[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
3.9

Domowa pizza - prosty i zdrowy przepis

Pizza, Ty i... wybierz, kto jeszcze, bo kiedy smaczną i zdrową pizzę zaczniesz robić w domu sama, na pewno nie będzie to jej dostawca.

Niezdrowa i tucząca? Nigdy. Pod warunkiem że nie mówimy o pseudowłoskich plackach z kartonowych pudełek, serwowanych z pomidoropodobnym sosem w sieciowych pizzeriach. My mamy na myśli domowe ciasto przyrumienione na ogniu, polane przyjazną sercu oliwą z oliwek i pokryte grubą warstwą sosu z pełnych rakobójczego likopenu pomidorów.

1. Ciasto to podstawa

Dobre ciasto nie powinno być ani za grube, ani za cienkie (kiedy przerywa się podczas rozciągania). Żeby je przygotować, musisz dokładnie odmierzyć proporcje i włożyć w jego przyrządzanie nieco wysiłku.

Tego potrzebujesz:

  • 4½ łyżeczki drożdży
  • 700 ml ciepłej wody (25-27 °C)
  • 800 g mąki
  • 1 łyżeczkę soli

Jak je zrobić

  1. Pozwól drożdżom rozpuszczać się w ciepłej wodzie przez 5 minut.
  2. Wysyp mąkę na płaską powierzchnię i dosyp do niej sól. W środku górki zrób wgłębienie, wlej w nie rozpuszczone w wodzie drożdże i zacznij wyrabiać ciasto. Ugniataj je przez 7-8 minut, aż składniki dobrze się połączą. Potem zostaw je na 2 godziny, żeby wyrosło (powinno podwoić swoją objętość). Następnie wyciśnij z niego wszystkie bąble powietrza, podziel je na 4 równe kawałki i uformuj w kule. Umieść je w lodówce na kolejne 2 godziny.
  3. Posyp blat oraz kulę ciasta mąką i odczekaj 5 minut. Opuszkami palców rozciągnij ciasto i uformuj z niego krąg o średnicy ok. 25 cm. Brzegi powinny być grubsze niż środek. Jeśli chcesz zostawić ciasto na później, możesz trzymać je w lodówce przez 3 dni. Możesz też je zamrozić. 

ZOBACZ TEŻ: Co Ty wiesz o kuchni włoskiej? [QUIZ WH]

2. Tylko pomidory

Najlepszy sos jest bardzo prosty. Żeby go przygotować, wystarczy zaledwie 5 minut.

Tego potrzebujesz:

  • 1-litrowa puszka pomidorów San Marzano (bez skórki)

Jak go zrobić

Umyj ręce i wrzuć do miski całą zawartość puszki. Wyciskaj pomidory, aż masa nabierze gęstej konsystencji. Nie przejmuj się, jeśli w sosie zostaną drobne kawałki pomidorów – w niczym nie będą później przeszkadzać.

Podpowiedź: Sos najlepiej jest rozprowadzać szeroką, płaską łyżką, a nie np. chochelką.

REKLAMA

REKLAMA

3. Rozłóż dodatki

W przypadku pizzy zasada „im więcej, tym lepiej” się nie sprawdza - najlepszy efekt osiągniesz, stosując tylko 4-5 dodatków. Jeśli chcesz, żeby danie było nie tylko smaczne, ale i zdrowe, mądrze dobieraj składniki, np. świeże warzywa, chude mięsa czy aromatyczne zioła. Pamiętaj, że to tylko podstawowa wiedza i nie bój się szukać najlepszych połączeń na własną rękę.

4. Rozpal ruszt

Nie musisz mieć specjalnego pieca, żeby zrobić świetną pizzę. Wystarczy do tego grill – gazowy, elektryczny lub węglowy.

Przygotowanie

Kiedy rozpalisz grill węglowy, możesz położyć pod rusztem drewno, które nada pizzy aromat, np. jabłoń lub czereśnię. Gdy zacznie się z niego unosić dym, możesz kłaść pizzę na grill. Jeśli używasz grilla gazowego lub elektrycznego, powoli zwiększaj temperaturę do 260 °C, a potem obniż ją do średniego stopnia.

Ciasto

Połóż je na grillu na grubo wysypanej mąką blasze. Grilluj bez przykrycia przez około 20 sekund, aż ciasto lekko się przyrumieni i zesztywnieje. Obróć je o 90° i grilluj przez kolejne 20 sekund. Teraz obróć je na drugą stronę i trzymaj na ogniu przez pół minuty, a potem ściągnij z grilla. 

Dodatki

Połóż ciasto do góry stroną, na której odbił się ruszt, nałóż dodatki i z powrotem wrzuć na grill, który tym razem przykryj. Trzymaj pizzę na ogniu, aż stopi się ser, składniki będą miękkie, a dno wyraźnie przyrumienione (2-5 min). Ściągnij pizzę i lekko polej ją oliwą, posyp parmezanem lub pecorino.

Nie masz grilla?

Nie korzystaj z piekarnika, tylko kup kamień do wypieku pizzy. Rozprowadza on ciepło w podobny sposób, co piec z cegieł, i pozwala uzyskać świetne ciasto. Włóż go do zimnego piekarnika na najniższą półkę i podgrzewaj przez 30 minut w temperaturze 260 °C. Potem piecz pizzę przez 10-14 minut, aż ciasto będzie chrupiące, a ser się stopi.

ZOBACZ TEŻ: Pizza na słodko na 2 sposoby

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij