[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.2

Grzyby: fakty i mity

Do tej pory grzyby chwalono głównie za walory smakowe, a karcono za późniejsze problemy z trawieniem. Sprawdziliśmy, czy słusznie są uważanie za ciężkostrawne i czy faktycznie nie mają witamin. Przyjrzeliśmy się także ich kaloryczności.

grzyby fot. shutterstock.com

Grzyby są ciężkostrawne

Fakt. Grzyby trzeba jeść z umiarem, ponieważ w ich ścianach komórkowych pojawia się chityna – ten sam związek, który buduje pancerz stawonogów. A chityna nie jest trawiona.

REKLAMA

Grzyby są dietetyczne

Fakt. Grzyby są niskokaloryczne: 100 g pieczarek to tylko 22 kcal. Ponadto dzięki dużej zawartości wody i błonnika osiągamy w krótkim czasie uczucie sytości.

Nie mają witamin

Mit. Organizm ludzki potrzebuje sporej ilości witaminy D, która wzmacnia nasze kości. Grzyby wystawione na działanie Słońca potrafią wyprodukować w kilka sekund spore ilości witaminy D2. Skutecznie zwalczają także przeziębienie i grypę. Poznaj najzdrowsze grzyby i ich właściwości.

WH 09/2015

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij