Toskania i Sycylia. Dzieli je ponad 1000 km, 4 włoskie regiony i Cieśnina Mesyńska. U nas znajdziesz je na sąsiadujących stronach. Wspólny mianownik: truskawki i balsamico. Toskanię reprezentuje panzanella – świeża sałatka chlebowa, z kolei Sycylię – orzeźwiająca granita. Razem stanowią idealny duet na ciepłe dni i sposób na #zerowaste we włoskim klimacie.
Panzanella z truskawkami, bazylią i balsamico
SKŁADNIKI:
- 450 g truskawek, odszypułkowanych i pokrojonych
- 1 czerwona cebula, pokrojona w talarki
- 1⁄2 ogórka, pokrojonego w półplastry
- sól i pieprz
- 300 g czerstwego pieczywa (najlepiej bochenek pszennego chleba lub ciabatta), pokrojonego na kawałki
- 2 łyżki kaparów
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 3 łyżki oliwy
- duża garść bazylii
METODA:
- Truskawki, cebulę i ogórka umieść na sitku. Posyp łyżeczką soli i świeżo zmielonym pieprzem. Sito postaw nad miską i odstaw na 20-30 minut, żeby odsączyć płyn z warzyw i owoców. Nie wylewaj go.
- Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Pokrojone pieczywo ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 5-10 minut, aż będzie chrupkie. Gotowe grzanki wrzuć do dużej miski.
- Z ogórków, truskawek i cebuli delikatnie odciśnij resztkę wody. Zebranym płynem polej podpieczone pieczywo. Zawartość sitka wsyp do miski.
- Dodaj kapary – jeśli są słone, nie zapomnij ich przepłukać. Wymieszaj.
- Ocet wymieszaj z czosnkiem i oliwą. Powstałym dressingiem polej sałatkę. Liście bazylii porwij na drobniejsze kawałki i wsyp do miski. Całość w razie potrzeby dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Odstaw panzanellę (to nazwa dla chlebowej sałatki) na ok. 15 minut. Serwuj w temperaturze pokojowej.
Truskawkowa granita z bazylią i syropem balsamicznym
SKŁADNIKI:
- 400 g truskawek, odszypułkowanych
- 80 g cukru
- 100 ml wody
- 4 garści liści bazylii
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
- Na syrop balsamiczny:
- 1 łyżka cukru
- 150 ml octu balsamicznego
METODA:
- Cukier wraz z wodą umieść w rondlu i ustaw na niewielkim ogniu. Podgrzewaj, stale mieszając, do momentu, aż uzyskasz syrop. Uważaj, żeby nie przypalić mieszanki, ani żeby syrop nie zgęstniał zbyt mocno. Będzie gotowy, gdy cukier się rozpuści.
- W międzyczasie zblenduj truskawki razem z bazylią i sokiem z cytryny. Następnie dodaj purée do rondla i podgrzewaj około 5 minut.
- Truskawkową mieszankę przetrzyj przez sito, żeby pozbyć się drobnych pestek. Odstaw ją do przestygnięcia, a następnie przelej do dowolnego pojemnika (najlepiej szerokiego i płaskiego) i wstaw do zamrażarki na co najmniej 4 godziny. W trakcie mrożenia mieszaj granitę raz na jakiś czas (najlepiej co godzinę), żeby uzyskać strukturę zmrożonych kryształków.
- W międzyczasie przygotuj balsamiczny syrop. Wymieszaj ocet balsamiczny z cukrem i podgrzej w małym garnuszku do momentu, aż cukier się rozpuści, a płyn zgęstnieje. Przed polaniem granity schłodź syrop do temperatury pokojowej.
Sprawdź też inne przepisy na: