Dlaczego nowalijki należy porządnie wyszorować przed zjedzeniem?

Pierwszy wiosenny szczypiorek, rzodkiewka, sałata, pietruszka czy cebulka dymka kuszą ze straganów świeżymi kolorami i zapachem. Jednak ich urok może być zdradliwy.

nowalijki fot. Shutterstock.com

Typowe wczesnowiosenne rośliny wzrastają w czasie krótkiego dnia, w dodatku na małej powierzchni szklarni. Do ich uprawy stosuje się więc często sporo przyspieszającego wzrost azotu oraz pestycydów, które przeciwdziałają rozwojowi chorób. Jeśli takie rośliny zostaną dodatkowo pozbawione dostępu powietrza, czyli są zapakowane w folię, związki te mogą przekształcić się w rakotwórczy koktajl. Jeśli więc wrzucasz do koszyka wiosenne warzywa, upewnij się, czy nie są hermetycznie zapakowane, po przyjściu do domu spryskaj je ekologicznym płynem do mycia, a następnie porządnie spłucz zimną wodą.

REKLAMA

W sklepach coraz częściej zaczynają pojawiać się gotowe ekologiczne płyny do mycia warzyw. Oprócz pestycydów wypłukują również groźne bakterie, np. Salmonella czy E.Coli. Ich składy na ogół są proste i bazują na naturalnych komponentach.

SPRAWDŹ: Dieta wegańska - lunchbox [posiłek po treningu]

Przepis na płyn do mycia warzyw i owoców

Płyn od mycia warzyw i owoców możesz przygotować również w domu. Potrzebujesz tylko trzech składników, które z pewnością znajdziesz w kuchni.

Wymieszaj w spryskiwaczu 120 ml octu jabłkowego ze 120 ml soku z cytryny i 120 ml wody. Mocno wstrząśnij. Spryskuj warzywa przed opłukaniem zimną wodą i podawaj jak zwykle.

Przeczytaj również artykuł, w którym odpowiadamy na pytanie, czy faktycznie warto sięgać po nowalijki oraz podpowiadamy, czym kierować się podczas zakupów na warzywnym straganie.

ZOBACZ TEŻ: Przepis na nowalijki od Agnieszki Cegielskiej [ryż jaśminowy z kiełkami, batatem i awokado]

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA