Przepis na gorący azjatycki bulion

Przepis stworzył David Kostner – szef kuchni w restauracji położonej na lodowcu w Alpach, więc na czym, jak na czym, ale na rozgrzewaniu gości to on się zna. Wypróbuj w domu.

Gorący azjatycki bulion FOT. WWW.STUBAIER-GLETSCHER

Przepis na gorący azjatycki bulion

Składniki na 4 porcje:

  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 400 g ryżowego makaronu
  • 1 szt. trawy cytrynowej
  • 100 g grzybów shitake
  • 100 g kiełków fasoli
  • 50 g pędów bambusa
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g korzenia imbiru
  • 1 limonka
  • 2 cebule dymki
  • 1 papryczka chili
  • 1 kapusta pak-choi
  • 1 marchewka
  • sos sojowy
  • miód

Sposób przygotowania: 

  1. Obierz korzeń świeżego imbiru ze skórki i pokrój go w cienkie plasterki. Obierz łodygę trawy i zmiażdż ją trzonkiem noża. Posiekaj czosnek i chili. Wrzuć wszystko do bulionu, doprowadź do wrzenia i dodaj trochę miodu, sosu sojowego oraz sok z limonki.
  2. Odstaw garnek z bulionem na bok na godzinę, żeby aromaty miały czas się uwolnić. Posiekaj na małe kawałki warzywa i grzyby, a marchewkę najlepiej w cienkie paski lub plasterki. Wymieszaj wszystko z pędami bambusa.
  3. Pierś z kurczaka opłucz w zimnej, bieżącej wodzie. Oczyść ją z błon końcówką ostrego noża i odkrój resztki tłuszczu. Pierś pokrój na małe kawałki i odstaw na bok. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odsącz.
  4. Wyjmij z wywaru trawę cytrynową i postaw garnek z bulionem na gazie. Wrzuć pokrojony miks warzyw i kawałki kurczaka. Gotuj na małym ogniu, aż mięso i warzywa zmiękną. Spróbuj, dopraw solą i pieprzem. Rozlej do misek z makaronem i udekoruj kiełkami fasoli.

ZOBACZ TEŻ: Przepis na dzikiego łososia w sosie teriyaki 

REKLAMA
Zobacz również:
Wybuch pandemii przez ograniczone możliwości treningowe i utrudniony dostęp do sprzętu sprawił, że pojawił się boom na skakankę. Wcześniej kojarzona z treningiem bokserskim albo rozgrzewką, teraz pokazała się jako pełnoprawne narzędzie treningowe.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA