Gotowanie zero waste – 2 przepisy z mulami, fenkułem i szafranem

Obiad na winie, czyli otwieramy lodówkę i wrzucamy do garnka to, co się nawinie. To zero waste w najczystszej postaci.

zero waste fot. shutterstock.com

Nasze mamy i babcie doskonale wiedziały, jak nie marnować jedzenia. Kuchenny recykling uprawiały z akrobatyczną zręcznością i gracją, a efekty ich starań zawsze cieszyły podniebienie. Pora wziąć z nich przykład.

Mule na winie z fenkułem i szafranem

SKŁADNIKI:

  • 1 kg muli
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 średnia cebula lub 2 szalotki, posiekane
  • 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1⁄2 bulwy fenkułu, pokrojonego w plastry
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • mały pęczek natki pietruszki, posiekanej
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki śmietanki
  • pieczywo, do podania (opcjonalnie)

METODA:

  1. Mule porządnie wyszoruj i przepłucz pod zimną, bieżącą wodą. Usuń wszystkie odstające wąsy i pąkle. Wyrzuć małże, które są otwarte.
  2. W moździerzu zmiel szafran na proszek. Następnie zalej go 1 łyżką gorącej wody i pozostaw do zaparzenia.
  3. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę z czosnkiem i podsmażaj do momentu, aż będzie szklista.
  4. Dodaj fenkuł i kontynuuj smażenie, aż zmięknie i lekko się zezłoci.
  5. Pomidory odsącz na sitku nad miseczką, a odlany sok schowaj do lodówki i wykorzystaj w drugim przepisie. Pomidory wrzuć na patelnię razem z winem, szafranem i połową natki pietruszki. Dopraw solą oraz pieprzem i gotuj przez 10 minut.
  6. Na patelnię wrzuć mule, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na 5 minut. Małże powinny się otworzyć.
  7. Dodaj śmietankę i resztę natki pietruszki. Danie podziel na 4 porcje i serwuj z grillowanym pieczywem. Możesz natrzeć je oliwą i ząbkiem czosnku.

Spaghetti z mulami, fenkułem i szafranem

SKŁADNIKI:

  • 500 g muli
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 średnia cebula lub 2 szalotki, drobno posiekane
  • 1⁄2 bulwy fenkułu, posiekanego
  • 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • sok z 1 puszki krojonych pomidorów
  • mały pęczek natki pietruszki, posiekanej
  • 200 g spaghetti
  • 2 łyżki śmietanki
  • sól i pieprz

METODA:

  1. Mule porządnie wyszoruj i przepłucz pod zimną, bieżącą wodą.
  2. Szafran zmiel na proszek, wymieszaj z 1 łyżką gorącej wody i pozostaw na kilka minut.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, fenkuł i czosnek. Smaż 5-10 minut na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.
  4. Wlej wino, wodę z szafranem, sok z pomidorów i połowę natki pietruszki. Całość duś około 10 minut, aż alkohol wyparuje. W międzyczasie ugotuj spaghetti zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  5. Do sosu wrzuć oczyszczone mule, przykryj pokrywką i pozostaw na 3-5 minut, aż wszystkie małże się otworzą. Wyjmij mule, które się nie otworzyły.
  6. Ugotowany makaron odcedź. Do sosu dodaj śmietankę, resztę pietruszki oraz spaghetti i całość wymieszaj do połączenia przy użyciu widelca i łyżki. Gotowe danie rozłóż na dwa talerze i serwuj. PS. Jeśli zauważysz nieotwarte małże, koniecznie wyjmij je przed podaniem.
REKLAMA