Przepis na gnocchi truflowe z parmezanem

Nie daj się zwieść: to nie są zwykłe kopytka, to jest cudo. Zwłaszcza gdy dodasz do nich odrobinę pasty truflowej i starty parmezan. Goście oszaleją!

Gnocchi truflowe z parmezanem fot. SHERATON.PL

Składniki na cztery porcje:

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g mąki
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • pasta truflowa
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa truflowa
  • sól

Sos:

  • 200 ml mleka
  • 400 g startego parmezanu

Czas przygotowania: 60 minut

Przygotowanie

  1. Wybierz starsze ziemniaki (zawierają mniej wody i więcej skrobi) o podobnej wielkości i ugotuj je w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie. Odsącz i zostaw do ostygnięcia. Obierz je ze skórki, gdy będą już zimne.
  2. Ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiażdż na purée. Dodaj przesianą mąkę, wbij jajko z żółtkiem, trochę pasty truflowej (kuchnia-wloska.com.pl), startej gałki i wyrób ciasto. Uformuj wałeczki o średnicy 2 cm i pokrój je na nieduże kawałki. Na każdym zrób widelcem rowki – sos będzie się lepiej trzymał.
  3. Gotowanie gnocchi wymaga nieco więcej pilności niż gotowanie makaronu. Do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą wrzucaj po kilka sztuk kluseczek (żeby się nie posklejały) i po kilku minutach, gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmuj je cedzakiem i przekładaj na podgrzany talerz.
  4. Na wysokiej patelni doprowadź do wrzenia mleko, zetrzyj parmezan i wsyp do środka. Zamieszaj, zblenduj i przepuść przez drobne sitko, by uzyskać gładki sos. Dorzuć na patelnię z sosem swoje gnocchi i delikatnie polej całość truflową oliwą.

ZOBACZ TEŻ: 4 proste i szybkie przepisy na wrapy

REKLAMA

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA