Fit pierniczki - przepis na święta bez wyrzeczeń

Fit pierniki to prawdziwy hit. Są chrupiące, korzenne i o wiele mniej kaloryczne od klasycznej wersji. 

fit pierniki fot. Shutterstock.com

Fit pierniczki, czyli święta bez wyrzeczeń

Pieczenie pierniczków to zwyczaj, bez którego Święta Bożego Narodzenia nie mogą się obejść. Uwielbiamy takie rytuały i uważamy, że należy je pielęgnować. Nie ma lepszego sposobu na wprowadzenie do domu świątecznej atmosfery, niż wycinanie piernikowych ludzików i gwiazdek, gdy w głośnikach grają przeboje Mariah Carey lub Wham!. I mimo, że na co dzień nie jadamy wielu słodyczy, uważamy, że od święta każdy może pozwolić sobie na mały grzeszek. Jeśli jednak wolisz ćwiczyć swoją silną wolę nawet w okresie świątecznym, możesz przygotować pierniczki w wersji fit. Bez kostki masła, masy cukru i pszennej mąki. Nasza odchudzona wersja korzennych ciasteczek jest równie chrupiąca i pachnąca, co tradycyjny wypiek, a kalorii dostarcza zdecydowanie mniej. 

REKLAMA

Pierniczki możesz przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku - dzięki temu przyjemnie zmiękną - albo upiec je tuż przed Wigilią, aby były idealnie chrupiące. Fit pierniki możesz wykorzystać też jako ozdoby na świąteczne drzewko lub pięknie ozdobić, zawinąć w papier lub folię i podarować najbliższym jako prezent.

ZOBACZ: Przepisy na święta - zadziw swoich gości

Fit pierniki - czym zastąpić wykluczane produkty?

W zależności od tego, czy eliminujesz nabiał, cukier, czy produkty pochodzenia zwierzęcego, możesz dowolnie modyfikować nasz przepis. 

Masło

Zamiast masła użyj dowolnego oleju roślinnego, masełka wegańskiego (np. takiego na bazie masła shea).

Mleko

Mleko krowie zastąp napojem roślinnym. Nie ma znaczenia, czy wybierzesz mleko kokosowe, owsiane, ryżowe, z nerkowców, czy sojowe - każde z nich sprawdzi się równie dobrze.

Cukier i miód

Na rzecz miodu możesz użyć większej ilości erytrytolu. Świetnie sprawdzi się również ksylitol, syrop daktylowy lub z agawy, a także cukier kokosowy. Pamiętaj o tym, że 3 ostatnie są dość kaloryczne.

Jajko

W wegańskich pierniczkach jajko z powodzeniem zastąpisz glutkiem lnianym. Wystarczy, że 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego wymieszasz z 3 łyżkami gorącej wody (składniki w takich proporcjach zastąpią 1 jajko). Możesz spróbować również zastąpić jajo rozgniecionym na gładkie puree bananem lub musem jabłkowym.

SPRAWDŹ: Jak uniknąć wzdęć - 8 sposobów na świąteczne obżarstwo

Przepis na fit pierniczki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 70 g erytrytolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 3 łyżki roztopionego masła lub dowolnego oleju roślinnego
  • 50 ml mleka lub dowolnego napoju roślinnego

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj je do połączenia.
  2. W drugiej, mniejszej misce połącz wszystkie składniki mokre.
  3. Mokrą masę wlej do składników suchych, połącz i zagnieć. Wyrabiaj ciasto aż będzie miało jednolitą konsystencję.
  4. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
  5. Następnie rozwałkuj je na grubość ok. 2 mm i wycinaj z niego pierniczki. 
  6. Gotowe ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ilość fit pierniczków, które otrzymasz z podanych proporcji składników jest zależna od wielkości foremek, z których korzystasz. Każdą partię piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarnika przez 10-15 minut (aż ciastka lekko się zarumienią).
  7. Upieczone pierniczki pozostaw do ostygnięcia, a następnie schowaj je do słoika lub ozdób kolorowym lukrem i posypkami.

ZOBACZ TEŻ: Rozmowy przy świątecznym stole - jak uniknąć niewygodnych tematów?

Zobacz również:
Nie brakuje Ci żadnych supermocy, tylko treningu mocy. Zobacz, jak ćwiczyć, żeby mieć power.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA