo pobudzającej teiny. Lubi mięso z grilla, a na deser sernik.

Oolong + Przegrzebki

Tę nazywają „mordercą tłuszczu”, bo walczy z tkanką tłuszczową. Jej nieco ziemisty smak kontrastuje z przegrzebkami i homarem.

Zielona herbata + Gruyère

Po pierwszym parzeniu pobudza, po drugim uspokaja. Pomaga też w odchudzaniu i oczyszcza. Gruyère jest OK, ale też łosoś i makrela.

Pu-erh + Stir-fry

Wysoki poziom kwercetyny hamuje alergie i dobrze robi cerze. Lubi ciężkawą i tłustszą chińszczyznę, np. steki ze smażoną cebulą i grzybami. 

ZOBACZ: Regularne picie czerwonego wina zmniejsza ryzyko przeziębienia 

Rozbiór jaja

Oddzielanie żółtka od białka nie jest może specjalną filozofią, ale przy większych, świątecznych wypiekach bywa męcząco nudne. Oto patent: wbij delikatnie jajko do miski, weź plastikową, pustą butelkę, naciśnij ją, by uszło z niej powietrze, i przytknij szyjką do żółtka. Teraz rozluźnij ucisk, a żółtko zassie się do środka. Nad drugą miską naciśnij butelkę i wypchnij żółtko. Gotowe.

Daj cynk

Żelazne i stalowe rury w przemyśle poddaje się procesowi cynkowania, by zapobiec korozji. Podobnie dzieje się w naszym organizmie, gdy jemy produkty bogate w cynk: komórki wzmacniają się i wolniej starzeją. Gdyby szukać eliksiru długowieczności, to wielu obstawiłoby właśnie cynk. Niestety, w naszej diecie jest go mało, jest trudno przyswajalny, a suplementacja nieskuteczna. Sięgnij po wędzone ostrygi w puszce lub kilka garści pestek dyni i wyrównaj bilans.

Więcej o tym pierwiastku przeczytasz tutaj.

5

owoców dziennie przez miesiąc wystarczy, aby o kilka minut poprawić swój czas podczas treningu biegowego, zanim w mięśniach wydzieli się kwas mlekowy. Takie badania przeprowadzili uczeni z Seoul University . Nic, tylko jeść i liczyć.

ZOBACZ: 13 błędów, które nie pozwalają Ci schudnąć [jak je naprawić]

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij