[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Food-prep: jak szykować jedzenie na wynos [wskazówki i pomysły]

Sprawa jest prosta: w niedzielę szykujesz, jesz przez cały tydzień. Podstawą jest odpowiednia organizacja. I tu wkraczamy my. Oto poradnik, który pomoże Ci ujarzmić składniki i wyczarować z nich dania na wynos najwyższej jakości. Do pudełek, gotowa, start!

food-prep fot. Shutterstock.com

Instagramowa moda na #foodprep, czyli przygotowywanie pudełek z posiłkami na wynos, przerodziła się już w pewną formę sztuki. Misternie ułożone, idealnie skomponowane posiłki. Makro każdej porcji wyliczone z zegarmistrzowską precyzją. 5 zdrowych dań bez grama grzechu na cały dzień. A to wszystko okupione godzinami przygotowań każdego wieczoru. Komu chciałoby się stać tyle przy garach? Nam nie! Dlatego poświęcamy część niedzieli i szykujemy posiłki na cały tydzień. Oto kompendium kulinarnej wiedzy, które sprawią, że #foodprep stanie się przyjemnością.

Jak przygotować produkty na cały tydzień?

To proste: przygotuj wcześniej i oszczędź czas później. Z tymi wskazówkami food-prep będzie kaszką z mleczkiem. Warzywa, mięso, owoce i zioła – wszystko gotowe do użycia. No dalej, na co czekasz?

KUSKUS Z KALAFIORA

Zamiast sięgać po szybkie węgle, jak np. makaron, przygotuj alternatywę. Zblenduj różyczki kalafiora do momentu, aż będzie miał konsystencję kaszy kuskus. Możesz podgrzać go w mikrofali. Przechowuj 2 dni.

ZAMARYNOWANE MIĘSO

Przygotuj sobie mięsną ucztę. Zamarynuj mięso w sosie z soku z cytryny, oliwy, suszonego rozmarynu, oregano i kolendry. Kurczaka przechowuj do 2 dni, wołowinę, wieprzowinę i jagnięcinę maksymalnie 5.

PIECZONE WARZYWA

Papryka, pomidor, cukinia i czerwona cebula sprawdzą się jako baza sałatki, dodatek do obiadu lub sos (zblenduj z odrobiną bulionu). Przechowuj 2 dni.

GOTOWANY GROSZEK

Ugotuj opakowanie tych mrożonych kulek napakowanych błonnikiem, by były gotowe do zblendowania na purée z odrobiną chili. Przechowuj przez 5 dni.

POKROJONY ANANAS

Zblenduj z bananem i truskawkami na smoothie lub dodaj do jogurtu z granolą. Przechowuj 3 dni.

HUMMUS

Zblenduj 400 g ciecierzycy, 4 łyżeczki tahini, 2 ząbki czosnku, 6 łyżek oliwy, 3½ łyżki soku z cytryny i voilà! Używaj jako alternatywy dla masła w kanapkach, dodaj trochę wody i polej nim sałatkę lub wmieszaj w zupę-krem. Zachowa świeżość przez 5 dni.

POSIEKANE ZIOŁA

Umieść je w hermetycznym pudełku, przykryj ręcznikiem papierowym i przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.

SŁUPKI SELERA

Zamocz je w hummusie i zjedz jako niskokaloryczną przekąskę. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

JAJKA NA TWARDO

Zjedz jako przekąskę lub dorzuć do jogurtu naturalnego z rzodkiewką i szczypiorkiem, by stworzyć proteinowe śniadanie. Przechowuj do tygodnia.

PORWANY JARMUŻ

Dodaj go do zielonych soków, dań na ciepło lub zrób na jego bazie sałatkę. Świeżość zachowa przez 5 dni.

UGOTOWANE ZIEMNIAKI

Serwuj z mięsem lub przygotuj z nich hiszpańską tortillę de patatas. Sprawdzą się także w formie hash browns, podane z jajkiem w koszulce. Przechowuj w lodówce do 2 dni.

PESTO

Dodaj je do jajecznicy lub wymieszaj z jogurtem, by stworzyć dip. Zblenduj ½ ząbka czosnku, 3 garści bazylii, 1 garść orzeszków pinii, 1 garść parmezanu i nieco oliwy, by połączyć wszystkie składniki. Przechowuj do 2 tygodni.

Q&A - pytania do eksperta

Masz pytanie? Nasz ekspert rozwiewa wszelkie wątpliwości. Oto małe kompendium wiedzy dla początkujących.

  • Pytanie: Jak długo mogę przechowywać ugotowane mięso?
  • Odpowiedź: W Polsce odnotowano w roku 2017 około 70 000 przypadków zatruć pokarmowych. Powodem największego odsetka zachorowań jest drób. Nasz ekspert Marek Szołtysik, dietetyk i doktor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, rekomenduje przechowywanie mięsa w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni. Po tym czasie patogeny, jak np. listeria, mogą namnożyć się do ilości, które powodować będą wymioty i biegunkę.

