Edamame – właściwości, jak jeść, przepisy

Fasolka edamame to wschodnioazjatycki przysmak, który powoli rozgaszcza się w kuchni europejskiej. Poznaj ją lepiej i włącz do swojego menu.

edamame fot. shutterstock.com

Edamame – spis treści

  1. Edamame – co to jest
  2. Edamame – wartości odżywcze
  3. Edamame – jak smakuje
  4. Edamame – gdzie kupić
  5. Edamame – jak jeść
  6. Edamame – przepisy

Edamame – co to jest

Edamame to nic innego jak niedojrzałe ziarna soi. Rosną w zielonych, włochatych strączkach, przypominających nieco mniejszą wersję naszego rodzimego bobu. Same nasiona są większe od tych, które znaleźć możemy w fasolce szparagowej. Edamame wykorzystuje się w kuchniach wschodnioazjatyckich. Najczęściej podawane w formie przystawki, jednak śmiało można używać ich również w różnego rodzaju daniach – od sałatek po sosy. Przekąska popularna jest zwłaszcza w Japonii, Chinach oraz Korei.

Edamame – wartości odżywcze

Edamame jest popularnym uzupełnieniem diety roślinnej. Zawiera bowiem sporą ilość białka oraz kwasów omega-3. Oprócz tego dostarcza również wiele witamin oraz minerałów. Są to między innymi znaczące ilości wspierającego pracę serca magnezu, wspomagającej regenerację tiaminy (witaminy B1) czy też dbający o utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej fosfor. W 100 g fasolka edamame dostarcza:

Kcal 121 Cynk 1,37 mg
Węglowodany 8,9 g Witamina A 15 μg
Tłuszcz 5,2 g Witamina B1 0,2 mg
Białko 11,9 g Witamina B2 0,155 mg
Wapń 63 mg Witamina B3 0,915 mg
Żelazo 2,27 mg Witamina B5 0,395 mg
Mangan 1,024 mg Witamina B6 0,1 mg
Magnez 64 mg Witamina B9 311 μg
Fosfor 169 mg Witamina C 6,1 mg
Potas 436 mg Witamina E 0,68 mg
Selen 0,8 μg Witamina K 26,8 μg

 

Edamame – jak smakuje

Edamame w smaku i konsystencji jest podobna do nasion fasolki ukrytych w strączkach młodej zielonej fasolki szparagowej. Nasiona edamame są jednak nieco większe, a ich smak jest delikatny i lekko słodkawy. Młodą soję jada się po obraniu ze strączków, które są twardawe i nieco łykowate.

Edamame – gdzie kupić

Fasolka edamame niestety nie jest powszechnie dostępna w polskich sklepach. Na próżno szukać jej na sklepowych półkach, czy targowych straganach. Najłatwiej dorwać ją w sklepach z produktami azjatyckimi w sekcji mrożonek. Takie edamame z reguły jest już wstępnie obgotowane, co znaczy, że przed zjedzeniem nie trzeba go gotować, a wystarczy podgrzać. Dostępne są również gotowe, obrane ziarna. W sprzedaży internetowej edamame możesz kupić w Kuchniach Świata lub w Delikatesach Azjatyckich.

Edamame – jak jeść

Fasolę edamame najczęściej podaje się w najprostszej formie jako przekąskę. Wystarczy gotować ją przez kilka w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i posypać płatkami soli. W wersji bardziej wypasionej, możesz doprawić ją dowolnymi przyprawami, np. płatkami chili lub czosnkiem. 

Edamame stanowi też świetny dodatek do różnego rodzaju dań – zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz użyć go w świeżej sałatce, rozgrzewającej zupie oraz roślinnym lub mięsnym sosie, np. w tajskim curry. Przygotujesz z niego także pyszne pasty do kanapek. Pamiętaj jednak, by przed dodaniem do któregokolwiek z wymienionych dań obrać fasolkę edamame ze strączków.

Nasiona młodej soi możesz śmiało stosować jako roślinne źródło białka. 

 

REKLAMA