REKLAMA

Gotowanie zero waste - przepis na daal i pieczonego kurczaka z jednego zestawu składników

W myśl hinduskiego poszanowania dla jedzenia zbieramy komplet świetnych składników i składamy z nich dwa przepyszne dania. Marnotrawstwo nie wchodzi w grę

daal fot. Shutterstock.com

Dla Hindusów sprawa jest prosta: jedzenie to rzecz święta i należy je szanować. U nas, niestety, podejście do żywności ma się nieco inaczej. Według raportu Federacji Polskich Banków Żywności w naszym kraju do śmietników trafia rocznie aż 9 milionów ton artykułów spożywczych, czyli 18 miliardów pełnych jedzenia talerzy. Dlatego zabieramy Cię w podróż do Indii – zobaczysz, jak się gotuje i nie marnuje.

Pieczony kurczak z soczewicą du Puy

SKŁADNIKI:

  • 1 średni kurczak (o wadze ok. 1,6 kg)
  • 2 łyżeczki oliwy
  • sól i pieprz
  • 300 g pomidorów
  • 150 g soczewicy zielonej du Puy
  • 300 g bobu
  • 1 duża cukinia
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • po sporej garści mięty, kolendry i natki pietruszki, posiekane
  • Na bulion:
  • 1 cebula, przepołowiona
  • włoszczyzna, cały pęczek
  • 2 łodygi selera, pokrojone
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych

METODA:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 °C. Kurczaka natrzyj 1 łyżeczką oliwy i solą, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw na 20 minut do piekarnika. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 °C i piecz jeszcze przez 40-50 minut. Kurczak jest gotowy, gdy wypływający z niego płyn jest przezroczysty.
  2. Pomidory pokrój i przełóż na sitko ustawione nad miską, by odsączyć nadmiar wody (zachowaj ją na później!), a następnie posyp 1⁄2 łyżeczki soli oraz świeżo zmielonym pieprzem i odstaw na pół godziny.
  3. Soczewicę przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą, przesyp do garnka, posól i zalej wrzątkiem (wody powinno być 3 x więcej niż soczewicy). Gotuj przez 20-25 minut, aż soczewica będzie miękka, a następnie odsącz i odstaw na bok.
  4. Bób wrzuć do gotującej wody, a następnie odsącz i przepłucz pod zimną wodą. Obierz go z łupinek (chyba że używasz młodego bobu – wtedy nie musisz).
  5. Cukinię opłucz, a następnie pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Wrzuć je do miski i wymieszaj z 1 łyżeczką oliwy, solą oraz pieprzem. Na sporym ogniu rozgrzej patelnię grillową i smaż na niej plastry cukinii po 30-60 sekund z każdej strony.
  6. Kurczak gotowy? Przełóż go na deskę do krojenia, zawiń w folię aluminiową i odstaw na bok. Do wody odsączonej z pomidorów dodaj 5 łyżek płynów, które wypłynęły z kurczaka podczas pieczenia, czosnek, ocet winny oraz zioła. Wymieszaj wszystko i dopraw według uznania.
  7. Soczewicę, pomidory i bób wymieszaj i polej przygotowanym wcześniej dressingiem. Na wierzchu ułóż pokrojony kawałek kurczaka. Resztę mięsa oddziel od kości i schowaj do lodówki. Korpus włóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj cebulę, włoszczyznę oraz resztę dodatków i gotuj na małym ogniu przez 1,5-2 godziny. Gotowy bulion zachowaj do drugiego przepisu.

REKLAMA

REKLAMA

Jednogarnkowy daal i pakory z fasoli

SKŁADNIKI:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula, posiekana
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/2-1 łyżeczki płatków chili
  •  2 łyżeczki ziaren gorczycy (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 250 g soczewicy du Puy, opłukanej
  • puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • sok z 1⁄2 cytryny
  • 500 ml bulionu z kurczaka (przygotowanego z pierwszego przepisu)
  • mięso z pieczonego kurczaka, pokrojone na kawałki
  • sól i pieprz
  • jogurt naturalny, do podania (opcjonalnie)
  • po sporej garści kolendry i mięty, posiekanych
  • Na pakory:
  • 200 g bobu
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 średni ziemniak, obrany i starty na tarce o grubych oczkach
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • po sporej garści kolendry i mięty, posiekanych
  • 100 g mąki z ciecierzycy, przesianej

METODA:

  1. W sporym garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i przez ok. 10 minut podsmażaj w nim cebulę – powinna być miękka i złocista. Dodaj czosnek oraz przyprawy i smaż przez kilka kolejnych minut, stale mieszając. Uważaj, by nie przypalić przypraw (w przeciwnym razie zgorzknieją i zepsują całe danie!).
  2. Do garnka wsyp soczewicę i polej ją oliwą. Następnie dodaj pomidory, sok z cytryny i bulion. Do puszki po pomidorach wlej trochę wody, zamieszaj i wlej płyn do garnka. Całość gotuj na niewielkim ogniu przez 25-35 minut, aż soczewica będzie miękka. W razie potrzeby (gdyby daal  mocno zgęstniał) możesz dodać nieco wody.
  3. Czas na pakory. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200 °C. Bób zblanszuj (podobnie jak w pierwszym przepisie), a następnie dość drobno posiekaj i wrzuć do miski. Dodaj resztę składników na pakory, wymieszaj do połączenia i odstaw na ok. 10 minut. Jeśli konsystencja mieszanki będzie zbyt sucha, dodaj trochę wody.
  4. Przy użyciu łyżki po- dziel powstałą masę na pojedyncze kąski. Każdy z nich ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanej ilości składników powinno wyjść ok. 12 porcji. Pakory piecz 20-25 minut, aż się zezłocą. Daal wlej do miski, dodaj kleksa jogurtu naturalnego, posyp kolendrą oraz miętą. Serwuj razem z pakorą.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA