Helpa kojarzy się z pysznymi i zdrowymi kaszkami dla całej rodziny. Chcemy ci pokazać przepisy na mazurki właśnie z… kaszkami. To będzie hit tegorocznej Wielkanocy! Przysmaki, które mogą jeść mali i duzi, czyli wszyscy. A w gratisie wspólne niezapomniane chwile, bo starsze dzieci z przyjemnością dołączą do przygotowań. A zatem… trzy, dwa, jeden, zaczynamy!
Najważniejsze jest ciasto – poniżej składniki i sposób przygotowania bazy mazurków:

Składniki na ciasto na mazurka
(z podanych proporcji wyjdą 3 okrągłe mazurki o średnicy 20 cm):
- 300 g masła
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1,5 szklanki Bio Kaszki Owsianej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE:
- Składniki na ciasto zagnieć i odstaw do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj 3 ciasta, wytnij krążki o średnicy 20 cm
i przełóż do formy do pieczenia tego samego rozmiaru. Z odciętego ciasta sformuj rant i nałóż go na brzegi. - Spody mazurków nakłuj widelcem, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 17 minut w 180 stopniach. Powinien zostać Ci kawałek ciasta.
- Przygotuj z niego ciasteczka, które można użyć do ozdoby lub zjeść solo. Przepis na ciasteczka znajdziesz poniżej.
Gotowe? Zatem działamy dalej. Oto receptura ciasteczek, które dosłownie ubarwią wasze wypieki.

KOLOROWE KASZKOWE CIASTECZKA
SKŁADNIKI:
- 1/4 ciasta na mazurki
- Bio Warzywne Różdżki Smaku: Burak, Dynia, Szpinak
PRZYGOTOWANIE:
- Podziel ciasto na 3 części. Do każdej dodaj inną Różdżkę Smaku - dzięki Różdżce Burak ciasteczka będą miały czerwony kolor, Dyni - żółty, a Szpinak - zielony.
- Zagnieć dokładnie, a następnie rozwałkuj. Wytnij dowolne wzorki, np. kwiatuszki, listki, zajączki. Wszystkie ułóż na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 10 minut w 180 stopniach.
To teraz czas na nadzienia. Będą różne i kolorowe, ale łączy je jedno – zaskakujący skład, oparty m.in. na produktach HELPA, czyli ekologicznych kaszkach.
MAZUREK Z KASZKĄ WANILIOWĄ
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 200 ml mleka owsianego
- 2 łyżki Bio Kaszki Jaglano – Orkiszowej z Wanilią Burbońską
- 1 łyżeczka masła
- Łyżka konfitury malinowej
- Kilka świeżych malin
Do dekoracji: ciasteczka z Różdżką Smaku Burak (z przepisu powyżej)
CIASTO NA MAZUREK PRZYGOTUJ Z PRZEPISU POWYŻEJ.
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:
Z podanych proporcji wychodzi nadzienie na jeden mazurek o średnicy 20 cm.
Do zimnego garnuszka z mlekiem wsyp kaszkę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj aż zgęstnieje, dodaj masło, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Spód mazurka posmaruj malinową konfiturą. Na wierzch wyłóż wystudzoną kaszkę. Udekoruj malinami i ciasteczkami.
MAZUREK Z KASZKĄ KAKAOWO-DAKTYLOWĄ
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 200 ml mleka
- 2 łyżki Bio Kaszki Orkiszowo-Owsianej z Kakao i Daktylami
- 1 łyżeczka masła
- Łyżka powideł śliwkowych
- Kilka świeżych borówek
Ciasteczka z Bio Warzywnymi Różdżkami Smaku Dynia (z przepisu powyżej)
CIASTO NA MAZUREK PRZYGOTUJ Z PRZEPISU POWYŻEJ.
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:
Z podanych proporcji wychodzi nadzienie na jeden mazurek o średnicy 20 cm.
- Mleko wlej do garnuszka. Do zimnego wsyp kaszkę i intensywnie mieszając, doprowadź do zagotowania. Gotuj, aż zgęstnieje, dodaj masło, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
- Spód mazurka posmaruj powidłami śliwkowymi.
- Na wierzch wyłóż wystudzoną kaszkę.
- Udekoruj borówkami i dyniowymi ciasteczkami.
Spodobało wam się wspólne pieczenie? Oto kolejny przepis na pyszne nadzienie! Tym razem z posmakiem cynamonu i masła orzechowego:
MAZUREK Z KASZKĄ KAROBOWO-CYNAMONOWĄ
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 200 mleka sojowego
- 2 łyżki Bio Kaszki Owsiano-Gryczanej z Karobem i Cynamonem Cejlońskim
- 1 łyżeczka masła
- Łyżka masła orzechowego
- Łyżka płatków migdałów
Szpinakowe ciasteczka (z przepisu powyżej)
CIASTO NA MAZUREK PRZYGOTUJ Z PRZEPISU POWYŻEJ.
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:
Z podanych proporcji wychodzi nadzienie na jeden mazurek o średnicy 20 cm.
- Do garnuszka z zimnym mlekiem wsyp kaszkę i intensywnie mieszając doprowadź do zagotowania.
- Gotuj, aż zgęstnieje, dodaj masło, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Spód mazurka posmaruj masłem orzechowym.
- Na wierzch wyłóż wystudzoną kaszkę.
- Udekoruj migdałami i ciasteczkami.
Smacznego i… Wesołych Świąt!