Guacamole w dwóch odsłonach

Już Aztekowie zajadali się guacamole, twierdząc, że awokado jest źródłem zdrowia i sił witalnych. To okręt flagowy meksykańskiej kuchni, który stał się dobrem całej ludzkości. 

Guacamole przepis fot. shutterstock.com

Czas przygotowania: 10 minut

Porcje: 2 kubki

Klasyczne guacamole

Składniki

  • 1⁄2 białej cebuli, drobno posiekanej
  • 1 jalapeño, drobno posiekane
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 dojrzałe awokado
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 szklanki kolendry, drobno posiekanej

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj posiekaną cebulę, jalapeño, 1⁄2 łyżeczki soli i 1⁄4 łyżeczki pieprzu. Wymieszaj wszystko widelcem, lekko miażdżąc składniki.
  2. Teraz dodaj obrane, przekrojone na pół awokado i wlej sok z limonki. Spodem widelca rozgnieć awokado i wymieszaj je z resztą składników. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Wrzuć do miski pestkę z awokado (dzięki niej masa nie sczernieje), przykryj folią i wstaw na trochę do lodówki.

ZOBACZ TEŻ: Kuchnia meksykańska - proste i pyszne przepisy

Klasyka od nowa

Marynowana cebula

Małą, czerwoną cebulę pokrój w piórka. W misce wymieszaj ją z 2 łyż- kami czerwonego octu winnego, szczyptą soli i pieprzu. Odstaw na kwadrans, ale często mieszaj. Wyłóż cebulę na wierzch swojego guacamole.

Sos sojowy i sezam

Przygotowując klasyczne guacamole, zamień na liście składników cebulę na 4 dymki. Posiekaj je drobno (białe i zielone części) i wmieszaj do środka razem z 2 łyżeczkami sosu sojowego i jedną łyżeczką oleju sezamowego. Posyp z wierzchu ziarnami czarnego sezamu.

Czarna fasola i ananas

Dodaj do klasycznego guacamole pół szklanki drobno posiekanego ananasa (odsączony z puszki też się nada) i pół szklanki odsączonej i opłukanej czarnej fasoli. Postępuj jak w przepisie, czyli zmiażdż całość spodem widelca.

Grillowane papryki

Zgrilluj 1 paprykę serrano i 1 paprykę jalapeño, aż całkiem sczernieją z każdej strony. Ostudź je i drobno posiekaj (zastanów się, czy chcesz zostawić wszystkie pestki, bo może wystarczy połowa). Wmieszaj je do przygotowanego, oryginalnego guacamole.

Przepis na domowe nachosy

Potrzebujesz

  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 120 ml ciepłej wody
  • 45 ml oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • chili, kolendra w proszku

Jak zrobić?

Składniki wrzuć do miski i zagnieć ciasto. Masę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min. Po tym czasie odrywaj po kawałku ciasta i wałkuj na bardzo cienkie placki (mniej więcej 1-2 mm). Pokrój je na mniejsze kawałki w kształcie trójkątów. Ułóż nachosy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15 minut w temperaturze 160 °C. Wystudź i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. guacamole. A obok masz jeszcze zdrowszy wariant – czipsy z warzyw.

REKLAMA

ZOBACZ TEŻ: Chipsy z warzyw [batat, burak, jarmuż]

Zobacz również:
Norweskie zawodniczki piłki ręcznej plażowej nie chciały wystąpić w bikini. Drużyna została ukarana grzywną za nieregulaminowy strój.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA