Założenie jest proste: kupujesz jeden zestaw składników i przygotowujesz z niego dwa różne dania. Dzięki temu każdy produkt wykorzystasz w 100%, a do tego masz z głowy obiad na 2 dni z rzędu. Same plusy.
Przepis nr 1: Aromatyczny indyk z brukselkami
SKŁADNIKI:
- skórka z 2 limonek
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 tajska papryczka chili, bez pestek, drobno posiekana
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 sznycle z indyka
- 400 g brukselek, obrane i pokrojone na połówki
- sól
- kilka gałązek mięty
METODA:
- Piekarnik rozgrzej do 220 °C. W mię- dzyczasie w małej misce wymieszaj skórkę limonki, czosnek, chili, sos rybny i 1 łyżkę oleju. Powstałą marynatą natrzyj indyka i odstaw na 20 minut.
- Brukselki wrzuć na żeliwną patelnię, polej pozostałym olejem i posyp solą. Smaż je przez ok. 20 minut, aż zmiękną i lekko zbrązowieją.
- Patelnię z nieprzywierającą powłoką ustaw na średnim ogniu i wysmaruj lekko olejem. Ułóż na niej zamarynowane sznycle z indyka i smaż po kilka minut z każdej strony, aż lekko się przypieką.
- Gotowe mięso przełóż na talerz, obok ułóż brukselkę. Całość posyp porwanymi listkami mięty, by nadać daniu nieco świeżego aromatu.
Przepis nr 2: Sałatka z siekanymi brukselkami, indykiem i azjatyckim dressingiem
SKŁADNIKI:
- 250 g brukselek, oczyszczonych
- 1⁄2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 sznycle z indyka
- szczypta soli
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 1-2 tajskie papryczki chili, bez pestek, drobno posiekane
- sok z 2 limonek
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka cukru
- garść mięty, posiekanej
METODA:
- Brukselki posiekaj i przełóż do miski, w której będziesz serwować danie.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzej olej i usmaż sznycle z indyka (po kilka minut z każdej strony). Podczas smażenia mięso delikatnie posyp z obu stron solą. Nie przesadź: pamiętaj, że sos rybny, który znajdzie się w dressingu, jest bardzo słony.
- W małej misce wymieszaj czosnek, chili, sos rybny, sok z limonki oraz cukier. Gotowym sosem polej przygotowane wcześniej brukselki.
- Indyka pokrój w paski i wrzuć do miski z brukselkami. Sałatkę posyp świeżą miętą i kilkoma plasterkami chili, jeśli lubisz pikantne potrawy. Sałatkę wymieszaj i serwuj.
Sprawdź też inne przepisy na: