Gorąca czekolada na 5 sposobów [przepisy]

Na ostro, z pomarańczową nutką, z dynią… Gdy za oknem zimno, ciemno i pada, nic nie rozgrzeje tak jak gorąca czekolada. Przygotowaliśmy dla Ciebie nie jeden, nie dwa, ale aż 5 przepisów na czekoladę na gorąco. Pycha!

gorąca czekolada, deser fot. shutterstock.com

OK, przyznajemy się bez bicia: tym razem nie będzie dietetycznie. Dlatego tez pamiętaj, że gorącą czekoladą nie powinnaś rozgrzewać się każdego pochmurnego popołudnia. Oprócz ciepłego, słodkiego napoju dobrze rozgrzeją Cię także ćwiczenia, np. nasz 15-minutowy trening dodający energii. Będzie w sam raz, szczególnie po dodatkowej dawce kalorii po takim deserze.

Nie kupuj gotowej czekolady w proszku, która możesz rozpuścić w wodzie, bo zawiera w sobie głównie cukier. Lepiej jeśli wszystkie składniki kupisz osobno i przygotujesz według naszego przepisu.

1. Czekolada

Postaw na gorzką, a unikaj mlecznej, w której kakao służy jedynie jako dodatek. Prosta zasada: im większa zawartość kakao, tym lepiej. Ale uważaj też, by nie przesadzić, bo w końcu nie każdy lubi aż tak wytrawne desery. Tyle o walorach smakowych. A co ze zdrowotnymi? Zobacz, jak reaguje Twój organizm, gdy jesz czekoladę.

2. Mleko

Byle nie odtłuszczone, bo w takiej wersji jest praktycznie pozbawione smaku. Wybierz wersję pełnotłustą. Jeśli nie tolerujesz mleka krowiego, zastąp je roślinnym. Dobrze sprawdzi się tu mleko kokosowe.

3. Śmietanka

Nie bądź taka! Gorąca czekolada nie jest dietetycznym deserem, więc przeżyjesz śmietankę. Potem najwyżej wykonasz jedną serię ćwiczeń dodatkowo.

4. Cynamon

Cynamon doda słodyczy gorzkiej czekoladzie i podkręci smak deseru. Na tym nie koniec dobrych wiadomości: ta przyprawa pozwoli też szybciej spalać kalorie, bo przyspiesza metabolizm.

5. Sól

Nie bój się soli. Szczypta pomoże wydobyć smak czekolady.

gorąca czekolada, deser fot. shutterstock.com
Przepis podstawowy możesz dowolnie zmodyfikować. Zrezygnuj z bitej śmietany i cukrowych pianek – i tak będzie słodko i pysznie.

1. Podstawowy przepis na gorącą czekoladę

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 100 ml śmietanki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

1. Mleko ze śmietanką wlej do małego garnka i podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia.

2. Do gorącego mleka ze śmietanką dorzuć połamaną na małe kawałki czekoladę i cynamon. Wymieszaj.

3. Zdejmij z ognia i mieszaj całość do uzyskania jednolitego płynu. Przelej do kubków i pij jak najszybciej!

gorąca czekolada, deser fot. shutterstock.com
Podgrzej atmosferę gorącą czekoladą z odrobiną chili.

2. Gorąca czekolada po aztecku

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 100 ml śmietanki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili

Sposób przygotowania:

Jak w przepisie podstawowym. Całość możesz posypać płatkami posuszonego chili. Uwaga: tej wersji deseru nie podawaj dzieciom.

Dlaczego warto wybrać tę wersję?

Chili to pokarm dla ciała i ducha. Naukowcy udowodnili, że zawarta w niej kapsaicyna sprawia, iż organizm produkuje endorfiny (hormony odpowiedzialne za dobry humor). Poza tym papryczka wspomaga trawienie i przyspiesza spalanie kalorii. Jakby tego wszystkiego było mało, zapobiega mutacjom komórek powodujących raka, a dzięki zawartości witaminy C wspomaga odporność. Na złą pogodę w sam raz.

gorąca czekolada, deser fot. shutterstock.com
Nawet jeśli nie jesteś weganką ani hipsterką, nie urośnie Ci broda, jeśli czasem sięgniesz po mleko roślinne.

3. Wegańska gorąca czekolada

Składniki:

  • 350 ml mleka roślinnego
  • 2 łyżki organicznego kakao
  • 2 łyżeczki cukru kokosowego

Sposób przygotowania:

Jak w przepisie podstawowym.

Dlaczego warto wybrać tę wersję:

Z jednej strony mleko krowie pomoże zachować zgrabną sylwetkę, bo to cenne źródło białka i witamin z grupy B. Poza tym, jak twierdzą naukowcy, zmniejsza ryzyko nowotworu piersi. Z drugiej jednak strony mleko krowie może powodować problemy z trawieniem.Dlatego jeśli po spożyciu nabiału dostajesz rewolucji żołądkowych, sprawdź, roślinne zamienniki mleka.

gorąca czekolada, deser fot. shutterstock.com
W skórce pomarańczy kryje się nie tylko aromat.

4. Gorąca czekolada z pomarańczą

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 100 ml śmietanki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Jak w przepisie podstawowym.

Dlaczego warto wybrać tę wersję:

Skórka pomarańczowa jest podobna do skórek innych warzyw i owoców pod jednym względem – znajdziesz w niej wiele cennych składników odżywczych. Przyspieszą Twój uśpiony metabolizm i pomogą przy wzdęciach, zgadze, nudnościach i czkawce.

gorąca czekolada, deser fot. shutterstock.com
Czekolada z dynią? No rejczel!

5. Dyniowa gorąca czekolada

Składniki:

  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Do ciepłego mleka dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.

2. Dorzuć dyniowe puree i pozostałe dodatki. Całość podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Zdejmij z ognia. Napój przecedź i rozlej do kubków.

Dlaczego warto wybrać tę wersję:

Dynia jest niskokaloryczna, ale dostarczy Twojemu organizmowi sporą dawkę beta-karotenu. To także źródło witaminy B6, witaminy C, manganu, potasu i żelaza. No i wygląda pięknie.

REKLAMA