Gotowanie zero waste: przepis na frittatę i letni obiad [2 przepisy, 1 zestaw składników]

Szparagi, młode ziemniaki i pachnący koperek. Tak smakuje lato w polskich domach. U nas w wersji zero waste.

frittata fot. Shutterstock.com

Nasza rodzima, wiosenno-letnia kuchnia to ósmy cud świata. Gdy na talerz trafiają młode ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone i kefir, nic więcej nie potrzeba. Tę odsłonę nowalijek znają chyba wszyscy. My postanowiłyśmy nieco ją podrasować. Serwujemy śniadaniową frittatę i klasyk w odświeżonej wersji.

Frittata z ziemniakami, szparagami i parmezanem

Składniki:

  • 200 g młodych ziemniaków
  • 200 g zielonych szparagów, bez zdrewniałych końcówek
  • 6 dużych jaj
  • 30 g parmezanu, startego
  • pół pęczka szczypiorku lub koperku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy

Metoda:

  1. Obrane i podzielone na mniejsze części ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez 10-15 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania do wody dorzuć szparagi. Ugotowane warzywa odcedź i odstaw na bok. Ziemniaki pokrój na plasterki.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. W międzyczasie jajka rozkłóć w dużej misce z 2 łyżkami zimnej wody. Do jaj dodaj parmezan i szczypiorek lub koperek. Całość dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
  3. Ziemniaki i szparagi wrzuć do miski z masą jajeczną i wymieszaj. Ciepłe warzywa wstępnie ogrzeją rozkłócone jajka, dzięki czemu frittata nie przywrze do patelni.

Szparagi z parmezanowym jajkiem sadzonym i pieczonymi ziemniakami

Składniki:

  • 300 g młodych ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy lub masła
  • sól i pieprz
  • 350 g szparagów
  • 20 g parmezanu, drobno startego
  • 2 jajka
  • mała garść drobnego szczypiorku lub koperku

Metoda:

  1. Piekarnik rozgrzej do 220 °C. Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez 10-15 minut, aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki odcedź i wrzuć z powrotem do garnka. Następnie dodaj do nich oliwę lub masło i ugnieć tak, by uzyskać spore grudki. Ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp pieprzem oraz solą i wstaw do piekarnika na około 25 minut. Po wyjęciu powinny być złociste i chrupiące.
  2. Na 10 minut przed końcem pieczenia ziemniaków przygotuj szparagi. Pozbaw je zdrewniałych końcówek i ugotuj na parze (5-6 minut powinno wystarczyć).
  3. Patelnię z powłoką nieprzywierającą rozgrzej na średnim ogniu. Gdy będzie już odpowiednio ciepła, uformuj na niej 2 parmezanowe krążki wielkości smażonych jaj. Podgrzej ser do momentu, aż na powierzchni pojawią się bąbelki.
  4. Na parmezanowe krążki wbij jajka (jeśli chcesz, żeby miały idealny kształt, możesz użyć specjalnych foremek). Posyp je odrobiną soli, pieprzem i szczypiorkiem, przykryj patelnię i smaż przez kilka minut. Jajka serwuj ze szparagami i pieczonymi ziemniakami.

Sprawdź też inne przepisy na:

REKLAMA