Świat bez kakao byłby smutny, gdyby nie on. Możesz go kupić pod postacią proszku, syropu, a nawet w dużych, suchych strąkach. Na pierwszy rzut oka wygląda jak podejrzane, jaśniejsze kakao, ale wystarczy go spróbować, by poczuć różnicę.
Karob, bo o nim mowa, jest od kakao słodszy i jeszcze zdrowszy. Nie znajdziesz w nim kofeiny, nie jest tak silnym alergenem, a do tego zawiera mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy oraz trzy razy mniej tłuszczu. W smaku przypomina połączenie kakao i karmelu, więc świetnie nadaje się do dosładzania ciast i deserów. Swoją przygodę z karobem zacznij od budyniu na bazie kaszy jaglanej.
Przepis na jaglany budyń czekoladowy z karobem
1 PORCJA: 190 kcal, 3 g tłuszczów, 39 g węglowodanów, 8 g białka, 6,5 g błonnika
Składniki:
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 5 daktyli
- 2 łyżki masła z migdałów lub z nerkowców
- 2 łyżki karobu w proszku
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie
1. W czajniku zagotuj wodę. Kaszę jaglaną wsyp na sitko i dwukrotnie przelej wrzątkiem.
2. Tak wypłukaną kaszę przełóż do małego garnka, dodaj mleko, daktyle, masło orzechowe oraz sól i gotuj na minimalnym ogniu pod przykryciem przez 15-18 minut.
3. Po tym czasie dodaj karob i zblenduj blenderem na gładki budyń. Dodaj ulubione owoce. Jedz na gorąco lub na zimno, świetnie smakuje również następnego dnia.
Przepis przygotowała Marta Dymek (autorka najpopularniejszego wegańskiego bloga kulinarnego – jadłonomia.com). Zmienia buraki w ciasto czekoladowe, z natki kręci pesto, a z liści kalafiora robi chipsy.
Twoje zakupy
- Karob jasny Pozbawione nasion i zmielone strąki drzewa karobowego - baza wypieków i polew.
- Melasa z chleba świętojańskiego Syrop, który możesz stosować do słodzenia różnych produktów.
- Strąki chleba świętojańskiego Trzecia z dostępnych na rynku form karobu – strąki możesz jeść prosto z opakowania.
Budyń udekoruj owocami i odrobiną melasy z karobu.
PRZEPISY MARTY DYMEK NA WOMENSHEALTH.pl
Lubisz kuchnię wegetariańską? Sprawdź inne przepisy, które przygotowała dla nas Marta Dymek z Jadłonomii:
Komentarze