REKLAMA

Gotowanie zero waste - 2 przepisy na dania z brokułem, anchois i orzechami włoskimi

W tym roku pierwsze dni wiosny świętujemy w kuchni. Na pikniki w parku przyjdzie czas. Teraz #zostańwdomu i przetestuj nasze przepisy.

makaron z brokułem

W końcu nadeszła długo wyczekiwana wiosna. Za oknem wszystko się zieleni, a słońce coraz częściej wychodzi zza chmur. W obliczu bieżących wydarzeń nie możemy jednak cieszyć się tymi wspaniałymi okolicznościami przyrody. By nieco poprawić Wam humory i pomóc przetrwać ten trudny czas, postanowiłyśmy przenieść wiosnę na talerze. A żeby było ekonomicznie, oba przepisy wykonasz z jednego zestawu składników.

ZOBACZ: Gotowanie zero waste - przepis na daal i pieczonego kurczaka z jednego zestawu składników

Farinata z brokułem, szpinakiem i orzechami włoskimi

SKŁADNIKI:

  • Na farinatę:
  • 2 białka jaj (żółtka zachowaj do drugiego przepisu)
  • 200 g mąki z ciecierzycy
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 250 ml wody
  • 2 łyżeczki oliwy
  • Na szpinakową salsę verde:
  • 2 duże garści szpinaku
  • 1 mały ząbek czosnku, posiekany
  • sok i skórka z 1⁄2 cytryny
  • 3 filety anchois plus 2 łyżki oleju z puszki
  • spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • Dodatki:
  • 5-6 różyczek brokułu
  • 20 g parmezanu, startego
  • 20 g orzechów włoskich, posiekanych
  • szczypta płatków chili

METODA:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Białka jaj ubij na sztywno.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę razem z solą. Dodaj wodę i wymieszaj do połączenia. Masa będzie gęsta i grudkowata – nie przejmuj się tym. Dodaj ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszaj łyżką – dzięki temu placki będą lekkie i puszyste.
  3. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy i wlej połowę przygotowanego wcześniej ciasta. Rozprowadź równomiernie po patelni i smaż przez kilka minut, aż placek lekko się zrumieni, a następnie przerzuć na drugą stronę i smaż kolejnych kilka chwil. Następnie przełóż placek na papier do pieczenia i usmaż drugą część ciasta.
  4. Teraz pora na salsę. Wszystkie składniki zblenduj w robocie kuchennym lub dokładnie utrzyj w moździerzu.
  5. Oba placki posmaruj salsą – nie przesadź - nikt nie lubi rozmokniętej pizzy. Brokuły podziel na mniejsze kawałki i natrzyj oliwą. Ułóż je na spodach i posyp parmezanem, orzechami oraz płatkami chili.
  6. Farinaty wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Upieczone placki polej resztą salsy verde. Smacznego!

SPRAWDŹ: Gotowanie zero waste - 2 przepisy na dania z indykiem i brukselką

Makaronowe świderki z anchois, brokułem i prażonymi orzechami włoskimi

SKŁADNIKI:

  • 200 g brokułu
  • 25 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 150 g makaronu fusilli
  • anchois pozostałe z poprzedniego przepisu (razem z olejem)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • szczypta płatków chili
  • sok i skórka z 1⁄2 cytryny
  • 2 żółtka jaj
  • 20 g parmezanu, drobno startego
  • 2 duże garści szpinaku
  • sól i pieprz, do smaku

METODA:

  1. Brokuła pokrój na małe kawałki, wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez 5 minut. W międzyczasie na suchej, rozgrzanej patelni podpraż orzechy włoskie.
  2. Przy użyciu łyżki cedzakowej wyjmij z garnka brokuły i prze- płucz je pod bieżącą wodą. Do wody po brokułach wrzuć makaron i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Patelnię po prażeniu orzechów przetrzyj papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się łupinek. Umieść patelnię z powrotem na palniku. Przed podsmażeniem anchois rozgnieć filety widelcem i wymieszaj z czosnkiem. Włącz średnie grzanie.
  4. Dodaj chili, sok i skórkę z cytryny oraz ugotowane różyczki brokułu. Podkręć grzanie, wymieszaj wszystko dokładnie i podgrzewaj przez kilka minut.
  5. Żółtka jaj wymieszaj w dużej misce z parmezanem przy użyciu widelca. Dodaj kapkę wody pozostałej po gotowaniu makaronu.
  6. Makaron odcedź na sitku i wymieszaj szybko w misce z jajeczno-serowym sosem. Następnie przełóż na patelnię z anchois oraz brokułami i wymieszaj. Całość posyp orzechami.
  7. Dodaj szpinak, wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż liście lekko zwiędną. Danie dopraw solą oraz pieprzem, podziel na dwie porcje i serwuj.

ZOBACZ TEŻ: Gotowanie zero waste - jak planować posiłki, by nic nie marnować [patenty i jadłospis]

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA