Dlaczego warto jeść grzyby

Grzyby potrafią obniżać poziom cholesterolu, cukru, mają właściwości przeciwzapalne, są źródłem witaminy D. Na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku trwają prace nad lekiem przeciwnowotworowym opartym na substancjach pozyskiwanych z grzybów. Grzyby to cudowne organizmy, które coraz bardziej zaskakują i zachwycają naukowców. 

grzyby fot. Shutterstock.com

Grzyby potrafią leczyć

Szacuje się, że na ziemi istnieje około 1,5 mln gatunków grzybów. Do tej pory przebadano zaledwie 5 procent z nich. Mykolodzy ciągle odkrywają nowe gatunki, biolodzy i chemicy przyznają, że grzyby zawierają związki, o istnieniu których do tej pory nie mieliśmy pojęcia. Naukowcy z Zakładu Farmakologii Doświadczalnej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku prowadzą badania nad grzybami, które zabijają komórki raka jelita grubego, nie niszcząc jednocześnie tych zdrowych. I chociaż prace nad lekiem przeciwnowotworowym potrwają zapewne jeszcze kilka lat, to już dzisiaj wiemy, że tzw. grzyby medyczne, do których zaliczamy wiele grzybów nadrzewnych, na przykład shitake, ale również naszego poczciwego boczniaka, potrafią regulować poziom cholesterolu i cukru we krwi, mają też właściwości przeciwzapalne. Inne, jak kurki, chronią przed pasożytami. 

REKLAMA

ZOBACZ: Maliny - eliksir młodości

Ważny sposób podania

Dlaczego zatem tak niewiele mówi się o leczniczych właściwościach grzybów? Po pierwsze, grzyby są ciężkostrawne, bo okrywająca je skórka zawiera chitynę, tę samą substancję, z której zbudowane są np. pancerzyki chrząszczy, a po drugie, ich bardzo cenne właściwości giną w wysokich temperaturach. Dlatego surowa kurka i usmażona kurka – to ten sam grzyb, ale już zupełnie inne właściwości. Japończycy, żeby nie tracić zdrowotnych atrybutów grzybów, najpierw je suszą, a potem ścierają i w postaci proszku dodają do potraw. My cenimy grzyby przede wszystkim za smak i uwielbiamy jako samodzielną potrawę, dlatego musimy znaleźć swój własny sposób na ich zdrowsze serwowanie. Tym bardziej, że grzyby możemy hodować w odpowiednich warunkach i potęgować ich właściwości zdrowotne. Już przeprowadzono eksperymenty z grzybami, które rosły na podłożu wzbogaconym w witaminę D – zasymilowały ją i skumulowały w swoich kapeluszach. 

Ściąga z biologii

Może pamiętasz ze szkoły, że grzyby to przedziwne stworzenia, które nie są ani roślinami, ani zwierzętami. To oddzielne, bardzo liczne królestwo organizmów żywych, które żyją w symbiozie z innymi organizmami, np. drzewami. Grzyb oplata swoimi strzępkami korzenie drzewa i pomaga mu  dostarczyć wodę i sole mineralne z gleby. Z kolei drzewo odwdzięcza się, odżywiając grzyb swoimi produktami  fotosyntezy. Jak wiadomo, rośliny są samożywne i w oparciu o energię słoneczną potrafią wytwarzać z CO2 cukry. Grzyby są cudzożywne i muszą ten cukier, od kogoś wyciągać. 

Grzyby żyją w symbiozie nie tylko z drzewami. Przykładem są porosty, organizmy symbiotyczne, powstałe z połączenia grzybów i glonów, które wyspecjalizowały się w kolonizowaniu bardzo trudnych podłoży. Grzyby korzystają też z innych źródeł pożywienia – np. huby rozkładają stare, spróchniałe drzewa, a taka pieczarka po prostu rozkłada kupę. 

SPRAWDŹ: 10 produktów, których nie powinnaś przechowywać w lodówce

grzybyfot. Shutterstock.com

Wood Wide Web, czyli leśny internet

Kilka lat temu ukazała się w Polsce książka Petera Wohllebena „Sekretne życie drzew”, która wywołała spore zamieszanie. Autor, z zawodu leśnik, opisuje w niej bowiem drzewa jako istoty społeczne. Z jego wieloletnich obserwacji wynika, że drzewa potrafią porozumiewać się sobą, troszczyć się o siebie nawzajem, ostrzegać przed niebezpieczeństwami. Jak to robią? Za pomocą grzybów, które łącząc się z ich korzeniami, budują za pomocą swoich strzępek bardzo rozbudowaną sieć połączeń, coś na kształt przewodowego internetu. Za jego pośrednictwem rośliny przesyłają informacje o szkodnikach i innych zagrożeniach, mogą również przekazywać sobie cukry. Zatem mniejsze i słabsze drzewa mogą być dokarmiane przez silniejsze. W ochronie przed szkodnikami grzyb może również wytworzyć toksyny i przekazać je roślinie, zapewniając jej w ten sposób lepszą odporność. Grzyby to naprawdę fascynujące organizmy, o czym coraz częściej przekonują się naukowcy i o czym my powinniśmy pamiętać, wybierając się do lasu.

ZOBACZ TEŻ: Porzeczki zdrowsze niż myślisz

Zobacz również:
Zamiast wstawać lewą nogą, zacznij dzień na czworakach. Zejdź od razu do parteru i obudź się, budząc w sobie naturalne instynkty. Z tą sesją animal flow zyskasz zwierzęcą sprawność i rozpoczniesz dzień z dziką przyjemnością.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA