Samodzielne przygotowywanie posiłków to najprostszy (a także najtańszy) sposób na zgubienie zbędnych kilogramów. Niestety gotowanie w wersji fit to nieco wyższa szkoła jazdy. Nie chodzi o to, że musisz posiadać jakieś supermoce, ale odrobina wiedzy nie zaszkodzi.
Dietetyczka Rania Batayneh, autorka poradnika „The One One One Diet”, podpowiada nam, czego nie robić, jeśli chcemy jeść smacznie i zdrowo. Oto lista najczęstszych błędów popełnianych w kuchni.
1. Używasz złego oleju
Wlewanie na patelnię nieodpowiedniego oleju ma znacznie gorsze konsekwencje niż tylko zły smak potraw. „Kiedy tłuszcz przekracza swój punkt dymienia – czyli najwyższą temperaturę, do której można go podgrzewać, by nie stracił swoich właściwości odżywczych – zaczynają się wytwarzać toksyny, wolne rodniki i tłuszcze trans” – wyjaśnia nasz ekspert.
Do przygotowania sosów sałatkowych zalecamy np. olej z orzechów włoskich lub oliwę z oliwek, bo ich temperatura dymienia jest najniższa. Natomiast do smażenia lepiej sprawdzi się olej kokosowy, słonecznikowy lub z pestek winogron (tylko pamiętaj, że te oleje też mają swoje punkty dymienia). To tylko przykłady, zobacz, jaki olej roślinny wybrać.
2. Zapominasz, że porcja porcji nie równa
Być może jesteś w stanie zjeść taką samą porcję, jak Twój partner, ale niekoniecznie oznacza to, że to dobry pomysł. Nie zapominaj o odmierzaniu porcji. Prosty patent, który pozwoli Ci jeść mniej: odmierzaj porcje nim zgłodniejesz, bo gdy burczy w brzuchu, trudno o zdrowy rozsądek.
3. Nie pieczesz w brytfannie z rusztem
Pieczenie jest świetnym sposobem na to, by Twoje potrawy zawierały mniej kalorii od swoich smażonych odpowiedników. Jeśli jednak nie pieczesz w naczyniu z rusztem, nawet jeśli nie dodajesz tłuszczu, nie pozwalasz, by np. wytopił się z mięsa i Twoje wysiłki w zrzuceniu zbędnych kilogramów idą na marne.
Następnym razem, gdy włożysz polędwicę, a nawet drób lub rybę do piekarnika, upewnij się, że wrzucasz go na kratkę.
4. Za mało przypraw i ziół
“Zazwyczaj ograniczamy się do cukru, soli i jakiegoś tłuszczu, co sprawia, że kaloryczność dania wzrasta niebotycznie – mówi Batayneh. – Zamiast tego postaw na przyprawy i zioła, co pozwoli Ci zmniejszyć dzienną dawkę cukrów, tłuszczu i soli”. Po jakimś czasie Twoje kubki smakowe przyzwyczają się do nowych smaków i przejdzie Ci ochota na słone i słodkie.
Jest jeszcze jedna zaleta stosowania ziół i przypraw: stanowią cenne źródło wzmacniających zdrowie i zwalczających tłuszcz składników takich jak witaminy, minerały oraz antyoksydanty. Poznaj też 5 sposobów na ograniczenie spożycia soli kuchennej.
5. Za dużo tłuszczu
Zdrowe tłuszcze są niezbędnym składnikiem zbilansowanej diety i będziemy to powtarzać do znudzenia. Pomogą Ci nawet zrzucić zbędne kilogramy, ale nie jeśli zaczniesz się zachowywać tak jakby zawarte w nich kalorie się nie liczyły. A jest ich całkiem sporo, bo np. jedna łyżka oliwy z oliwek to aż 120 kcal.
Jeśli używasz oleju do gotowania i smażenia, to używaj go tylko tyle, by zapobiec klejeniu się lub przywieraniu potraw. Jakimś dziwnym trafem zawsze wlejesz na patelnię zbyt dużo? Zainwestuj w spryskiwacz do rozprowadzania oleju lub octu, by więcej nie przedobrzyć.
A jeśli szukasz przepisu na spaghetti, które smakuje wyśmienicie, ale nie ma miliona kalorii? Mamy coś dla Ciebie – przepisu szukaj w naszym jadłospisie nr 6.
Tekst: K. Aleisha Fetters
WH