W końcu nadeszła długo wyczekiwana wiosna. Za oknem wszystko się zieleni, a słońce coraz częściej wychodzi zza chmur. W obliczu bieżących wydarzeń nie możemy jednak cieszyć się tymi wspaniałymi okolicznościami przyrody. By nieco poprawić Wam humory i pomóc przetrwać ten trudny czas, postanowiłyśmy przenieść wiosnę na talerze. A żeby było ekonomicznie, oba przepisy wykonasz z jednego zestawu składników.
ZOBACZ: Gotowanie zero waste - przepis na daal i pieczonego kurczaka z jednego zestawu składników
Farinata z brokułem, szpinakiem i orzechami włoskimi
SKŁADNIKI:
- Na farinatę:
- 2 białka jaj (żółtka zachowaj do drugiego przepisu)
- 200 g mąki z ciecierzycy
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 250 ml wody
- 2 łyżeczki oliwy
- Na szpinakową salsę verde:
- 2 duże garści szpinaku
- 1 mały ząbek czosnku, posiekany
- sok i skórka z 1⁄2 cytryny
- 3 filety anchois plus 2 łyżki oleju z puszki
- spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- Dodatki:
- 5-6 różyczek brokułu
- 20 g parmezanu, startego
- 20 g orzechów włoskich, posiekanych
- szczypta płatków chili
METODA:
- Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Białka jaj ubij na sztywno.
- Do dużej miski wsyp mąkę razem z solą. Dodaj wodę i wymieszaj do połączenia. Masa będzie gęsta i grudkowata – nie przejmuj się tym. Dodaj ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszaj łyżką – dzięki temu placki będą lekkie i puszyste.
- Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy i wlej połowę przygotowanego wcześniej ciasta. Rozprowadź równomiernie po patelni i smaż przez kilka minut, aż placek lekko się zrumieni, a następnie przerzuć na drugą stronę i smaż kolejnych kilka chwil. Następnie przełóż placek na papier do pieczenia i usmaż drugą część ciasta.
- Teraz pora na salsę. Wszystkie składniki zblenduj w robocie kuchennym lub dokładnie utrzyj w moździerzu.
- Oba placki posmaruj salsą – nie przesadź - nikt nie lubi rozmokniętej pizzy. Brokuły podziel na mniejsze kawałki i natrzyj oliwą. Ułóż je na spodach i posyp parmezanem, orzechami oraz płatkami chili.
- Farinaty wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Upieczone placki polej resztą salsy verde. Smacznego!
SPRAWDŹ: Gotowanie zero waste - 2 przepisy na dania z indykiem i brukselką
Makaronowe świderki z anchois, brokułem i prażonymi orzechami włoskimi
SKŁADNIKI:
- 200 g brokułu
- 25 g orzechów włoskich, posiekanych
- 150 g makaronu fusilli
- anchois pozostałe z poprzedniego przepisu (razem z olejem)
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- szczypta płatków chili
- sok i skórka z 1⁄2 cytryny
- 2 żółtka jaj
- 20 g parmezanu, drobno startego
- 2 duże garści szpinaku
- sól i pieprz, do smaku
METODA:
- Brokuła pokrój na małe kawałki, wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez 5 minut. W międzyczasie na suchej, rozgrzanej patelni podpraż orzechy włoskie.
- Przy użyciu łyżki cedzakowej wyjmij z garnka brokuły i prze- płucz je pod bieżącą wodą. Do wody po brokułach wrzuć makaron i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Patelnię po prażeniu orzechów przetrzyj papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się łupinek. Umieść patelnię z powrotem na palniku. Przed podsmażeniem anchois rozgnieć filety widelcem i wymieszaj z czosnkiem. Włącz średnie grzanie.
- Dodaj chili, sok i skórkę z cytryny oraz ugotowane różyczki brokułu. Podkręć grzanie, wymieszaj wszystko dokładnie i podgrzewaj przez kilka minut.
- Żółtka jaj wymieszaj w dużej misce z parmezanem przy użyciu widelca. Dodaj kapkę wody pozostałej po gotowaniu makaronu.
- Makaron odcedź na sitku i wymieszaj szybko w misce z jajeczno-serowym sosem. Następnie przełóż na patelnię z anchois oraz brokułami i wymieszaj. Całość posyp orzechami.
- Dodaj szpinak, wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż liście lekko zwiędną. Danie dopraw solą oraz pieprzem, podziel na dwie porcje i serwuj.
ZOBACZ TEŻ: Gotowanie zero waste - jak planować posiłki, by nic nie marnować [patenty i jadłospis]
Komentarze