Edamame – spis treści
- Edamame – co to jest
- Edamame – wartości odżywcze
- Edamame – jak smakuje
- Edamame – gdzie kupić
- Edamame – jak jeść
- Edamame – przepisy
Edamame – co to jest
Edamame to nic innego jak niedojrzałe ziarna soi. Rosną w zielonych, włochatych strączkach, przypominających nieco mniejszą wersję naszego rodzimego bobu. Same nasiona są większe od tych, które znaleźć możemy w fasolce szparagowej. Edamame wykorzystuje się w kuchniach wschodnioazjatyckich. Najczęściej podawane w formie przystawki, jednak śmiało można używać ich również w różnego rodzaju daniach – od sałatek po sosy. Przekąska popularna jest zwłaszcza w Japonii, Chinach oraz Korei.
Edamame – wartości odżywcze
Edamame jest popularnym uzupełnieniem diety roślinnej. Zawiera bowiem sporą ilość białka oraz kwasów omega-3. Oprócz tego dostarcza również wiele witamin oraz minerałów. Są to między innymi znaczące ilości wspierającego pracę serca magnezu, wspomagającej regenerację tiaminy (witaminy B1) czy też dbający o utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej fosfor. W 100 g fasolka edamame dostarcza:
Kcal | 121 | Cynk | 1,37 mg |
Węglowodany | 8,9 g | Witamina A | 15 μg |
Tłuszcz | 5,2 g | Witamina B1 | 0,2 mg |
Białko | 11,9 g | Witamina B2 | 0,155 mg |
Wapń | 63 mg | Witamina B3 | 0,915 mg |
Żelazo | 2,27 mg | Witamina B5 | 0,395 mg |
Mangan | 1,024 mg | Witamina B6 | 0,1 mg |
Magnez | 64 mg | Witamina B9 | 311 μg |
Fosfor | 169 mg | Witamina C | 6,1 mg |
Potas | 436 mg | Witamina E | 0,68 mg |
Selen | 0,8 μg | Witamina K | 26,8 μg |
Edamame – jak smakuje
Edamame w smaku i konsystencji jest podobna do nasion fasolki ukrytych w strączkach młodej zielonej fasolki szparagowej. Nasiona edamame są jednak nieco większe, a ich smak jest delikatny i lekko słodkawy. Młodą soję jada się po obraniu ze strączków, które są twardawe i nieco łykowate.
Edamame – gdzie kupić
Fasolka edamame niestety nie jest powszechnie dostępna w polskich sklepach. Na próżno szukać jej na sklepowych półkach, czy targowych straganach. Najłatwiej dorwać ją w sklepach z produktami azjatyckimi w sekcji mrożonek. Takie edamame z reguły jest już wstępnie obgotowane, co znaczy, że przed zjedzeniem nie trzeba go gotować, a wystarczy podgrzać. Dostępne są również gotowe, obrane ziarna. W sprzedaży internetowej edamame możesz kupić w Kuchniach Świata lub w Delikatesach Azjatyckich.
Edamame – jak jeść
Fasolę edamame najczęściej podaje się w najprostszej formie jako przekąskę. Wystarczy gotować ją przez kilka w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i posypać płatkami soli. W wersji bardziej wypasionej, możesz doprawić ją dowolnymi przyprawami, np. płatkami chili lub czosnkiem.
Edamame stanowi też świetny dodatek do różnego rodzaju dań – zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz użyć go w świeżej sałatce, rozgrzewającej zupie oraz roślinnym lub mięsnym sosie, np. w tajskim curry. Przygotujesz z niego także pyszne pasty do kanapek. Pamiętaj jednak, by przed dodaniem do któregokolwiek z wymienionych dań obrać fasolkę edamame ze strączków.
Nasiona młodej soi możesz śmiało stosować jako roślinne źródło białka.