Niezdrowa i tucząca? Nigdy. Pod warunkiem że nie mówimy o pseudowłoskich plackach z kartonowych pudełek, serwowanych z pomidoropodobnym sosem w sieciowych pizzeriach. My mamy na myśli domowe ciasto przyrumienione na ogniu, polane przyjazną sercu oliwą z oliwek i pokryte grubą warstwą sosu z pełnych rakobójczego likopenu pomidorów.
1. Ciasto to podstawa
Dobre ciasto nie powinno być ani za grube, ani za cienkie (kiedy przerywa się podczas rozciągania). Żeby je przygotować, musisz dokładnie odmierzyć proporcje i włożyć w jego przyrządzanie nieco wysiłku.
Tego potrzebujesz:
- 4½ łyżeczki drożdży
- 700 ml ciepłej wody (25-27 °C)
- 800 g mąki
- 1 łyżeczkę soli
Jak je zrobić
- Pozwól drożdżom rozpuszczać się w ciepłej wodzie przez 5 minut.
- Wysyp mąkę na płaską powierzchnię i dosyp do niej sól. W środku górki zrób wgłębienie, wlej w nie rozpuszczone w wodzie drożdże i zacznij wyrabiać ciasto. Ugniataj je przez 7-8 minut, aż składniki dobrze się połączą. Potem zostaw je na 2 godziny, żeby wyrosło (powinno podwoić swoją objętość). Następnie wyciśnij z niego wszystkie bąble powietrza, podziel je na 4 równe kawałki i uformuj w kule. Umieść je w lodówce na kolejne 2 godziny.
- Posyp blat oraz kulę ciasta mąką i odczekaj 5 minut. Opuszkami palców rozciągnij ciasto i uformuj z niego krąg o średnicy ok. 25 cm. Brzegi powinny być grubsze niż środek. Jeśli chcesz zostawić ciasto na później, możesz trzymać je w lodówce przez 3 dni. Możesz też je zamrozić.
ZOBACZ TEŻ: Co Ty wiesz o kuchni włoskiej? [QUIZ WH]
2. Tylko pomidory
Najlepszy sos jest bardzo prosty. Żeby go przygotować, wystarczy zaledwie 5 minut.
Tego potrzebujesz:
- 1-litrowa puszka pomidorów San Marzano (bez skórki)
Jak go zrobić
Umyj ręce i wrzuć do miski całą zawartość puszki. Wyciskaj pomidory, aż masa nabierze gęstej konsystencji. Nie przejmuj się, jeśli w sosie zostaną drobne kawałki pomidorów – w niczym nie będą później przeszkadzać.
Podpowiedź: Sos najlepiej jest rozprowadzać szeroką, płaską łyżką, a nie np. chochelką.