W 2017 roku mało znany lekarz rodzinny z Anglii opublikował książkę w nadziei przekonania czytelników do zrozumienia siły jedzenia jako metody medycyny zapobiegawczej. Tłum ekspertów od odnowy biologicznej kupił książkę i od tego czasu dr Rupy Aujla stał się znany jako najważniejsza twarz medycyny kulinarnej. 18 miesięcy od publikacji, która uczyniła go pierwszą marką w branży zdrowotnej, dr Aujla stoi na czele inicjatywy Culinary Medicine UK – programu kształcącego lekarzy w zakresie podstaw żywienia klinicznego. Fajnie by było mieć taki program u nas, prawda? Nowa książka, z której kilka przepisów znajdziecie na następnych stronach, dostarcza nam tego, co obiecuje na okładce: menu skomponowane ze składników, które mogą, między innymi, poprawiać zdrowie mózgu, zwiększać odporność i chronić przed rakiem. Co jednak najbardziej urzeka i przekonuje nas wszystkich do dr. Aujli, to fakt, że dania według jego receptur są po prostu bardzo smaczne. Wypróbujcie i przy okazji wytłuczcie wszystkie choróbska dobrym jedzeniem.
Pieczony dorsz z solirodem
Tutaj nie ryba jest gwiazdą talerza, ale właśnie soliród, czyli morskie szparagi (znajdziesz w sieci i w niektórych marketach). Soliród – żywa apteka o właściwościach antynowotworowych i antyzapalnych – zawiera wszystkie niezbędne mikroelementy w bardzo dużych dawkach i jest naturalnym antyoksydantem. Do tego ma śmiesznie mało kalorii. Cały świat się nim zajada – pora na nas!

2 PORCJE | KCAL 580 | TŁUSZCZE 38 G | BIAŁKO 37 G | WĘGLOWODANY 18 G
Składniki:
- 50 g zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 400 g polędwicy z dorsza, pokrojonej na 5-cm kawałki
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 150 g ziemniaków, pokrojonych na ćwiartki
- 100 g solirodu
- 200 g rukoli
- 50 g kiszonej czerwonej kapusty
- 1 cytryna
Sposób:
- Rozgrzej piekarnik do 200 °C i wyłóż blachę papie- rem do pieczenia. Wymieszaj w misce siemię z przyprawami i tymiankiem. Skrop rybę połową oliwy, wysmaruj mieszanką z miski, posyp solą i pieprzem i wyłóż na blachę. Piecz 12-14 minut na złoty kolor.
- Zagotuj garnek niesolonej wody i wrzuć do wrzątku ćwiartki ziemniaków na 6 minut. Odsącz i odstaw.
- Resztę oliwy rozgrzej na patelni i wrzuć ziemniaki (nie sól – soliród jest wystarczająco słony). Smaż kilka minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
- Wrzuć na patelnię soliród i smaż razem z ziemniakami około 2 minut, mieszając. Wyłóż na talerze, dodaj kawałki ryby, kiszoną kapustę, łódeczki cytryny i postaw obok miskę z rukolą.