REKLAMA

Gotowanie zero waste: 2 przepisy z dynią i kaszą pęczak

Kasza, dynia, por i szałwia – to zestaw, z którego przygotujesz rozgrzewającą ucztę.

dynia fot. Shutterstock.com

Jesień bez kulinarnych eksperymentów z dynią w roli głównej to stracona. A jeśli zamiast kombinować, wolisz postawić na sprawdzone receptury, mamy dla Ciebie duet idealny. Oba przepisy są równie pyszne, co pożywne. I na maksa jesienne.

REKLAMA

Dynia piżmowa z szałwiowym kaszotto

Składniki:

  • 1⁄2 dyni piżmowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 pory
  • 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
  • 4 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 spore gałązki szałwii, 2 z nich drobno posiekane
  • 250 g kaszy jęczmiennej, opłukanej
  • 250 ml białego wina
  • 500 ml warzywnego lub drobiowego bulionu
  • sól i pieprz
  • 25 g parmezanu, drobno startego

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od obrania dyni. Przekrój ją na pół i wyjmij pestki (zachowaj je na później). Następnie wypłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Potnij dynię w kostkę i podsmaż na łyżce oliwy, aż się zrumieni.
  2. W międzyczasie przygotuj pory. Przetnij je wzdłuż na 4 części, a następnie posiekaj na drobne kawałki. Wrzuć je na patelnię z dynią wraz z posiekanym selerem naciowym, czosnkiem i szałwią.
  3. Pora na kaszotto. Mieszankę warzyw podsmażaj, aż nieco zmiękną. Następnie dodaj do niej kaszę jęczmienną i dokładnie wszystko wymieszaj. Całość zalej winem i pozostaw na 2-3 minuty. Dolej bulion, dopraw, wymieszaj i przykryj pokrywką. Patelnię pozostaw na gazie na 35-40 minut – w tym czasie kasza powinna wchłonąć bulion. Gdy kasza będzie miękka, całą zawartość patelni posyp parmezanem, przykryj pokrywką i pozostaw na kolejne 3 minuty.
  4. Przed zaserwowaniem dania rozgrzej małą patelnię, wlej na nią pozostałą oliwę i wsyp pestki dyni. Podsmaż je przez kilka minut, a następnie posyp solą i przełóż na talerz. Na tę samą patelnię wrzuć gałązkę szałwii i podsmaż przez kilka sekund, aż listki staną się lekko chrupiące. Następnie odsącz ją z nadmiaru oliwy na ręczniku papierowym.
  5. Gotowe kaszotto przełóż do misek lub głębokich talerzy. Każdą porcję polej szałwiową oliwą pozostałą na patelni i posyp podprażonymi pestkami dyni oraz listkami szałwi. Jeśli masz ochotę, możesz dorzucić jeszcze nieco parmezanu.

Zupa dyniowa z szałwią i kaszą jęczmienną

Składniki:

  • 1 por
  • 1 łyżka oliwy
  • 1⁄2 dyni piżmowej, obranej i pokrojonej w niewielką kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
  • 2 gałązki szałwii, bez łodyżek, drobno posiekane
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej, opłukanej
  • 1,25 litra warzywnego lub drobiowego bulionu
  • sól i pieprz • skórka parmezanu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Pora przygotuj tak samo, jak w poprzednim przepisie. W dużym rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojonego pora razem z dynią i selerem. Podsmażaj, aż warzywa zmiękną, a pod koniec dorzuć szałwię.
  2. Do garnka dorzuć kaszę i wymieszaj, a następnie wlej bulion. Całość dopraw do smaku i dorzuć skórkę parmezanu (w ten sposób wykorzystasz kawałek parmezanu do końca). Zupę gotuj na niewielkim ogniu przez około 45 minut do godziny.

Sprawdź też inne przepisy na:

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA