REKLAMA

Gotuj, nie marnuj - 2 przepisy z łososia i rukwi wodnej

Łosoś, rukiew wodna i crème fraîche – to lekki zestaw, z którego przygotowałyśmy letnie przepisy. Jak zawsze, bez marnotrawstwa.

łosoś quiche

Zwiędnięty szpinak. Papryka pomarszczona bardziej niż czoło filozofa. Pieczarki, które 2 tygodnie temu były białe, a dziś są brązowe i szykują się do wyjścia na spacer. Brzmi znajomo? Jeśli w Twojej lodówce zamiast pysznych obiadów pojawiają się nowe formy życia, to znak, że pora na lekcję kuchennej organizacji.

Gotowany łosoś z sosem z rukwi wodnej

Składniki:

500 ml mleka • 2 liście laurowe • 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu • 450 g ziemniaków • 4 filety łososia • 75 g rukwi wodnej (możesz użyć też szpinaku baby) • 2-3 łyżeczki chrzanu • 150 ml śmietany crème fraîche • sól i pieprz • 200 g szparagów

Metoda:

  1. Na głęboką patelnię wlej mleko, wrzuć liście laurowe, pieprz i ustaw ją na małym ogniu. W międzyczasie ugotuj ziemniaki (obrane lub w mundurkach).
  2. Mleko zaczyna się gotować? Delikatnie włóż do niego łososia skórą do dołu i gotuj na niewielkim ogniu około 10 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Liście rukwi, chrzan oraz crème fraîche wrzuć do blendera i zmiksuj na gładki sos. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Następnie ugotuj na parze szparagi – 10-15 minut powinno wystarczyć.
  4. Przy pomocy łyżki cedzakowej delikatnie wyjmij ugotowanego łososia. Dwa filety przełóż na talerze, pozostałe dwa schowaj do pudełka, a następnie do lodówki (wykorzystasz je w przepisie nr 2). Nie wylewaj też mleka, w którym gotował się łosoś – ono również przyda Ci się do przygotowania tarty.
  5. Ugotowane ziemniaki, szparagi i łososia serwuj z sosem z rukwi: wykorzystaj połowę, resztę zachowaj do przygotowania tarty.

Tarta z łososiem, rukwią wodną i chrzanem

Składniki:

  • Na kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • spora szczypta soli
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 75 g śmietany crème fraîche
  • 1 czubata łyżeczka chrzanu
  • Na nadzienie:
  • 75 g śmietany crème fraîche
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • połowa pozostałego sosu z rukwi (możesz też dodać nieco więcej chrzanu, rukwi i śmietany)
  • 4 jajka
  • 300 ml mleka (pozostałe po gotowaniu łososia; możesz też użyć zwykłego mleka)
  • sól i pieprz
  • 25 g rukwi wodnej, posiekanej
  • 2 ugotowane i ostygnięte filety z łososia

Metoda:

  1. By przygotować ciasto, do dużej miski wsyp mąkę oraz sól, następnie wrzuć masło i, używając palców, rozetrzyj je razem z mąką. Dodaj crème fraîche oraz chrzan i wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Delikatnie, ale szybko zagnieć ciasto do momentu, aż stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do rąk. Uformuj kulkę, zawiń ją w folię spożywczą i schowaj na co najmniej 30 minut do lodówki.
  3. Piekarnik nagrzej do 180 °C. Na blacie podsypanym mąką rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Placek przełóż do formy i dociśnij, by idealnie przylegał. Na wierzchu ułóż papier do pieczenia i wysyp fasolę lub ryż (dzięki temu na cieście nie porobią się bąbelki i będzie idealnie płaskie). Piecz przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij papier i piecz jeszcze 5 minut, aby ciasto było suche i złociste. Następnie wyjmij formę z piekarnika i odstaw.
  4. W dużym dzbanku wymieszaj crème fraîche, chrzan, sos z rukwi wodnej, jajka, mleko, sól oraz pieprz. Na upieczone ciasto wrzuć posiekaną rukiew i porwanego na kawałki łososia. Następnie wlej przygotowaną wcześniej mieszankę i całość wstaw do piekarnika na 20-25 minut (ranty zawiń folią aluminiową). Masa jajeczna powinna być zwarta, ale nie sucha. By sprawdzić, czy jest już gotowa, potrząśnij lekko foremką – jeśli delikatnie się porusza, jest OK.
  5. Tartę serwuj lekko ciepłą z sałatą lub innymi chrupiącymi liśćmi, które znajdziesz w lodówce.

Sprawdź też inne przepisy na:

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA