Nasze mamy i babcie doskonale wiedziały, jak nie marnować jedzenia. Kuchenny recykling uprawiały z akrobatyczną zręcznością i gracją, a efekty ich starań zawsze cieszyły podniebienie. Pora wziąć z nich przykład.
Mule na winie z fenkułem i szafranem
SKŁADNIKI:
- 1 kg muli
- szczypta szafranu
- 1 łyżka oliwy
- 1 średnia cebula lub 2 szalotki, posiekane
- 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1⁄2 bulwy fenkułu, pokrojonego w plastry
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 250 ml białego wytrawnego wina
- mały pęczek natki pietruszki, posiekanej
- sól i pieprz
- 3 łyżki śmietanki
- pieczywo, do podania (opcjonalnie)
METODA:
- Mule porządnie wyszoruj i przepłucz pod zimną, bieżącą wodą. Usuń wszystkie odstające wąsy i pąkle. Wyrzuć małże, które są otwarte.
- W moździerzu zmiel szafran na proszek. Następnie zalej go 1 łyżką gorącej wody i pozostaw do zaparzenia.
- Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę z czosnkiem i podsmażaj do momentu, aż będzie szklista.
- Dodaj fenkuł i kontynuuj smażenie, aż zmięknie i lekko się zezłoci.
- Pomidory odsącz na sitku nad miseczką, a odlany sok schowaj do lodówki i wykorzystaj w drugim przepisie. Pomidory wrzuć na patelnię razem z winem, szafranem i połową natki pietruszki. Dopraw solą oraz pieprzem i gotuj przez 10 minut.
- Na patelnię wrzuć mule, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na 5 minut. Małże powinny się otworzyć.
- Dodaj śmietankę i resztę natki pietruszki. Danie podziel na 4 porcje i serwuj z grillowanym pieczywem. Możesz natrzeć je oliwą i ząbkiem czosnku.
Spaghetti z mulami, fenkułem i szafranem
SKŁADNIKI:
- 500 g muli
- szczypta szafranu
- 1 łyżka oliwy
- 1 średnia cebula lub 2 szalotki, drobno posiekane
- 1⁄2 bulwy fenkułu, posiekanego
- 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 125 ml białego wytrawnego wina
- sok z 1 puszki krojonych pomidorów
- mały pęczek natki pietruszki, posiekanej
- 200 g spaghetti
- 2 łyżki śmietanki
- sól i pieprz
METODA:
- Mule porządnie wyszoruj i przepłucz pod zimną, bieżącą wodą.
- Szafran zmiel na proszek, wymieszaj z 1 łyżką gorącej wody i pozostaw na kilka minut.
- Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, fenkuł i czosnek. Smaż 5-10 minut na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.
- Wlej wino, wodę z szafranem, sok z pomidorów i połowę natki pietruszki. Całość duś około 10 minut, aż alkohol wyparuje. W międzyczasie ugotuj spaghetti zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Do sosu wrzuć oczyszczone mule, przykryj pokrywką i pozostaw na 3-5 minut, aż wszystkie małże się otworzą. Wyjmij mule, które się nie otworzyły.
- Ugotowany makaron odcedź. Do sosu dodaj śmietankę, resztę pietruszki oraz spaghetti i całość wymieszaj do połączenia przy użyciu widelca i łyżki. Gotowe danie rozłóż na dwa talerze i serwuj. PS. Jeśli zauważysz nieotwarte małże, koniecznie wyjmij je przed podaniem.