Nasza rodzima, wiosenno-letnia kuchnia to ósmy cud świata. Gdy na talerz trafiają młode ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone i kefir, nic więcej nie potrzeba. Tę odsłonę nowalijek znają chyba wszyscy. My postanowiłyśmy nieco ją podrasować. Serwujemy śniadaniową frittatę i klasyk w odświeżonej wersji.
Frittata z ziemniakami, szparagami i parmezanem
Składniki:
- 200 g młodych ziemniaków
- 200 g zielonych szparagów, bez zdrewniałych końcówek
- 6 dużych jaj
- 30 g parmezanu, startego
- pół pęczka szczypiorku lub koperku
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy
Metoda:
- Obrane i podzielone na mniejsze części ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez 10-15 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania do wody dorzuć szparagi. Ugotowane warzywa odcedź i odstaw na bok. Ziemniaki pokrój na plasterki.
- Piekarnik rozgrzej do 180 °C. W międzyczasie jajka rozkłóć w dużej misce z 2 łyżkami zimnej wody. Do jaj dodaj parmezan i szczypiorek lub koperek. Całość dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Ziemniaki i szparagi wrzuć do miski z masą jajeczną i wymieszaj. Ciepłe warzywa wstępnie ogrzeją rozkłócone jajka, dzięki czemu frittata nie przywrze do patelni.
Szparagi z parmezanowym jajkiem sadzonym i pieczonymi ziemniakami
Składniki:
- 300 g młodych ziemniaków
- 1 łyżka oliwy lub masła
- sól i pieprz
- 350 g szparagów
- 20 g parmezanu, drobno startego
- 2 jajka
- mała garść drobnego szczypiorku lub koperku
Metoda:
- Piekarnik rozgrzej do 220 °C. Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez 10-15 minut, aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki odcedź i wrzuć z powrotem do garnka. Następnie dodaj do nich oliwę lub masło i ugnieć tak, by uzyskać spore grudki. Ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp pieprzem oraz solą i wstaw do piekarnika na około 25 minut. Po wyjęciu powinny być złociste i chrupiące.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia ziemniaków przygotuj szparagi. Pozbaw je zdrewniałych końcówek i ugotuj na parze (5-6 minut powinno wystarczyć).
- Patelnię z powłoką nieprzywierającą rozgrzej na średnim ogniu. Gdy będzie już odpowiednio ciepła, uformuj na niej 2 parmezanowe krążki wielkości smażonych jaj. Podgrzej ser do momentu, aż na powierzchni pojawią się bąbelki.
- Na parmezanowe krążki wbij jajka (jeśli chcesz, żeby miały idealny kształt, możesz użyć specjalnych foremek). Posyp je odrobiną soli, pieprzem i szczypiorkiem, przykryj patelnię i smaż przez kilka minut. Jajka serwuj ze szparagami i pieczonymi ziemniakami.
Sprawdź też inne przepisy na: