[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Dorada w bulionie: mało kalorii lub dużo białka

Ryba na obiad? Czemu nie! Oto dwa przepisy na doradę w bulionie opracowane przez szefa kuchni z gwiazdką Michelina. Sama zdecyduj, czy wolisz danie dietetyczne czy wersję bogatą w białko.

fot. Charlotte Tolhurst fot. Charlotte Tolhurst

Szef kuchni Alan Murchison z restauracji L'Ortolan ma na swoim koncie trzy gwiazdki Michelina. Specjalnie dla WH gotuje orientalny bulion z doradą na dwa sposoby: dla Czytelniczek, które walczą ze zbędnymi kilogramami i dla tych, które ostro trenują, by zbudować mięśnie.

Dorada w bulionie – przepis w wersji niskokalorycznej

Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 35 min
Porcje: 4
Kcal: 174
W 1 porcji:  26,1 g białko • 6,2 g węglowodany • 5 g tłuszcze (0,2 g nasyconych) • 1,6 g błonnik

 Potrzebujesz:

  • 4 x 500 g dorady (oskrobanej, filetowanej, bez ości),
  • 750 ml bulionu drobiowego,
  • 55 ml sosu sojowego light,
  • 50 ml sosu rybnego,
  • 100 g świeżego imbiru,
  • 10 szt. trawy cytrynowej,
  • garść liści kolendry,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 główki pak choi,
  • 400 g mieszanki grzybów azjatyckich,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 1 limonka,
  • sól morska.

1. W dużym garnku doprowadź bulion do wrzenia i zmniejsz ogień. Dodaj posiekaną trawę, sos sojowy, kawałki imbiru, sos rybny, chili i gotuj jeszcze 10 minut. Przykryj i odstaw garnek na pół godziny, żeby bulion nabrał aromatu.

2. Przelej bulion przez drobne sito, by pozbyć się dodatków.

3. Ponownie doprowadź klarowny już bulion do wrzenia i wrzuć kawałki ryby, pokrojone na pół główki pak choi oraz grzyby. Niech się lekko gotuje przez około 5 minut.

4. Na koniec wyciśnij do garnka sok z limonki, przypraw do smaku i dorzuć drobno posiekaną świeżą kolendrę i szczypiorek.

fot. Charlotte Tolhurst fot. Charlotte Tolhurst

Dlaczego to działa

Badania na Islandii wykazały, że stosujący dietę bogatą w ryby tracili na wadze w ciągu miesiąca nieco powyżej kilograma więcej niż niejedzący ryb. Także imbir ułatwia tracenie kilogramów, a trawa cytrynowa napędza metabolizm. Więcej o rybach przeczytasz w artykule Ryby: ile jeść tygodniowo?, przygotowanym z ekspertami Women’s Health.

Dorada w bulionie w wersji bogatej w białko

Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 45 min
Porcje: 4
Kcal: 370
W 1 porcji: 52 g białko • 18 g węglowodany • 6,4 g tłuszcze (1 g nasyconych) • 6,4 g błonnik

Potrzebujesz:

  • 4 x 500 g dorady (oskrobanej, filetowanej, bez ości),
  • 750 ml bulionu drobiowego,
  • 55 ml sosu sojowego light,
  • 50 ml tajskiego sosu rybnego,
  • 100 g świeżego imbiru,
  • 1 limonka,
  • 10 szt. trawy cytrynowej,
  • garść liści kolendry,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 główki pak choi,
  • 400 g mieszanki grzybów azjatyckich,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 250 g piersi z kurczaka,
  • 100 g krewetek (ugotowanych),
  • 250 g makaronu ryżowego.

Jak przygotować:

1. Pokrój kurczaka w kostki, wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smaż 6-8 minut. Odstaw.

2. W dużym garnku doprowadź bulion do wrzenia i zmniejsz ogień. Dodaj posiekaną trawę, sos sojowy, kawałki imbiru, sos rybny, chili i gotuj jeszcze 10 minut. Przykryj i odstaw garnek na pół godziny, żeby bulion nabrał aromatu. Przelej go później przez sito.

3. Ponownie doprowadź bulion do wrzenia i wrzuć kawałki ryby, kurczaka, krewetki, makaron, pokrojone na pół główki pak choi i grzyby. Niech się jeszcze lekko gotuje przez ok. 5 minut.

4. Dopraw sokiem z limonki oraz posiekaną kolendrą i szczypiorkiem.

fot. Charlotte Tolhurst fot. Charlotte Tolhurst

Dlaczego to działa

Krewetki zadbają o dostawę białka (podobnie jak kurczak) i kwasów omega-3 potrzebnych do budowania mięśni, a makaron ryżowy o dostawę węglowodanów idealnych na potreningowe uzupełnienie energii.

Najlepsi szefowie kuchni przygotowali także przepis dla miłośniczek kuchni francuskiej na mule po marynarsku w dwóch wersjach, dla wielbicielek kuchni orientalnej – przepis na hinduskie curry w dwóch wersjach a dla wszystkich pozostałych – tadżin z kurczaka w dwóch wersjach.

Tekst: Marek Alchimowicz

WH 03/2013

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij