[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Dlaczego nie wolno jeść skórki z mango?

Wiedziałaś, że zawsze powinnaś obrać owoc przed zjedzeniem?

mango

Też tracisz nad sobą kontrolę, kiedy zostajesz sam na sam z paczka suszonych owoców mango? Pewnie, tak jak my, wiesz, że nie należą do najzdrowszych, jednak ich naturalna słodycz i żująca struktura wciąga jak kolejne sezony „Przyjaciół”. Poza tym te tropikalne owoce są pyszne również na świeżo.

A pomyślałaś kiedyś o skórce mango? Wiadomo przecież, że skórka innych owoców, na przykład jabłek, gruszek, czy nawet kiwi (zobacz, dlaczego warto ją jeść) zawierają mnóstwo dodatkowych wartości odżywczych. Być może warto zatem zjadać mango w całości? Ale czy tak w ogóle można?

Okazuje się, że nie do końca. I nie chodzi tu ani o nieprzyjemny smak, ani strukturę. Lekarze odradzają zjadanie skórki mango z zupełnie innego powodu. Zawiera ona związek chemiczny o nazwie urushiol – ten sam żywiczny olejek, który wywołuje silne reakcje alergiczne na skutek kontaktu z trującym bluszczem czy pokrzywy.

Nie ma jednak powodów do paniki. Samo dotknięcie nieobranego mango nie spowoduje wystąpienia u Ciebie boleśnie swędzącej wysypki. Jeżeli wiesz jednak, że bardzo silnie reagujesz na pokrzywę czy trujący bluszcz, bądź ostrożna. Badania na małej grupie wykazały, że ludzie, którzy doznali już reakcji alergicznej na skutek kontaktu z którąś z wymienionych roślin, są bardziej narażeni na wystąpienie wysypki podczas przygotowywania i jedzenia mango. Prawdopodobnie jest to spowodowane uwrażliwieniem organizmu na podrażniający skórę urushiol, jednak by to potwierdzić, niezbędne są dokładniejsze badania.

Jak wygląda tego typu alergia? Jeśli przypadkiem dotkniesz językiem skórki, możesz dostać bolesnej wysyłki w jamie ustnej na dobrych kilka godzin. Uwierz, że przejdziesz wtedy na ścisłą dietę…

Absolutnie nie chcemy Cię jednak zniechęcać do mango, które obfituje w błonnik i cenne wartości odżywcze. Prócz świetnego smaku zawiera też sporo antyoksydantów, chroniących Cię przed nowotworami oraz wspierających zdrowie skóry i oczu.
Chodzi jedynie o to, żebyś dokładnie obrała owoc, zanim zabierzesz się do jedzenia. Jak? Połóż owoc na blacie w pozycji pionowej, ogonkiem do dołu. Przytrzymaj i odkrój szersze boki, tnąc nożem wzdłuż pestki. Odkrojony w ten sposób miąższ wystarczy naciąć w kratkę, a następnie skórkę z odwrócić na lewą stronę. Kosteczki mango powinny same oddzielić się od siebie. Teraz wystarczy tylko odkroić kostki miąższu od skórki. Pozostałe części owocu należy odkroić od pestki.

Podsumowanie: Dokładnie usuń skórkę z mango, zanim zabierzesz się do jedzenia owocu. Wysypka, która może wystąpić po kontakcie z nią, jest bardzo nieprzyjemna.

ZOBACZ TEŻ: Warzywa i owoce egzotyczne, których powinnaś spróbować oraz Warzywa i owoce, które zawierają najwięcej pestycydów.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij