Kompot z czereśni z winem Sauternes

Nasze kompoty są wielkie i świetnie gaszą pragnienie, jednak w innych krajach kompotu się nie pija, tylko zjada jako deser. Spróbuj francuskiego compote i wyrwij z butów swoich gości na koniec następnej kolacji.

Francusko kompot z czereśni Shutterstock.com

Pierwszy zanotowany przepis na kompot gruszkowo-figowy powstał w Imperium Bizantyjskim około 960 roku i to właśnie nim zapijali się mieszkańcy Konstantynopola. Wariantów oczywiście z latami przybywało, ale w Europie żelazny zestaw owoców na kompot do picia pozostał w zasadzie niezmieniony: jabłka, gruszki, rabarbar, czereśnie, wiśnie, porzeczki i truskawki. Polskim kompotowym aktem strzelistym jest oczywiście wigilijny kompot z suszu o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Francuski compote to nic innego, jak owoce w syropie, których przyrządzanie rozpoczęto już w średniowieczu. Kucharz księcia Amedee VIII de Savoie, mistrz Chiquart, w 1420 zapisał w swojej książce kucharskiej przepis na jabłka w syropie i tak się zaczęła deserowa legenda. Masz ochotę połasuchować? To do roboty.

REKLAMA

Składniki (4 osoby):

  • 1 kg czereśni
  • 20 g masła (tak, tak, masła)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • ½ butelki białego, słodkiego wina Sauternes

Sposób przygotowania:

  1. Umyj czereśnie w bieżącej wodzie, odsącz, oderwij ogonki i wydryluj z pestek. (Oderwij ogonki po płukaniu, ponieważ czereśnie chłoną wodę, jak gąbka).
  2. Wsyp do garnka wypestkowane czereśnie, dodaj cukier i postaw na średni ogień. Wrzuć laskę cynamonu, gwiazdki anyżu i laskę wanilii przeciętą wzdłuż na pół.
  3. Pogotuj chwilę, aż cukier zacznie się trochę rozpuszczać i wlej pół butelki wina Sauternes, doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień na bardzo mały i gotuj 30 minut. (Sauternes zalicza się do wielkich win francuskich, więc możesz zdecydować się na wariant bardziej ekonomiczny, ale nadal doskonały, np. Mont Bassilliac – oba wina są w Carrefour)
  4. Zdejmij z ognia i dodawaj po kawałeczku zimne masło, delikatnie mieszając. Kiedy już całe się rozpuści, przelej całość do kompotiery, a kiedy ostygnie, wstaw do lodówki.
  5. Podawaj dobrze schłodzone w małych miseczkach z łyżeczką do wyjadania owoców. Francuzi twierdzą, że deser świetnie smakuje przegryzany ich słynnymi ciasteczkami, magdalenkami, i nie ma powodu im nie wierzyć. Przepis na magdalenki tutaj.
Zobacz również:
Trening, który od dekad podbija serca gwiazd kina i estrady, teraz jest dostępny jak nigdy dotąd. Zamień krzesło w drążek i wypróbuj barre we własnym salonie.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA