Dla Hindusów sprawa jest prosta: jedzenie to rzecz święta i należy je szanować. U nas, niestety, podejście do żywności ma się nieco inaczej. Według raportu Federacji Polskich Banków Żywności w naszym kraju do śmietników trafia rocznie aż 9 milionów ton artykułów spożywczych, czyli 18 miliardów pełnych jedzenia talerzy. Dlatego zabieramy Cię w podróż do Indii – zobaczysz, jak się gotuje i nie marnuje.
Pieczony kurczak z soczewicą du Puy
SKŁADNIKI:
- 1 średni kurczak (o wadze ok. 1,6 kg)
- 2 łyżeczki oliwy
- sól i pieprz
- 300 g pomidorów
- 150 g soczewicy zielonej du Puy
- 300 g bobu
- 1 duża cukinia
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- po sporej garści mięty, kolendry i natki pietruszki, posiekane
- Na bulion:
- 1 cebula, przepołowiona
- włoszczyzna, cały pęczek
- 2 łodygi selera, pokrojone
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
METODA:
- Piekarnik nagrzej do 200 °C. Kurczaka natrzyj 1 łyżeczką oliwy i solą, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw na 20 minut do piekarnika. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 °C i piecz jeszcze przez 40-50 minut. Kurczak jest gotowy, gdy wypływający z niego płyn jest przezroczysty.
- Pomidory pokrój i przełóż na sitko ustawione nad miską, by odsączyć nadmiar wody (zachowaj ją na później!), a następnie posyp 1⁄2 łyżeczki soli oraz świeżo zmielonym pieprzem i odstaw na pół godziny.
- Soczewicę przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą, przesyp do garnka, posól i zalej wrzątkiem (wody powinno być 3 x więcej niż soczewicy). Gotuj przez 20-25 minut, aż soczewica będzie miękka, a następnie odsącz i odstaw na bok.
- Bób wrzuć do gotującej wody, a następnie odsącz i przepłucz pod zimną wodą. Obierz go z łupinek (chyba że używasz młodego bobu – wtedy nie musisz).
- Cukinię opłucz, a następnie pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Wrzuć je do miski i wymieszaj z 1 łyżeczką oliwy, solą oraz pieprzem. Na sporym ogniu rozgrzej patelnię grillową i smaż na niej plastry cukinii po 30-60 sekund z każdej strony.
- Kurczak gotowy? Przełóż go na deskę do krojenia, zawiń w folię aluminiową i odstaw na bok. Do wody odsączonej z pomidorów dodaj 5 łyżek płynów, które wypłynęły z kurczaka podczas pieczenia, czosnek, ocet winny oraz zioła. Wymieszaj wszystko i dopraw według uznania.
- Soczewicę, pomidory i bób wymieszaj i polej przygotowanym wcześniej dressingiem. Na wierzchu ułóż pokrojony kawałek kurczaka. Resztę mięsa oddziel od kości i schowaj do lodówki. Korpus włóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj cebulę, włoszczyznę oraz resztę dodatków i gotuj na małym ogniu przez 1,5-2 godziny. Gotowy bulion zachowaj do drugiego przepisu.
Komentarze