REKLAMA

Halibut w mleczku kokosowym

Raz spróbujesz go w mleczku kokosowym z trawą cytrynową i chili i na zawsze pożegnasz nadbałtyckie smażalnie ryb z ich starym olejem. Daj się porwać na Daleki Wschód.

Halibut SHERATON.P

Czas przygotowania:

  • 30 minut

Składniki na 4 porcji:

  • 800 g halibuta
  • 0,5 l mleczka kokosowego
  • 250 g zielonego groszku
  • 1 szt. trawy cytrynowej
  • 20 g świeżej kolendry
  • sól
  • biały pieprz
  • cukier
  • 1 duża, czerwona papryczka chili
  • 1 g liści limonki kaffir
  • 25 g imbiru
  • 1/4 orzecha kokosowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego 

Sposób przygotowania

  1. Ze świeżego halibuta zdejmij skórę i sprawdź, czy nie ma ości. Pokrój go w kostkę 3 cm, dopraw solą i białym pieprzem. Na bardzo małym ogniu zacznij gotować w garnku mleczko kokosowe. Świeżego kokosa zetrzyj na tarce, ułóż na pergaminie i wysusz w piekarniku w temperaturze 160 °C przez 15 minut.
  2. Obierz i drobno posiekaj trawę cytrynową, pokrój papryczkę w plasterki (wyrzuć pestki), imbir obierz i drobno posiekaj, a listki limonki pokrój w cienkie paski. Wrzuć wszystkie składniki do garnka z mlekiem i dopraw sosem rybnym oraz szczyptą cukru. Listki kolendry wrzuć do miseczki z zimną wodą.
  3. Gdy mleczko kokosowe zacznie gęstnieć, wrzuć do niego kawałki ryby. Gotuj przez kilka minut, od czasu do czasu obracając delikatnie rybę łyżką cedzakową. Pod koniec gotowania dodaj zielony groszek (najlepiej świeży, ale mrożony też się nadaje).
  4. Wyłóż delikatnie rybę na talerze, polewając wszystkie porcje sosem z mleka kokosowego, i dopraw. Wysuszone wiórki kokosowe użyj do dekoracji talerza, a odsączone i osuszone listki kolendry połóż na górze każdego dania.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA