Przepis na grillowany kozi ser ze świeżymi figami i pieczonymi burakami przygotował specjalnie dla Was Robert Sowa.
- Robert Sowa
- Zawód: Kucharz, autor książek kulinarnych, restaurator. Szef kuchni w N°31 restaurant & bar w Warszawie przy ul. Nowogrodzkiej 31. Karta pełna jest autorskich dań szefa, opartych na kuchni polskiej z międzynarodowymi akcentami.
Za możliwość kupienia w sklepach świeżych fig dziękować należy niebiosom i hurtownikom, bo smak tych owoców odrywa nogi od ziemi. Mało tego - ze wszystkich roślin figi zawierają najwięcej wapnia (100 g to odpowiednik pełnej szklanki mleka), a gdy dołożymy do tego zawarte w nich fosfor, żelazo, magnez i cały pakiet witamin, to figi okazują się zdrowotną potęgą. Zaleca się ich jedzenie przy problemach z osteoporozą, anemią, a nawet podczas walki z nałogiem nikotynowym, bo zmniejszają chęć zapalenia. To do dzieła!
Składniki:
- 4 świeże figi, pokrojone w ćwiartki
- 1/2 kg koziego sera, rolada
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 4 kromki brioche (maślana bułeczka drożdżowa)
- 4 łyżki konfitury z czerwonej papryki
- 2 buraki, upieczone, pokrojone w ćwiartki
- 3 łyżki miodu
- szczypta morskiej soli
- świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:

1. Roladę z koziego sera pokrój na grube plastry (minimum 1 cm). Wyłóż grillową patelnię pergaminem, połóż plastry sera i grilluj z każdej strony na złoty kolor.

2. Na innej patelni skarmelizuj ćwiartki figi z miodem i podlej czerwonym winem. Odparuj i dopraw do smaku.

3. Zgrilluj kromki brioche i ułóż na talerzu. Połóż na nich plastry kremowego sera, konfi turę z papryki, upieczone buraki i skarmelizowane figi. Skrop sosem z patelni. Listki mięty dodadzą urody.
UWAGA: Kupując świeże figi, nie bój się białego nalotu na skórce. To cukier, nie pleśń, i dowód ich świeżości.
ZOBACZ TEŻ: 4 przepisy na dania z buraka.
WH 04/2017