HELPA NA Wielkanoc – świąteczna pomoc w twojej kuchni

Wielkanoc to w dużej mierze wspólne spotkania przy świątecznym stole. Czym go zastawić? Mazurkami! Jak je przygotować, by były pyszne i wyjątkowe, dzięki dobrym zbożom i innym ekologicznym i starannie wyselekcjonowanym składnikom, podpowiadają właścicielki marki Helpa, dietetyczka Anna Różyk i lekarka Aleksandra Budzowska.

HELPA mat. prasowe

Helpa kojarzy się z pysznymi i zdrowymi kaszkami dla całej rodziny. Chcemy ci pokazać przepisy na mazurki właśnie z… kaszkami. To będzie hit tegorocznej Wielkanocy! Przysmaki, które mogą jeść mali i duzi, czyli wszyscy. A w gratisie wspólne niezapomniane chwile, bo starsze dzieci z przyjemnością dołączą do przygotowań. A zatem… trzy, dwa, jeden, zaczynamy! 

REKLAMA

Najważniejsze jest ciasto – poniżej składniki i sposób przygotowania bazy mazurków:

HELPAmat. prasowe

Składniki na ciasto na mazurka

(z podanych proporcji wyjdą 3 okrągłe mazurki o średnicy 20 cm):

  • 300 g masła
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1,5 szklanki Bio Kaszki Owsianej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Składniki na ciasto zagnieć i odstaw do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  2. Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj 3 ciasta, wytnij krążki o średnicy 20 cm
    i przełóż do formy do pieczenia tego samego rozmiaru. Z odciętego ciasta sformuj rant i nałóż go na brzegi.
  3. Spody mazurków nakłuj widelcem, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 17 minut w 180 stopniach. Powinien zostać Ci kawałek ciasta.
  4. Przygotuj z niego ciasteczka, które można użyć do ozdoby lub zjeść solo. Przepis na ciasteczka znajdziesz poniżej.

Gotowe? Zatem działamy dalej. Oto receptura ciasteczek, które dosłownie ubarwią wasze wypieki.

HELPAmat. prasowe

KOLOROWE KASZKOWE CIASTECZKA

SKŁADNIKI:

  • 1/4 ciasta na mazurki
  • Bio Warzywne Różdżki Smaku: Burak, Dynia, Szpinak

PRZYGOTOWANIE:

  1. Podziel ciasto na 3 części. Do każdej dodaj inną Różdżkę Smaku - dzięki Różdżce Burak ciasteczka będą miały czerwony kolor, Dyni - żółty, a Szpinak - zielony.
  2. Zagnieć dokładnie, a następnie rozwałkuj. Wytnij dowolne wzorki, np. kwiatuszki, listki, zajączki. Wszystkie ułóż na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz 10 minut w 180 stopniach.

To teraz czas na nadzienia. Będą różne i kolorowe, ale łączy je jedno – zaskakujący skład, oparty m.in. na produktach HELPA, czyli ekologicznych kaszkach.

MAZUREK Z KASZKĄ WANILIOWĄ

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 200 ml mleka owsianego
  • 2 łyżki Bio Kaszki Jaglano – Orkiszowej z Wanilią Burbońską
  • 1 łyżeczka masła
  • Łyżka konfitury malinowej
  • Kilka świeżych malin

Do dekoracji: ciasteczka z Różdżką Smaku Burak (z przepisu powyżej)

CIASTO NA MAZUREK PRZYGOTUJ Z PRZEPISU POWYŻEJ.

PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:

Z podanych proporcji wychodzi nadzienie na jeden mazurek o średnicy 20 cm.

Do zimnego garnuszka z mlekiem wsyp kaszkę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj aż zgęstnieje, dodaj masło, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Spód mazurka posmaruj malinową konfiturą. Na wierzch wyłóż wystudzoną kaszkę. Udekoruj malinami i ciasteczkami.

MAZUREK Z KASZKĄ KAKAOWO-DAKTYLOWĄ

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:   

  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki Bio Kaszki Orkiszowo-Owsianej z Kakao i Daktylami
  • 1 łyżeczka masła
  • Łyżka powideł śliwkowych
  • Kilka świeżych borówek

Ciasteczka z Bio Warzywnymi Różdżkami Smaku Dynia (z przepisu powyżej)

CIASTO NA MAZUREK PRZYGOTUJ Z PRZEPISU POWYŻEJ.

PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:

Z podanych proporcji wychodzi nadzienie na jeden mazurek o średnicy 20 cm.

  1. Mleko wlej do garnuszka. Do zimnego wsyp kaszkę i intensywnie mieszając, doprowadź do zagotowania. Gotuj, aż zgęstnieje, dodaj masło, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  2. Spód mazurka posmaruj powidłami śliwkowymi.
  3. Na wierzch wyłóż wystudzoną kaszkę.
  4. Udekoruj borówkami i dyniowymi ciasteczkami.

Spodobało wam się wspólne pieczenie? Oto kolejny przepis na pyszne nadzienie! Tym razem z posmakiem cynamonu i masła orzechowego:

MAZUREK Z KASZKĄ KAROBOWO-CYNAMONOWĄ

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 200 mleka sojowego
  • 2 łyżki Bio Kaszki Owsiano-Gryczanej z Karobem i Cynamonem Cejlońskim
  • 1 łyżeczka masła
  • Łyżka masła orzechowego
  • Łyżka płatków migdałów

Szpinakowe ciasteczka (z przepisu powyżej)

CIASTO NA MAZUREK PRZYGOTUJ Z PRZEPISU POWYŻEJ.

PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:

Z podanych proporcji wychodzi nadzienie na jeden mazurek o średnicy 20 cm.

  1. Do garnuszka z zimnym mlekiem wsyp kaszkę i intensywnie mieszając doprowadź do zagotowania.
  2. Gotuj, aż zgęstnieje, dodaj masło, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Spód mazurka posmaruj masłem orzechowym. 
  3. Na wierzch wyłóż wystudzoną kaszkę. 
  4. Udekoruj migdałami i ciasteczkami.

 

Smacznego i… Wesołych Świąt!

 

Zobacz również:
REKLAMA