[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
4.0

Dynia hokkaido – jak przygotować? Czym różni się od zwykłej dyni?

Ktoś mądry powiedział kiedyś, że „dynia dyni nierówna". Ma to sens, szczególnie, kiedy weźmiemy pod lupę dynię zwyczajną i dynię hokkaido. Poniżej dowiesz się, dlaczego warto uwzględnić w menu tę drugą.

Dynia hokkaido – przygotowanie

Hokkaido jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Potrzebujesz na to dosłownie chwili.

  1. Dokładnie umyj dynię. Hokkaido ma jadalną skórkę, wiec nie musisz jej obierać. 
  2. Po oczyszczeniu przekrój dynię na pół i przy pomocy łyżki wydrąż pestki, miąższ oraz włókna.
  3. Weź ostry nóż i odetnij „ogonek”.

Voilà! Twoja hokkaido jest już gotowa do dalszej obróbki.

Zwykła dynia a dynia hokkaido

Dynia Hokkaido (oryg. Uchiki Kuri) przyszła do nas z Dalekiego Wschodu, a konkretnie z japońskiej wyspy Hokkaido. Od zwykłej dyni różni ją kształt (dynia hokkaido ma kształt cebuli), rozmiar (jest mniejsza, niż klasyczna dynia) oraz smak. To właśnie dzięki temu ostatniemu dynia hokkaido ma tylu fanów. Słodki, lekko orzechowy posmak oraz zwarty miąższ sprawiają, że  hokkaido - w przeciwieństwie do klasycznej dyni - świetnie sprawdza się w kuchni.

ZOBACZ TEŻ: Makijaż na Halloween w 15 minut [rana postrzałowa]

Dynia hokkaido – właściwości zdrowotne

Dynia hokkaido to prawdziwa bomba witaminowo-minerałowa. Znajdziesz w niej pokaźne ilości witaminy A, B i C oraz magnezu, potasu, wapnia, fosforu i beta-karotenu. Brzmi nieźle, co? To teraz weź oddech, bo wchodzimy na wyższy level. Dynia hokkaido pomaga leczyć choroby trzustki, śledziony, żołądka, a także łagodzi zaburzenia czynności nerek i serca. Stabilizuje poziom cukru we krwi (ma niski IG) i zapobiega spadkom energii. Gdyby było Ci mało, to dodamy, że dynia hokkaido ma działanie detoksykacyjne i zapobiega powstawaniu nowotworów. Chyba wystarczy, prawda?

REKLAMA

REKLAMA

Wartość odżywcza dyni hokkaido

W 100 gramach dyni hokkaido znajdziesz:

  • 37 kcal
  • 8,8 g węglowodanów
  • 0,23 g tłuszczów
  • 8,8 g białka
  • 1,6 g błonnika

Przepisy na dania z dynią hokkaido

Dynię hokkaido można przygotować na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako chrupiąca przekąska (pokrój ją w paski w kształcie litery „C” i wsadź do rozgrzanego na 180°C piekarnika. Piecz przez 30 minut), ale też jako składnik bardziej treściwych dań. Zupy, sosy, czy farsze – możesz wykorzystać dynię hokkaido na wiele sposobów. Wszystko zależy od Twojego gustu i wyobraźni.

Poniżej znajdziesz dwa przykładowe przepisy na dania z dynią hokkaido. Szukasz czegoś innego? Zajrzyj TUTAJ i TUTAJ.

Placki hokkaido z jajkiem w koszulce i awokado

4 porcje

Lista składników:

  • 250 g dyni hokkaido, obranej, startej
  • 1 cebula
  • 5 jaj
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 50 g pestek dyni
  • 2 awokado, pokrojone w plasterki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj hokkaido na dużych oczkach. Do startej dyni wbij jajko, a następnie dodaj pieprz i sól. Całość wymieszaj. 
  2. Podsmaż cebulę na oliwie. Następnie przełóż ją do miski z dynią, dosyp pestki i dokładnie wymieszaj.
  3. Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni. Masę z hokkaido rozdziel na cztery porcje, a następnie przenieś ją na patelnię, dociśnij delikatnie łopatką i uformuj z niej placki. 
  4. Smaż placki z dyni przez pięć minut, po czym delikatnie obróć je na druga stronę.
  5. Przygotuj cztery jajka w koszulkach.
  6. Gotowe placki podawaj z plasterkami awokado i jajkiem na wierzchu. Na koniec posyp całość uprażonymi pestkami dyni.

REKLAMA

Bezglutenowe burgery z dyni hokkaido

2 porcje

Lista składników:

  • 1/4 dyni hokkaido
  • 1 szklanka białej fasoli (namoczonej)
  • 1/4 szklanki bezglutenowych płatków drożdżowych
  • bezglutenowa bułka tarta
  • 1 cebula
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia
  • gałązka tymianku i rozmarynu

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz fasolę. Następnie zalej ją trzema szklankami wody, dodaj oliwę, czosnek oraz zioła. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zdejmij pianę. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż do momentu, w którym fasola stanie się miękka (zajmie to ok. 45 minut). 
  2. Usuń pestki z hokkaido. Pokrój ją w kostkę i podduś (bez obierania). Następnie zblenduj wszystkie składniki na gładką masę i uformuj z niej burgery. Całość dopraw i obtocz w bezglutenowej bułce tartej. Burgery smaż porcjami na rozgrzanym oleju. Przed podaniem odsącz tłuszcz (polecamy papierowy ręcznik).

ZOBACZ TEŻ: Leczo z dynią i tempehem [zdrowy przepis]

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij