Takie powiedzenie: „Śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak” znacie? Właśnie je wprowadzamy w życie i zaczynamy od królewskiego śniadania – granoli. Oczywiście własnoręcznie wykonanej, bo większość tych sprzedawanych, gotowych, ma więcej cukru niż cysterna coli.
Możesz mieszać i wymieniać składniki na inne, zdrowe, zmieniać proporcje, możesz w zasadzie wszystko – bo dobra granola powstaje w wyobraźni i tylko od niej zależy. Podajemy przepis na bazę i kilka wariantów. Teraz do dzieła.
Gryczana
Świetna na trzymanie wagi
Bohaterowie słoika: kiełki nasion gryki, spirulina
Kiełki kaszy gryczanej niepalonej zapewnią natychmiastową dawkę energii, a tłuszcze pochodzące z nasion bardzo ciężko zmagazynować w oponce. Dodatkowo wielka porcja błonnika niezbędna do dobrego trawienia.
Orzechowa
Świetna na poprawę nastroju
Bohaterowie słoika: kokos, siemię lniane, owies, orzechy nerkowca
Ta mieszanka z 50-procentowym udziałem owsa jest doskonałym sposobem na energetycznego, porannego kopa. Tłuszcze pochodzą głównie z orzechów i nasion, a niski indeks glikemiczny węglowodanów nie dopuści do skoków cukru.
Wypróbuj także 7 przepisów na śniadanie wspomagające odchudzanie.