[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
3.8

Doctor Kitchen - przepisy na dania, które leczą

Najlepszy lekarz wśród kucharzy i najlepszy kucharz wśród lekarzy powrócił z nową książką o medycynie kulinarnej i ta, po raz kolejny, okazała się bestsellerem. Dr Rupy Aujla, Brytyjczyk, z lekarza rodzinnego stał się światowym guru od zapobiegania chorobom cywilizacyjnym właściwą dietą. I powraca z nią na łamy WH.

Doctor Kitchen

W 2017 roku mało znany lekarz rodzinny z Anglii opublikował książkę w nadziei przekonania czytelników do zrozumienia siły jedzenia jako metody medycyny zapobiegawczej. Tłum ekspertów od odnowy biologicznej kupił książkę i od tego czasu dr Rupy Aujla stał się znany jako najważniejsza twarz medycyny kulinarnej. 18 miesięcy od publikacji, która uczyniła go pierwszą marką w branży zdrowotnej, dr Aujla stoi na czele inicjatywy Culinary Medicine UK – programu kształcącego lekarzy w zakresie podstaw żywienia klinicznego. Fajnie by było mieć taki program u nas, prawda? Nowa książka, z której kilka przepisów znajdziecie na następnych stronach, dostarcza nam tego, co obiecuje na okładce: menu skomponowane ze składników, które mogą, między innymi, poprawiać zdrowie mózgu, zwiększać odporność i chronić przed rakiem. Co jednak najbardziej urzeka i przekonuje nas wszystkich do dr. Aujli, to fakt, że dania według jego receptur są po prostu bardzo smaczne. Wypróbujcie i przy okazji wytłuczcie wszystkie choróbska dobrym jedzeniem.

Pieczony dorsz z solirodem

Tutaj nie ryba jest gwiazdą talerza, ale właśnie soliród, czyli morskie szparagi (znajdziesz w sieci i w niektórych marketach). Soliród – żywa apteka o właściwościach antynowotworowych i antyzapalnych – zawiera wszystkie niezbędne mikroelementy w bardzo dużych dawkach i jest naturalnym antyoksydantem. Do tego ma śmiesznie mało kalorii. Cały świat się nim zajada – pora na nas!

2 PORCJE | KCAL 580 | TŁUSZCZE 38 G | BIAŁKO 37 G | WĘGLOWODANY 18 G

Składniki:

  • 50 g zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 400 g polędwicy z dorsza, pokrojonej na 5-cm kawałki
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 150 g ziemniaków, pokrojonych na ćwiartki
  • 100 g solirodu
  • 200 g rukoli
  • 50 g kiszonej czerwonej kapusty
  • 1 cytryna

Sposób:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C i wyłóż blachę papie- rem do pieczenia. Wymieszaj w misce siemię z przyprawami i tymiankiem. Skrop rybę połową oliwy, wysmaruj mieszanką z miski, posyp solą i pieprzem i wyłóż na blachę. Piecz 12-14 minut na złoty kolor.
  2. Zagotuj garnek niesolonej wody i wrzuć do wrzątku ćwiartki ziemniaków na 6 minut. Odsącz i odstaw.
  3. Resztę oliwy rozgrzej na patelni i wrzuć ziemniaki (nie sól – soliród jest wystarczająco słony). Smaż kilka minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
  4. Wrzuć na patelnię soliród i smaż razem z ziemniakami około 2 minut, mieszając. Wyłóż na talerze, dodaj kawałki ryby, kiszoną kapustę, łódeczki cytryny i postaw obok miskę z rukolą.

REKLAMA

REKLAMA

Jajecznica z grzybami i białą fasolą

Tutaj obstawiamy fasolę, która zadba swoim błonnikiem o nakarmienie dobrych bakterii jelitowych i wzbogacenie naszej flory, oraz pieczarki wzmacniające odporność i zdolności samonaprawcze organizmu.

2 PORCJE | KCAL 640 | TŁUSZCZE 36 G | BIAŁKO 29 G | WĘGLOWODANY 44 G

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g pieczarek, cienko pokrojonych
  • 1⁄2 łyżeczki suszonego oregano
  • 400 g białej fasoli, z puszki, opłukanej
  • 2 łyżeczki zielonego pesto
  • 100 g szpinaku, posiekanego
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki estragonu, posiekanego
  • 4 jaja, rozkłócone
  • sól i pieprz
  • 2 kromki chleba na zakwasie, podpieczone
  • 20 g orzechów laskowych, uprażonych i grubo posiekanych

Sposób:

  1. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć plasterki pieczarek razem z oregano. Smaż ok. 6 minut, czasem mieszając, i przełóż je łyżką cedzakową na papierowy ręcznik.
  2. Na tę samą patelnię wrzuć odsączoną i opłukaną fasolę oraz pesto i podgrzewaj na średnim ogniu przez 4-5 minut, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Rozdziel fasolę do dwóch misek. Na gorącą jeszcze patelnię włóż liście szpinaku, wyłącz ogień, przykryj i odczekaj 2 minuty, aż liście zwiędną. Rozdziel je do misek.
  3. Na patelni roztop masło, dorzuć estragon i po 20-30 sekundach wlej rozbełtane jajka. Zrób lekko ściętą jajecznicę, przełóż ją do misek, dorzuć pieczarki i dopraw solą i pieprzem. Posyp uprażonymi orzeszkami i podawaj z kromką żytniego chleba na zakwasie.

Makaronowa sałatka z ziołami

O potędze świeżych ziół nikogo nie trzeba przekonywać – dorzucone, zmieniają zwykłe smaki w niebiańskie, a nasze zdrowie tylko na tym korzysta. Pobaw się w zielarkę i dopraw sałatkę bogactwem polifenoli.

2 PORCJE | KCAL 510 | TŁUSZCZE 28 G | BIAŁKO 21 G | WĘGLOWODANY 47 G

Składniki:

  • 50 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych
  • starta skórka i sok z limonki
  • 10 g listków bazylii, grubo posiekanych
  • 10 g listków mięty, drobno posiekanych
  • 10 g listków kolendry, drobno posiekanych
  • 3 dymki, tylko zielone części, drobno posiekane
  • 100 g brązowego makaronu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 300 g wędzonego tofu
  • 25 g ziaren sezamu
  • DRESSING:
  • 1 czerwone chili, bez pestek, drobno posiekane
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 5 cm korzenia imbiru, startego
  • 3 ząbki czosnku, starte
  • 5 cm trawy cytrynowej, tylko wewnętrzna, delikatna część, drobno posiekana
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 10 ml oleju sezamowego 

Sposób:

  1. Zblenduj wszystkie składniki dressingu, dodaj pokrojone pomidorki, startą skórkę i sok z limonki, wymieszaj. Dorzuć do miski posiekane zioła i dymkę.
  2. Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz, ostudź i przełóż do miski z ziołami. Wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej sezamowy i podpiecz tofu z każdej strony na brązowo. Zdejmij i pokrój je na kostki 3 cm. Dodaj do makaronu.
  4. Na suchej patelni upraż przez pół minuty ziarna sezamu, posyp nimi danie i gotowe. Można podawać.

 

REKLAMA

Pieczona botwina z morelami i włoskimi orzechami

Botwina zawiera mnóstwo witaminy K oraz magnezu, które są niezbędne dla zdrowia naszych kości, natomiast orzechy włoskie gwarantują dostawę dobrych tłuszczów ułatwiających transport całego botwinowego dobra do naszego organizmu.

2 PORCJE | KCAL 290 | TŁUSZCZE 27 G | BIAŁKO 5 G | WĘGLOWODANY 11 G

Składniki:

  • 40 g orzechów włoskich, przepołowionych
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 200 g botwiny, grubo posiekanej razem z łodygami
  • 1 morela, świeża lub z syropu, pokrojona w łódeczki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Sposób:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Wrzuć wszystkie składniki do żaroodpornego naczynia, skrop oliwą, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i piecz 18-20 minut, aż botwina będzie lekko chrupiąca. Wyjmij, ewentualnie skrop jeszcze oliwą i podawaj.

Szybkie gazpacho

To byłoby najszybsze danie do zrobienia na zajęciach z medy- cyny kulinarnej, gdyby takowe ktoś prowadził. I na pewno jedno z najzdrowszych.

4 PORCJE | KCAL 100 | TŁUSZCZE 5 G | BIAŁKO 2 G | WĘGLOWODANY 12 G

Składniki:

  • 1 ogórek, grubo posiekany
  • 6 pomidorów (sparzonych, bez skórki)
  • 15 g liści bazylii
  • 1 łodyga selera, grubo posiekana
  • 1⁄2 czerwonej papryki, grubo posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, starte
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • sól i pieprz

Sposób:

1. Zblenduj wszystkie składniki na gładko i dopraw. Dolej trochę wody, jeżeli uważasz, że krem jest zbyt gęsty, lub wrzuć do misek po kostce lodu. Gotowe gazpacho możesz jeszcze skropić kilkoma kroplami oliwy.

Glazurowane brzoskwinie z tymiankiem

Ze względu na obecność polifenoli – zwłaszcza działających przeciwzapalnie resweratrolu i kwercetyny – owoce jagodowe są bardzo cenne w menu. A tutaj jeszcze dodatkowo dobre tłuszcze i błonnik z orzechów.

4 PORCJE | KCAL 640 | TŁUSZCZE 52 G | BIAŁKO 13 G | WĘGLOWODANY 42 G

Składniki:

  • 200 g daktyli bez pestek
  • szczypta soli
  • 300 g orzechów laskowych, namoczonych w ciepłej wodzie przez 10 min
  • 1 1⁄2 łyżki oleju kokosowego
  • 200 g brzoskwiń, pokrojonych w plastry 2 cm
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 5 g tymianku, posiekanego
  • 100 g borówek i malin
  • 10 g pistacji, niesolonych, uprażonych i grubo posiekanych

Sposób:

  1. Zblenduj daktyle, sól i dokładnie odsączone orzechy na gęstą masę. Wyłóż formę (30 x 42 cm) papierem, wysmaruj połową łyżki oleju kokosowego i rozsmaruj równomiernie masę daktylową na dnie na grubość ok. 1 cm. Wstaw do lodówki lub do zamrażalnika.
  2. Pozostały olej rozgrzej na średnim ogniu na patelni i wrzuć plasterki brzoskwiń. Podsmażaj 4-5 minut, czasem delikatnie mieszając, a potem wlej miód i wsyp tymianek. Zamieszaj i odstaw po 30 s.
  3. Pozwól brzoskwiniom przestygnąć i wyłóż je na zimną masę wyjętą z lodówki. Dodaj na wierzch świeże borówki i maliny, a całość posyp uprażonymi pistacjami. Pokrój w plastry i podawaj.

Przepisy pochodzą z książki Dr Rupy Aujla: „Eat to beat illness”, wyd. HarpersOne. Książka w języku angielskim do kupienia na amazon. com; 21,55 $

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij