Dlaczego warto jeść ziemniaki [ciekawostki dietetyczne WH]

Tym razem stawiamy złoty pomnik poczciwym ziemniakom, zdradzamy przepis na najlepszą jajecznicę ever i sprawdzamy, które orzechy są najzdrowsze.

ziemniak

Właściwości odżywcze ziemniaka

Ma wszystko z wyjątkiem dobrej opinii, więc pora stanąć w jego obronie. To nieprawda, że jest kaloryczny (sprawdź, ile kalorii ma ziemniak). Ma tych kalorii mniej więcej tyle co jabłko, ale jabłka nikt nie polewa sosem. Ma też pokaźne zasoby witaminy C z i grupy B oraz potas, magnez i wapń. Zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2, nowotworu żołądka i pomaga w walce z otyłością - tyle nauka. Mało? Większość tych zalet kryje się tuż pod skórką, więc obierajmy cieniutko lub wcale.

80% czytelniczek WH gotuje ziemniaki w zimnej wodzie, a 20% wrzuca je do wrzątku. Te drugie mają rację, bo zachowują dobroczynne składniki warzywa.

 

Najlepsza jajecznica ever

Mieszasz jajka w misce ze śmietaną lub mlekiem, solisz je i wylewasz na dużą, rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Mój Boże, wszystko nie tak. Ale spokojnie.

Krok 1.

Na dużej patelni jajecznica będzie szybciej się przesmażać – użyj rondelka. Nie rozgrzewaj go, wbij jaja i dodaj kawałek zimnego masła. Zamieszaj.

Krok 2.

Postaw rondelek na małym ogniu i cały czas mieszaj. Gdy jaja zaczną się ścinać, zdejmij z ognia, nie przerywając mieszania. Po chwili wstaw z powrotem.

Krok 3.

Powtarzaj to kilka razy i mieszaj. Pod koniec dodaj łyżeczkę śmietany, by masa nie była zbyt sucha. Teraz posól swoje kremowe, aksamitne, przepyszne danie. Dodawaj sól pod koniec smażenia.

Wypróbuj też koniecznie pozostałych 5 przepisów na jajecznicę.

ryba Eskymaks / shutterstock.com
fot. Eskymaks 2015/shutterstock.com

Ryby z pewnego źródła

Nic nie mamy przeciwko rybom, ale już przeciwko gościom, którzy nie potrafią ich przechowywać, mamy bardzo dużo. Dotyczy to całej żywności, lecz ryb z czerwonym mięsem (tuńczyk, makrela) zwłaszcza. Kupuj je tylko w sprawdzonych miejscach, bo zatrucia po zjedzeniu nieświeżych są wyjątkowo bolesne. Najgorsze, że nie da się odróżnić świeżej ryby od zatrutej, więc wszystko opiera się na zaufaniu

orzechy fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Najzdrowsze orzechy

Dwa razy więcej przeciwutleniaczy znajdziesz w orzechach włoskich w porównaniu do innych orzechów i działają one 15-krotnie mocniej niż słynąca z odmładzania witamina E – tak twierdzą uczeni ze Scranton.

Że orzechy są zdrowe - wiemy wszystkie doskonale. Niestety, są też kaloryczne. Sprawdź, ile orzechów jeść dziennie, żeby nie przesadzić.

WH 12/2016

REKLAMA