[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ
17



OCEŃ
4.8

Fit deser: budyń z kaszy jaglanej [przepis Marty Dymek z bloga Jadłonomia]

Autorka popularnego kulinarnego bloga Jadłonomia Marta Dymek przygotowała dla Ciebie przepis na zdrowy deser. Budyń z kaszy jaglanej to zdrowszy zamiennik zwykłego budyniu. czekoladowy smak zapewnia karob. Jeśli jeszcze nie wiesz, z czym to się je, zapraszamy do lektury!

karob, Jadłonomia, Marta Dymek

Świat bez kakao byłby smutny, gdyby nie on. Możesz go kupić pod postacią proszku, syropu, a nawet w dużych, suchych strąkach. Na pierwszy rzut oka wygląda jak podejrzane, jaśniejsze kakao, ale wystarczy go spróbować, by poczuć różnicę.

Karob, bo o nim mowa, jest od kakao słodszy i jeszcze zdrowszy. Nie znajdziesz w nim kofeiny, nie jest tak silnym alergenem, a do tego zawiera mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy oraz trzy razy mniej tłuszczu. W smaku przypomina połączenie kakao i karmelu, więc świetnie nadaje się do dosładzania ciast i deserów. Swoją przygodę z karobem zacznij od budyniu na bazie kaszy jaglanej.

REKLAMA

Przepis na jaglany budyń czekoladowy z karobem

1 PORCJA: 190 kcal, 3 g tłuszczów, 39 g węglowodanów, 8 g białka, 6,5 g błonnika

Składniki:

  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 5 daktyli
  • 2 łyżki masła z migdałów lub z nerkowców
  • 2 łyżki karobu w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

1. W czajniku zagotuj wodę. Kaszę jaglaną wsyp na sitko i dwukrotnie przelej wrzątkiem.

2. Tak wypłukaną kaszę przełóż do małego garnka, dodaj mleko, daktyle, masło orzechowe oraz sól i gotuj na minimalnym ogniu pod przykryciem przez 15-18 minut.

3. Po tym czasie dodaj karob i zblenduj blenderem na gładki budyń. Dodaj ulubione owoce. Jedz na gorąco lub na zimno, świetnie smakuje również następnego dnia.

Przepis przygotowała Marta Dymek (autorka najpopularniejszego wegańskiego bloga kulinarnego – jadłonomia.com). Zmienia buraki w ciasto czekoladowe, z natki kręci pesto, a z liści kalafiora robi chipsy.

Twoje zakupy

  • Karob jasny Pozbawione nasion i zmielone strąki drzewa karobowego - baza wypieków i polew. bioplanet.pl
  • Melasa z chleba świętojańskiego Syrop, który możesz stosować do słodzenia różnych produktów. bakra.com.pl
  • Strąki chleba świętojańskiego Trzecia z dostępnych na rynku form karobu – strąki możesz jeść prosto z opakowania. bakra.com.pl

Budyń udekoruj owocami i odrobiną melasy z karobu.

WH 06/2016

 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij