Egzotyczne owoce – smaki lata, których warto sprobować

Do sezonowych owoców, którymi zajadasz się każdego roku, dodaj porcję zupełnie nowych, egzotycznych smaków. Sprawdź, jak smakują i z czym najlepiej wcinać te owoce egzotyczne.

egzotyczne owoce fot. Shutterstock.com

Z całym szacunkiem dla naszych rodzimych truskawek i czereśni, ale to właśnie owoce rodem z egzotycznych zakątków świata najbardziej kojarzą się z letnimi koktajlami i drinkami. Fikuśne kształty i soczyste kolory sprawiają, że ślinka cieknie na sam widok. Chcesz wiedzieć, jak smakują i do czego najlepiej ich użyć? Oto nasz przewodnik po owocach egzotycznych.

ZOBACZ: Owoce liofilizowane, suszone czy mrożone? Które najlepsze?

Spis treści

Egzotyczne owoce – Mango miodowe

Jest tak samo gładkie i aromatyczne, jak standardowe mango, ale zdecydowanie bardziej słodkie. Dzięki temu stanowi perfekcyjny dodatek do różnego rodzaju koktajli i smoothie. Kupisz je w sklepach internetowych z egzotycznymi produktami.

Egzotyczne owoce – Karambola

Ten uroczy, gwiaździsty owoc w smaku przypomina nieco śliwkę. Świetnie smakuje zblendowana z wodą kokosową i kapką soku z limonki. Przed dodaniem do koktajlu możesz ją zamrozić.

Egzotyczne owoce – Papaja

Miąższ o intensywnie pomarańczowym odcieniu to bogate źródło likopenu – antyoksydantu, który pomaga chronić skórę przez szkodliwym działaniem słońca. Idealny dodatek do letnich koktajli.

Egzotyczne owoce – Smoczy owoc/Pitaja

Jego miąższ występuje w dwóch wersjach: białej i różowej. W smaku jest delikatny, podobny do melona. Bonus: jest bogaty w magnez, który wspomaga pracę mięśni i pomaga zmniejszać stany zapalne w organizmie.

SPRAWDŹ: Orzechy drzewne - rodzaje, właściwości, przepisy 

Egzotyczne owoce – Rambutan

Jego egzotyczna nazwa idealnie współgra z nietypowym wyglądem. Włochata skórka skrywa słodki, jędrny i soczysty miąższ z niewielką pestką.

Egzotyczne owoce – Marakuja

Złote, galaretowate wnętrze pełne malutkich, czarnych pestek może nie wygląda zachęcająco, ale zapewnia prawdziwą eksplozję smaków. Kwaśno-słodki miąższ o intensywnym i bardzo charakterystycznym aromacie to idealny dodatek do drinków, koktajli i jogurtów.

Egzotyczne owoce – Gruszka azjatycka

Gdyby gruszka i jabłko miały dzieci, smakowałyby dokładnie tak jak gruszka azjatycka. To świetny dodatek do owsianek lub przekąska do zjedzenia solo.

Egzotyczne owoce – Jak przygotować z nich idealny koktajl

Egzotyczne owoce to najlepszy przyjaciel każdej fanki smoothies. Jednak by stworzyć idealny koktajl, musisz trzymać się kilku zasad.

1. Używaj dojrzałych owoców

Twarde i mało intensywne w smaku owoce to wrogowie smacznego smoothie. Przed użyciem sprawdź, czy papaja, smoczy owoc lub mango jest już miękkie. Dojrzałą marakuję poznasz z kolei po pomarszczonej skórce. Karambola jest gotowa do zjedzenia, gdy z zielonej zmieni się w żółtą (powinna być lekko twardawa).

2. Schłodź przed podaniem

Smoothie, jak każdy inny napój orzeźwiający, najlepiej smakuje schłodzony. Jest to też świetny sposób na schłodzenie organizmu w upalny dzień. Jeśli nie masz czasu na chłodzenie gotowego produktu w lodówce, użyj mrożonych owoców.

3. Zainwestuj w mocny blender

Sekretem udanego smoothie jest gładka konsystencja bez pływających w nim niedoblendowanych kawałków. By uzyskać taki efekt, potrzebujesz blendera o wysokiej mocy. Pamiętaj też, że ostrza w tego typu sprzętach – podobnie jak noże – tępią się. Możesz je wymieniać lub zaostrzyć.

ZOBACZ TEŻ: Ostropest plamisty – właściwości, jak stosować

REKLAMA