 

  • Pytanie: Czy mogę podgrzewać resztki w kuchence mikrofalowej?
  • Odpowiedź: „Mikrofalówka, zaraz po gotowaniu na parze i metodzie stir frying, jest jednym z lepszych sposobów na podgrzewanie posiłków. Góruje nad gotowaniem, podczas którego tracimy wiele wartości odżywczych” – twierdzi Marek Szołtysik. Pod warunkiem że nie jest to danie bogate w witaminę C lub kwas foliowy, których poziom spada w zależności od czasu, metody i temperatury gotowania.

 

  • Pytanie: Jaka jest najlepsza strategia na food-prep?
  • Odpowiedź: Zacznij w niedzielę po południu – przygotuj posiłki na pierwsze 3 dni tygodnia. W środę poświęć czas na uzupełnienie pudełek, które wystarczą aż do weekendu. Możesz także przygotować jedzenie na cały tydzień, poporcjować je i zamrozić. Rozpisz sobie plan, co zamierzasz jeść w danym tygodniu, i konsekwentnie trzymaj się tego. By nie przesadzić z wielkością porcji, zaprzyjaźnij się z wagą kuchenną.

 

  • Pytanie: Czy do smoothie można wrzucić przejrzałe owoce?
  • Odpowiedź: „Unikaj jedzenia owoców, na których zaczęła pojawiać się pleśń – radzi Marek Szołtysik. – Możesz ewentualnie odciąć spleśniałe fragmenty i użyć reszty. Warto jednak pamiętać, że niektóre przejrzałe owoce mogą być po prostu niesmaczne”. Niektóre z nich, jak borówki, po dojrzeniu zawierają więcej polifenoli – związków, które pomagają zapobiegać nowotworom i chorobom sercowo-naczyniowym.

 

  • Pytanie: Których warzyw lepiej nie mrozić?
  • Odpowiedź: Niektóre warzywa, jak te z rodziny dyniowatych (cukinia, dynia, ogórek), nie powinny być mrożone z powodu wysokiej zawartości wody. Możesz za to mrozić dania, które z nich powstały. Przed włożeniem do zamrażarki zrób z nich zupę krem. By zachować ich kolor, smak i wartości odżywcze, zblanszuj je. Blanszowanie zabije enzymy, które sprawiają, że warzywa gniją, i dzięki temu będą mogły dłużej poleżeć w lodówce.

 

  • Pytanie: Jak przechowywać warzywa, aby nie pleśniały?
  • Odpowiedź: W każdy weekend, gdy rozpakowujesz zakupy na cały tydzień, sortuj produkty w lodówce według daty ich przydatności do spożycia. Starsze produkty układaj z przodu, by mieć pewność, że sięgniesz po nie w pierwszej kolejności. W ten sposób nic nie przeoczysz. Zwróć również uwagę, by miękkie produkty nie zostały zgniecione przez cięższe – dzięki temu dłużej zachowają świeżość.

 

Kuchenni pomocnicy

NUTRIBULLET RX 1700W

Sieka, mieli, wyciska soki, blenduje, a dodatkowo podgrzewa, dzięki czemu przygotujesz w nim zupę krem w zaledwie 7 minut. Szybszy niż Ty na wyprzedażach. 999,99 zł, nutribullet.pl

JOSEPH JOSEPH DIAL, POJEMNIKI Z DATOWNIKAMI

Te pojemniki wyposażono w ręcznie ustawiane datowniki, dzięki którym raz na zawsze pożegnasz się z marnowaniem jedzenia. Zestaw 5 pudełek 249 zł, czerwonamaszyna.pl

PENELLI, OBIERACZKA DO CZOSNKU

Wrzuć czosnek, zroluj silikonową tubę na płaskiej powierzchni, wyjmij obrane ząbki i gotowe. Tak, to tak proste i szybkie. 56 zł, qdecor.pl

STASHER, TOREBKI DO PRZECHOWYWANIA ŻYWNOŚCI

Możesz w nich przechowywać, marynować, mrozić, podgrzewać w mikrofali, gotować na parze i sous vide. Czy jest coś, czego nie potrafi ą? Odpowiadamy: nie. Ok. 67 zł, piccantino.pl

ROYAL CATERING, PAKOWARKA PRÓŻNIOWA

Tlen i wilgoć trzymaj z dala od jedzenia. Użyj próżniowej zgrzewarki, dzięki której zachowa ono świeżość nawet 5 razy dłużej. Nada się też do gotowania sous vide. 229 zł, emaks.pl

Teorię masz już w małym palcu? W takim razie czas na praktykę. Wypróbuj nasze przepisy na śniadania, lunchowe sałatki oraz obiady na wynos.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij