Dynia hokkaido – przygotowanie
Dynia hokkaido jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Potrzebujesz na to dosłownie chwili.
- Dokładnie umyj dynię. Hokkaido ma jadalną skórkę, wiec nie musisz jej obierać.
- Po oczyszczeniu przekrój dynię na pół i przy pomocy łyżki wydrąż pestki, miąższ oraz włókna.
- Weź ostry nóż i odetnij „ogonek”.
Voilà! Twoja hokkaido jest już gotowa do dalszej obróbki.
Zwykła dynia a dynia hokkaido
Dynia Hokkaido (oryg. Uchiki Kuri) przyszła do nas z Dalekiego Wschodu, a konkretnie z japońskiej wyspy Hokkaido. Od zwykłej dyni różni ją kształt (dynia hokkaido ma kształt cebuli), rozmiar (jest mniejsza, niż klasyczna dynia) oraz smak. To właśnie dzięki temu ostatniemu dynia hokkaido ma tylu fanów. Słodki, lekko orzechowy posmak oraz zwarty miąższ sprawiają, że hokkaido - w przeciwieństwie do klasycznej dyni - świetnie sprawdza się w kuchni.
ZOBACZ TEŻ: Makijaż na Halloween w 15 minut [rana postrzałowa]
Dynia hokkaido – właściwości zdrowotne
Dynia hokkaido to prawdziwa bomba witaminowo-minerałowa. Znajdziesz w niej pokaźne ilości witaminy A, B i C oraz magnezu, potasu, wapnia, fosforu i beta-karotenu. Brzmi nieźle, co? To teraz weź oddech, bo wchodzimy na wyższy level. Dynia hokkaido pomaga leczyć choroby trzustki, śledziony, żołądka, a także łagodzi zaburzenia czynności nerek i serca. Stabilizuje poziom cukru we krwi (ma niski IG) i zapobiega spadkom energii. Gdyby było Ci mało, to dodamy, że dynia hokkaido ma działanie detoksykacyjne i zapobiega powstawaniu nowotworów. Chyba wystarczy, prawda?
Komentarze
~Elka, 2020-11-02 19:14:01
~Jodelka886, 2019-11-18 08:19:07
~Spyro371, 2019-11-14 10:25:21
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?