OK, przyznajemy się bez bicia: tym razem nie będzie dietetycznie. Dlatego tez pamiętaj, że gorącą czekoladą nie powinnaś rozgrzewać się każdego pochmurnego popołudnia. Oprócz ciepłego, słodkiego napoju dobrze rozgrzeją Cię także ćwiczenia, np. nasz 15-minutowy trening dodający energii. Będzie w sam raz, szczególnie po dodatkowej dawce kalorii po takim deserze.
Nie kupuj gotowej czekolady w proszku, która możesz rozpuścić w wodzie, bo zawiera w sobie głównie cukier. Lepiej jeśli wszystkie składniki kupisz osobno i przygotujesz według naszego przepisu.
1. Czekolada
Postaw na gorzką, a unikaj mlecznej, w której kakao służy jedynie jako dodatek. Prosta zasada: im większa zawartość kakao, tym lepiej. Ale uważaj też, by nie przesadzić, bo w końcu nie każdy lubi aż tak wytrawne desery. Tyle o walorach smakowych. A co ze zdrowotnymi? Zobacz, jak reaguje Twój organizm, gdy jesz czekoladę.
2. Mleko
Byle nie odtłuszczone, bo w takiej wersji jest praktycznie pozbawione smaku. Wybierz wersję pełnotłustą. Jeśli nie tolerujesz mleka krowiego, zastąp je roślinnym. Dobrze sprawdzi się tu mleko kokosowe.
3. Śmietanka
Nie bądź taka! Gorąca czekolada nie jest dietetycznym deserem, więc przeżyjesz śmietankę. Potem najwyżej wykonasz jedną serię ćwiczeń dodatkowo.
4. Cynamon
Cynamon doda słodyczy gorzkiej czekoladzie i podkręci smak deseru. Na tym nie koniec dobrych wiadomości: ta przyprawa pozwoli też szybciej spalać kalorie, bo przyspiesza metabolizm.
5. Sól
Nie bój się soli. Szczypta pomoże wydobyć smak czekolady.