Bułka
Żaden burger nie może być light, skoro typowa, pszenna bułka do burgerów, jak i bułka pełnoziarnista lub pita, mają około 160 kcal. Ale może być mniej lub bardziej sycący. Jeśli wybierzesz bułkę pełnoziarnistą, dostarczysz 7 g błonnika, jeśli pitę – 2 g. Spośród tortilli, wybieraj kukurydziane lub razowe. Możesz też użyć dużych pieczarek. Pamiętaj: im więcej błonnika, tym dłużej czujesz się najedzona.
Mięso
Amerykańska agencja Food Standards podaje, że w burgerach musi być 62% wołowiny. A co z resztą? Gdziekolwiek na świecie kupisz mięso zmielone, nie będziesz miała pewności, co tam dokładnie jest. Kup więc niewielką ilość wołowego mięsa, zmiel przez maszynkę, dopraw, dodaj jajko i uformuj kotleciki. Włóż do piekarnika na 180 stopni i 20 minut. Mięso będzie mniej tłuste, jeśli po upieczeniu odsączysz je ręcznikiem.
Ser
My też kochamy cheddar, ale pamiętaj, że to jeden z najtłustszych serów. W jednym plastrze jest około 80 kcal i 7 g tłuszczu. Feta ma połowę mniej jednego i drugiego. Możesz też wybrać nieco cięższy halloumi. Jeśli przed grillowaniem wrzucisz go na chwilę do gorącej wody, zmniejszysz ilość tłuszczu i soli.