REKLAMA

Gotowanie zero waste - 2 przepisy na dania z indykiem i brukselką

Jeden zestaw składników, dwa obiady. To najlepszy sposób na gotowanie w duchu zero waste. Kuchenne oszczędności zawsze są w cenie, dlatego naucz się gotować z głową, a wszystkie składniki wykorzystuj w 100%.

zero waste fot. Shutterstock.com

Założenie jest proste: kupujesz jeden zestaw składników i przygotowujesz z niego dwa różne dania. Dzięki temu każdy produkt wykorzystasz w 100%, a do tego masz z głowy obiad na 2 dni z rzędu. Same plusy.

Przepis nr 1: Aromatyczny indyk z brukselkami

SKŁADNIKI:

  • skórka z 2 limonek
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 tajska papryczka chili, bez pestek, drobno posiekana
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 sznycle z indyka
  • 400 g brukselek, obrane i pokrojone na połówki
  • sól
  • kilka gałązek mięty

METODA:

  1. Piekarnik rozgrzej do 220 °C. W mię- dzyczasie w małej misce wymieszaj skórkę limonki, czosnek, chili, sos rybny i 1 łyżkę oleju. Powstałą marynatą natrzyj indyka i odstaw na 20 minut.
  2. Brukselki wrzuć na żeliwną patelnię, polej pozostałym olejem i posyp solą. Smaż je przez ok. 20 minut, aż zmiękną i lekko zbrązowieją.
  3. Patelnię z nieprzywierającą powłoką ustaw na średnim ogniu i wysmaruj lekko olejem. Ułóż na niej zamarynowane sznycle z indyka i smaż po kilka minut z każdej strony, aż lekko się przypieką.
  4. Gotowe mięso przełóż na talerz, obok ułóż brukselkę. Całość posyp porwanymi listkami mięty, by nadać daniu nieco świeżego aromatu.

Przepis nr 2: Sałatka z siekanymi brukselkami, indykiem i azjatyckim dressingiem 

SKŁADNIKI:

  • 250 g brukselek, oczyszczonych
  • 1⁄2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 sznycle z indyka
  • szczypta soli
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 1-2 tajskie papryczki chili, bez pestek, drobno posiekane
  • sok z 2 limonek
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru
  • garść mięty, posiekanej

METODA:

  1. Brukselki posiekaj i przełóż do miski, w której będziesz serwować danie.
  2. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej olej i usmaż sznycle z indyka (po kilka minut z każdej strony). Podczas smażenia mięso delikatnie posyp z obu stron solą. Nie przesadź: pamiętaj, że sos rybny, który znajdzie się w dressingu, jest bardzo słony.
  3. W małej misce wymieszaj czosnek, chili, sos rybny, sok z limonki oraz cukier. Gotowym sosem polej przygotowane wcześniej brukselki.
  4. Indyka pokrój w paski i wrzuć do miski z brukselkami. Sałatkę posyp świeżą miętą i kilkoma plasterkami chili, jeśli lubisz pikantne potrawy. Sałatkę wymieszaj i serwuj.

Sprawdź też inne przepisy na:

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA