[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Fast food może skracać życie

Wysokokaloryczna dieta, bogata w cukier i tłuszcz, a uboga w błonnik, wywołuje w organizmie stany zapalane i zwiększa ryzyko chorób cywilizacyjnych. To jak, duże frytki raz? Trzymamy kciuki za odpowiedź: "Tym razem nie, dziękuję".

fot. shutterstock.com

Pamiętasz film "Supersize me", którego bohater przez 30 dni wszystkie posiłki jadł w restauracjach McDonald's? My tak, mocno zapadł nam w pamięć. Podobnie jak wyniki tego eksperymentu - ponad 11 kg więcej na wadze oraz znaczny skok poziomu cholesterolu. Teraz niemieccy naukowcy z uniwersytetu w Bonn postanowili zafundować podobną dietę myszom. Odpowiadała ona często spotykanemu w zachodnim świecie sposobowi odżywiania się - przeładowanemu kaloriami, cukrem i tłuszczem, a jednocześnie ubogiemu w błonnik.

Myszy i ludzie

Po 30 dniach takiego karmienia okazało się, że w organizmach gryzoni bardzo nasiliły się procesy zapalne, podobne do tych, które mogą być wywołane przez zakażenie niebezpiecznymi bakteriami. To nie wszystko. Na kolejny miesiąc myszy wróciły do swojej zwyczajnej diety. Po tym okresie ostry stan zapalny wygasł, ale wiele z genów odpowiedzialnych za uruchomienie opisanych procesów wciąż pozostało aktywnych. Na tej podstawie naukowcy wysnuli wniosek, że typowa zachodnia dieta zmienia sposób kodowania informacji genetycznej.

Stan alarmowy

Dlaczego to takie niebezpieczne? Ponieważ później system immunologiczny pozostaje w stanie podwyższonej gotowości, by być w stanie odeprzeć ewentualne zagrożenie i reaguje z nieadekwatną mocą na bodźce, których pełno w naszym współczesnym otoczeniu, na przykład czynniki alergizujące. Efektem jest przeciągający się stan zapalny, który zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 czy miażdżycę.

fot. shutterstock.com

Wiemy oczywiście, że wyników badań na gryzoniach nie można przekładać bezpośrednio na ludzi, ale i tak wydają się nam one bardzo niepokojące. Uczeni uważają, że po raz pierwszy w historii ludzkości rodzące się obecnie pokolenia mogą żyć średnio krócej niż ich rodzice. I to niewłaściwa dieta, obok braku ruchu, może być jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy. W WH generalnie nie lubimy robić ludziom na złość, ale tym razem uparłyśmy się, że zepsujemy im tę statystykę i będziemy namawiać, żeby jeść mądrze.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij