REKLAMA

Gotowanie zero waste: 2 letnie przepisy z truskawek i balsamico

Letni klimat służy podróżom. Ale co począć, gdy jedyna trasa, w którą możemy się wybrać, to ta między salonem i sypialnią? Odpowiadamy: wystarczy po drodze zahaczyć o kuchnię.

granita truskawkowa fot. Shutterstock.com

Toskania i Sycylia. Dzieli je ponad 1000 km, 4 włoskie regiony i Cieśnina Mesyńska. U nas znajdziesz je na sąsiadujących stronach. Wspólny mianownik: truskawki i balsamico. Toskanię reprezentuje panzanella – świeża sałatka chlebowa, z kolei Sycylię – orzeźwiająca granita. Razem stanowią idealny duet na ciepłe dni i sposób na #zerowaste we włoskim klimacie.

Panzanella z truskawkami, bazylią i balsamico

SKŁADNIKI:

  • 450 g truskawek, odszypułkowanych i pokrojonych
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w talarki
  • 1⁄2 ogórka, pokrojonego w półplastry
  • sól i pieprz
  • 300 g czerstwego pieczywa (najlepiej bochenek pszennego chleba lub ciabatta), pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżki kaparów
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 3 łyżki oliwy
  • duża garść bazylii

METODA:

  1. Truskawki, cebulę i ogórka umieść na sitku. Posyp łyżeczką soli i świeżo zmielonym pieprzem. Sito postaw nad miską i odstaw na 20-30 minut, żeby odsączyć płyn z warzyw i owoców. Nie wylewaj go.
  2. Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Pokrojone pieczywo ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 5-10 minut, aż będzie chrupkie. Gotowe grzanki wrzuć do dużej miski.
  3. Z ogórków, truskawek i cebuli delikatnie odciśnij resztkę wody. Zebranym płynem polej podpieczone pieczywo. Zawartość sitka wsyp do miski.
  4. Dodaj kapary – jeśli są słone, nie zapomnij ich przepłukać. Wymieszaj.
  5. Ocet wymieszaj z czosnkiem i oliwą. Powstałym dressingiem polej sałatkę. Liście bazylii porwij na drobniejsze kawałki i wsyp do miski. Całość w razie potrzeby dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Odstaw panzanellę (to nazwa dla chlebowej sałatki) na ok. 15 minut. Serwuj w temperaturze pokojowej.

Truskawkowa granita z bazylią i syropem balsamicznym

SKŁADNIKI:

  • 400 g truskawek, odszypułkowanych
  • 80 g cukru
  • 100 ml wody
  • 4 garści liści bazylii
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • Na syrop balsamiczny:
  • 1 łyżka cukru
  • 150 ml octu balsamicznego

METODA:

  1. Cukier wraz z wodą umieść w rondlu i ustaw na niewielkim ogniu. Podgrzewaj, stale mieszając, do momentu, aż uzyskasz syrop. Uważaj, żeby nie przypalić mieszanki, ani żeby syrop nie zgęstniał zbyt mocno. Będzie gotowy, gdy cukier się rozpuści.
  2. W międzyczasie zblenduj truskawki razem z bazylią i sokiem z cytryny. Następnie dodaj purée do rondla i podgrzewaj około 5 minut.
  3. Truskawkową mieszankę przetrzyj przez sito, żeby pozbyć się drobnych pestek. Odstaw ją do przestygnięcia, a następnie przelej do dowolnego pojemnika (najlepiej szerokiego i płaskiego) i wstaw do zamrażarki na co najmniej 4 godziny. W trakcie mrożenia mieszaj granitę raz na jakiś czas (najlepiej co godzinę), żeby uzyskać strukturę zmrożonych kryształków.
  4. W międzyczasie przygotuj balsamiczny syrop. Wymieszaj ocet balsamiczny z cukrem i podgrzej w małym garnuszku do momentu, aż cukier się rozpuści, a płyn zgęstnieje. Przed polaniem granity schłodź syrop do temperatury pokojowej.

Sprawdź też inne przepisy na:

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA