[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Dlaczego pomidor nie ma smaku?

Wszyscy zgadzają się, że zdecydowana większość pomidorów kupowanych w sklepach smakuje okropnie. Artykuł opublikowany właśnie w renomowanym magazynie Nature Genetics daje nadzieję na zmianę i wielki powrót smacznego i pachnącego pomidora.

pomidory

Molekularny biolog James Giovannoni i bioinformatyk Zhangjun Fei zakończyli konstruowanie pangenomu dla pomidora z upraw i jego dzikich krewnych, mapując prawie 5000 wcześniej nieudokumentowanych genów.

Sprawdź: Ziemniaki pomagają w odchudzaniu

Genom jest biologiczną mapą genów organizmu i ich funkcji. Ale genom jest zazwyczaj jednej odmiany, która następnie działa jako punkt odniesienia dla reszty gatunku. Ten pangenom obejmuje wszystkie geny z różnych 725 uprawianych i blisko spokrewnionych odmian dzikich pomidorów z 4873 genami, których nie było w oryginalnym genomie odniesienia.

Uprawiane pomidory różnią się oczywiście między sobą kształtem, kolorem, smakiem, ale podczas procesu udomowienia i hodowli ich baza genetyczna bardzo się zmniejszyła. Pan-genom pomaga określić, jakie dodatkowe geny poza odniesieniem mogą być przydatne do hodowli i poprawy jakości upraw.

W dzisiejszych czasach rolnicy i producenci skupili się na takich cechach, jak wydajność zbiorów, trwałość i odporność na choroby, które są ważne z ekonomicznego punktu widzenia. Pomidory są jednymi z najczęściej kupowanych warzyw - choć w rzeczywistości są owocami - z roczną produkcją na całym świecie 182 milionów ton o wartości ponad 60 miliardów dolarów. Działa na wyobraźnię, prawda? Tylko w USA pomidory są drugim po ziemniakach na podium najchętniej zjadanych warzyw, a jeszcze więcej ich "schodzi" w postaci przetworzonej, jako sosy, keczupy, przeciery itp.

„Jednym z najważniejszych odkryć przy konstruowaniu tego pangenomu jest rzadka wersja genu oznaczonego TomLoxC, który znacznie różni się od swojego odpowiednika w pomidorach z upraw. Gen ten wpływa na smak owocu przez uwalnianie lotnych związków, kwiatowych i owocowych zapachów, które przyczyniają się do zwiększenia smaku i aromatu" - wyjaśnia James Giovannoni.

Rzadka wersja TomLoxC została znaleziona tylko w 2 procentach starszych odmian uprawianych pomidorów, chociaż wersja ta była obecna w 91 procentach dzikich. To znaczy, że gen odpowiedzialny za większość smaku w pomidorach został wyparty przez geny bardziej sprzyjające przemysłowej produkcji.

„Wygląda na to, że mogło dojść do silnej presji selekcyjnej przeciwko obecności tej wersji TomLoxC na początku udomowienia pomidorów” - dodaje Giovannoni.

Dzięki dostępności do informacji genetycznych, producenci powinni być w stanie szybko rozpocząć prace nad zwiększeniem smaku masowo produkowanych pomidorów, przy jednoczesnym zachowaniu cech, które czynią te uprawy korzystnymi ekonomicznie.

Te nowe geny odkryte z pangenomu pomidora zapewniają dodatkowe możliwości poprawy jakości. Obecność i nieobecność tych genów w różnych populacjach pomidorów mówią nam jednak wiele o tym, jak ludzki dobór pożądanych cech zmienił genomy pomidorów "- skomentował wyniki badań Zhangjun Fei.

ZOBACZ TEŻ: Jak długo gotować zielone, białe i fioletowe szparagi? [+korzyści zdrowotne] i wypróbuj przepis na szparagi w szynce parmeńskiej


Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij