Marta Dymek: Autorka najpopularniejszego wegańskiego bloga kulinarnego – jadłonomia.com. Zmienia buraki w ciasto czekoladowe, z natki kręci pesto, a z liści kalafiora robi chipsy.
Przepis
Nori, wakame i kombu – to najpopularniejsze produkty wytwarzane z wodorostów. Suszy się je, czasem praży i przyprawia solą, wasabi lub innymi dodatkami. Tak spreparowane algi są siekane lub proszkowane, a czasem pozostawione w płatach.
W kuchni azjatyckiej wykorzystuje się je przede wszystkim jako przyprawę nadającą piątego smaku umami. Dorzuca się je do sałatek, zawija w nie sushi lub przygotowuje intensywny bulion dashi. Oprócz niesamowitego smaku wspomagają też trawienie, dlatego warto dorzucić kilka sztuk do gotowania fasoli, ciecierzycy i innych strączków, które bywają ciężkostrawne.
- 1 łyżka glonów kombu,
- 3 łyżki gorącej wody,
- 1 kostka tofu wędzonego,
- 3 łyżki oleju sezamowego,
- 1 i 1/2-2 łyżki sosu sojowego,
- do podania: szczypiorek i prażony sezam.
1. Glony zalej gorącą wodą i odstaw na 3 min. Pozostałe składniki włóż do blendera.
2. Rozmiękczone glony dodaj do reszty składników i zmiksuj na gładką pastę. Uwaga: tofu może mieć różną konsystencję, dlatego czasem wystarczy jedna łyżka wody, a czasem potrzebne są cztery. Wtedy warto dodać kilka dodatkowych kropel sosu sojowego i oleju sezamowego.
3. Na koniec posyp sezamem i szczypiorkiem, jedz z pieczywem i warzywami.
Twoje zakupy
Kombu Porto Muinos
Suszone algi morskie pochodzące z hiszpańskiej ekologicznej hodowli.
Wakame House of Asia
Jeśli spróbowałaś już najpopularniejszych alg kombu, daj szansę glonom wakame.
Nori Blue Dragon
Suszone, prażone algi, idealne do zawijania sushi. Wyprodukowane w Korei.
PRZEPISY MARTY DYMEK NA WOMENSHEALTH.pl
Lubisz kuchnię wegetariańską? Sprawdź inne przepisy, które przygotowała dla nas Marta Dymek z Jadłonomii:
- Budyń z kaszy jaglanej
- Zdrowe placki z mąką teff
- Zdrowe kokosanki
- Pudding chia
- Sałatka z jarmużem
- Obiad z sosem tamari
- Wege burgery z komosą ryżową i wędzoną papryką
- Leczo z dynią i tempehem
- Matcha – sproszkowana zielona herbata
- Fit deser z jagód acai