Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Grillowany ser z figami [Przepis od Roberta Sowy]

Grillowany kozi ser ze świeżymi figami i pieczonymi burakami wygląda świetnie, smakuje świetnie i w ogóle jest świetny.

grillowany kozi ser, Robert Sowa, przepis

Przepis na grillowany kozi ser ze świeżymi figami i pieczonymi burakami przygotował specjalnie dla Was Robert Sowa.

  • Robert Sowa
  • Zawód: Kucharz, autor książek kulinarnych, restaurator. Szef kuchni w N°31 restaurant & bar w Warszawie przy ul. Nowogrodzkiej 31. Karta pełna jest autorskich dań szefa, opartych na kuchni polskiej z międzynarodowymi akcentami.

Za możliwość kupienia w sklepach świeżych fig dziękować należy niebiosom i hurtownikom, bo smak tych owoców odrywa nogi od ziemi. Mało tego - ze wszystkich roślin figi zawierają najwięcej wapnia (100 g to odpowiednik pełnej szklanki mleka), a gdy dołożymy do tego zawarte w nich fosfor, żelazo, magnez i cały pakiet witamin, to figi okazują się zdrowotną potęgą. Zaleca się ich jedzenie przy problemach z osteoporozą, anemią, a nawet podczas walki z nałogiem nikotynowym, bo zmniejszają chęć zapalenia. To do dzieła!

Składniki:

  • 4 świeże figi, pokrojone w ćwiartki
  • 1/2 kg koziego sera, rolada
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 4 kromki brioche (maślana bułeczka drożdżowa)
  • 4 łyżki konfitury z czerwonej papryki
  • 2 buraki, upieczone, pokrojone w ćwiartki
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta morskiej soli
  • świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

1. Roladę z koziego sera pokrój na grube plastry (minimum 1 cm). Wyłóż grillową patelnię pergaminem, połóż plastry sera i grilluj z każdej strony na złoty kolor.

2. Na innej patelni skarmelizuj ćwiartki figi z miodem i podlej czerwonym winem. Odparuj i dopraw do smaku.

3. Zgrilluj kromki brioche i ułóż na talerzu. Połóż na nich plastry kremowego sera, konfi turę z papryki, upieczone buraki i skarmelizowane figi. Skrop sosem z patelni. Listki mięty dodadzą urody.

UWAGA: Kupując świeże figi, nie bój się białego nalotu na skórce. To cukier, nie pleśń, i dowód ich świeżości.

ZOBACZ TEŻ: 4 przepisy na dania z buraka.

WH 04/2017

Komentarze

 (15)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij