[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Glony kombu: zdrowy przepis

Dzięki glonom kombu zrobisz pyszne i zdrowe danie. To dodatek, który nie tylko świetnie smakuje, ale również wspomaga trawienie. Dzięki temu stanowi świetne uzupełnienie sałatek, bulionów i sushi. Wypróbuj nasz apetyczny przepis z glonami, tofu i sezamem.

danie fot. Jadłonomia

Autorka przepisu: Marta Dymek

Autorka najpopularniejszego wegańskiego bloga kulinarnego – jadłonomia.com. Zmienia buraki w ciasto czekoladowe, z natki kręci pesto, a z liści kalafiora robi chipsy.  

Przepis

Nori, wakame i kombu – to najpopularniejsze produkty wytwarzane z wodorostów. Suszy się je, czasem praży i przyprawia solą, wasabi lub innymi dodatkami. Tak spreparowane algi są siekane lub proszkowane, a czasem pozostawione w płatach.

W kuchni azjatyckiej wykorzystuje się je przede wszystkim jako przyprawę nadającą piątego smaku umami. Dorzuca się je do sałatek, zawija w nie sushi lub przygotowuje intensywny bulion dashi. Oprócz niesamowitego smaku wspomagają też trawienie, dlatego warto dorzucić kilka sztuk do gotowania fasoli, ciecierzycy i innych strączków, które bywają ciężkostrawne.

  • 1 łyżka glonów kombu,
  • 3 łyżki gorącej wody,
  • 1 kostka tofu wędzonego,
  • 3 łyżki oleju sezamowego,
  • 1 i 1/2-2 łyżki sosu sojowego,
  • do podania: szczypiorek i prażony sezam.

1. Glony zalej gorącą wodą i odstaw na 3 min. Pozostałe składniki włóż do blendera.

2. Rozmiękczone glony dodaj do reszty składników i zmiksuj na gładką pastę. Uwaga: tofu może mieć różną konsystencję, dlatego czasem wystarczy jedna łyżka wody, a czasem potrzebne są cztery. Wtedy warto dodać kilka dodatkowych kropel sosu sojowego i oleju sezamowego.

3. Na koniec posyp sezamem i szczypiorkiem, jedz z pieczywem i warzywami.   

Twoje zakupy

Kombu Porto Muinos

Suszone algi morskie pochodzące z hiszpańskiej ekologicznej hodowli (www.aleeko.pl).

Wakame House of Asia

Jeśli spróbowałaś już najpopularniejszych alg kombu, daj szansę glonom wakame (www.aledobre.pl).

Nori Blue Dragon

Suszone, prażone algi, idealne do zawijania sushi. Wyprodukowane w Korei (www.tesco.pl).

Przetestuj także przepis na burgery z dyni i tartę orkiszową.

WH 07-08/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij