Nie ma jaj
Mniej zmarszczek
Jajka zawierają luteinę i zeaksantynę – substancje, które chronią skórę przed promieniowaniem UV. Uczeni z uniwersytetu w Neapolu wykazali, że substancje te pomagają utrzymać prawidłową wilgotność i elastyczność skóry.
Mniejszy obwód
Jajka zajmują wysokie miejsce na indeksie sytości. Oznacza to, że jeśli zjesz je na śniadanie, łatwiej będzie Ci nie skusić się na słodycze aż do obiadu. Uczeni z Connecticut wykazali, że ludzie jedzący na śniadanie jajka zrzucają wagę o 65 % szybciej niż Ci, którzy jajek unikają.
Lepsza pamięć
Jajka zawierają cholinę, która – jak wykazali uczeni z uniwersytetu w Grenadzie – poprawia pamięć długotrwałą i zdolność skupienia uwagi.
Większa odporność
Dzięki zawartości witaminy A, witaminy B12 i selenu, jajka ułatwiają pracę Twojemu systemowi immunologicznemu.
Większe mięśnie
Jajka dostarczają cały komplet białek, które pomagają Ci budować mięśnie i chronią przed ich zanikiem, nawet gdy ćwiczysz mniej.
Sprawdź, co jeszcze jeść przed i po treningu i wypróbuj także nasze przepisy na potrawy z jajek.