[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Grzyby: fakty i mity

Do tej pory grzyby chwalono głównie za walory smakowe, a karcono za późniejsze problemy z trawieniem. Sprawdziliśmy, czy słusznie są uważanie za ciężkostrawne i czy faktycznie nie mają witamin. Przyjrzeliśmy się także ich kaloryczności.

grzyby fot. shutterstock.com

Grzyby są ciężkostrawne

Fakt. Grzyby trzeba jeść z umiarem, ponieważ w ich ścianach komórkowych pojawia się chityna – ten sam związek, który buduje pancerz stawonogów. A chityna nie jest trawiona.

REKLAMA

Grzyby są dietetyczne

Fakt. Grzyby są niskokaloryczne: 100 g pieczarek to tylko 22 kcal. Ponadto dzięki dużej zawartości wody i błonnika osiągamy w krótkim czasie uczucie sytości.

Nie mają witamin

Mit. Organizm ludzki potrzebuje sporej ilości witaminy D, która wzmacnia nasze kości. Grzyby wystawione na działanie Słońca potrafią wyprodukować w kilka sekund spore ilości witaminy D2. Skutecznie zwalczają także przeziębienie i grypę. Poznaj najzdrowsze grzyby i ich właściwości.

WH 09/2015

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij